Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2023,
10.15

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

fosilna goriva podnebna konferenca Dubaj Antonio Guterres

Ponedeljek, 11. 12. 2023, 10.15

4 mesece, 3 tedne

Guterres: Pogajalci naj bodo pozorni tudi na pomisleke naftnih držav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Antonio Guterres | "Smo v tekmi s časom. Zdaj moramo biti ambiciozni," je dan pred koncem podnebnih pogajanj opozoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres. | Foto Guliverimage

"Smo v tekmi s časom. Zdaj moramo biti ambiciozni," je dan pred koncem podnebnih pogajanj opozoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Foto: Guliverimage

Med državami še vedno obstajajo velike vrzeli, ki preprečujejo, da bi dosegli potrebno soglasje glede opustitve fosilnih goriv, je danes na prizorišču konference ZN v Dubaju posvaril generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Ob tem je dejal, da bi morali biti pogajalci pri odločitvi pozorni tudi na pomisleke naftnih držav.

Manj kot dan pred koncem podnebnih pogajanj je Antonio Guterres prispel nazaj v Dubaj in države na posebni novinarski konferenci pozval, da morajo v zadnjih urah konference pokazati prožnost v pogajanjih, ki bi pripeljala k dogovoru o odpravi temeljnega vzroka za podnebno krizo – proizvodnje in porabe fosilnih goriv.

"Smo v tekmi s časom. Zdaj moramo biti ambiciozni," je poudaril pred množico zbranih novinarjev.

Predstavnike držav, ki tečejo zadnji krog pogajanj, je ob tem pozval, naj bodo pri pogovorih pozorni tudi na pomisleke, ki jih izražajo proizvajalci fosilnih goriv.

Bojan Kumer
Novice Kumer: Bolj ko se bližamo koncu pogajanj, bolj enotni smo

"Poziv k ukrepanju ne pomeni, da morajo vse države hkrati opustiti fosilna goriva. Pomeni, da mora biti globalno postopno opuščanje fosilnih goriv združljivo s ciljem dosega neto ničelnih emisij do leta 2050 in omejitvijo globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija," je opozoril.

Savdska Arabija, Irak in Indija glavni nasprotniki dogovora

Da naj države v zadnjih urah pogajanj opustijo nepotrebne taktične blokade, je na ločeni novinarski konferenci pozval tudi vodja podnebnega programa ZN Simon Stiell.

Kot je pojasnil, so trenutna nesoglasja osredotočena na dve vprašanji – odpravo fosilnih goriv in pospešitev financiranja podnebnih ukrepov bogatih držav za najbolj prizadete države v razvoju.

Med glavnimi nasprotniki dogovora glede fosilnih goriv so Savdska Arabija, Irak in Indija. Kitajska, ki je bila sprva prav tako glasna nasprotnica opuščanja, je medtem obrnila ploščo in je pripravljena na kompromis. Za postopno opuščanje se je včeraj med pogajanji v Dubaju zavzel tudi podnebni odposlanec ZDA John Kerry.

Bencin. Gorivo. Fosilna goriva. Dizel. Bencinski servis. Petrol. OMW. Energetika.
Novice Poročilo: Svetovne emisije iz fosilnih virov letos rekordne

Današnji dan mineva tudi v pričakovanjih novega osnutka zaključnega dogovora konference. Medtem ko je predsedstvo COP28 v nedeljo napovedovalo, da bo ta objavljena danes v dopoldanskih urah po lokalnem času, se po zadnjih informacijah to še ni zgodilo. Nova časovnica tako ostaja neznanka.

Zadnja petkova različica medtem predvideva več scenarijev odprave fosilnih goriv, najmanj ambiciozna je ta, da se fosilnih goriv sploh ne vključi v končni dogovor.

Termoelektrarna
Novice Obljubljajo, da bodo opustili premog, a gradijo nove termoelektrarne
Ne spreglejte