Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
13.57

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

onesnaževanje Emisije podnebne spremembe Kitajska premog

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 13.57

4 mesece, 3 tedne

Obljubljajo, da bodo opustili premog, a gradijo nove termoelektrarne

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Termoelektrarna | Kitajska je kljub globalnim prizadevanjem za zmanjšanje odvisnosti od premoga odobrila gradnjo novih termoelektrarn, s čimer je pod vprašaj postavljena njena zaveza, da se bo postopoma začela odrekati fosilnim gorivom. | Foto Shutterstock

Kitajska je kljub globalnim prizadevanjem za zmanjšanje odvisnosti od premoga odobrila gradnjo novih termoelektrarn, s čimer je pod vprašaj postavljena njena zaveza, da se bo postopoma začela odrekati fosilnim gorivom.

Foto: Shutterstock

Kitajska, največji onesnaževalec okolja na svetu, bo v bližini mesta Yulin v manj kot letu dni zagnala novo 700-megavatno termoelektrarno, ki bo le ena od mnogih načrtovanih, katerih gradnjo je v zadnjem obdobju odobril Peking. Gre za odraz protislovne kitajske politike o uporabi premoga, saj se je država zavezala, da bo z letom 2026 začela postopno zmanjševati porabo tega fosilnega energenta. 

Termoelektrarna, Kitajska, premog
Novice Največji onesnaževalec na svetu pospešeno gradi nove elektrarne na premog

Kitajska si močno prizadeva za ohranitev ter izboljšanje energetske stabilnosti in varnosti, kar se odraža v večjem številu odobritev gradenj novih termoelektrarn. Kitajske oblasti so v zadnjem četrtletju namreč izdale več odobritev za nastanek novih termoelektrarn kot v celotnem letu 2021, poroča tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na okoljevarstveno organizacijo Greenpeace.

Skrb Kitajske za energetsko stabilnost je eden od temeljev nadaljevanja razvoja premogovniške in iz nje izhajajoče energetske industrije v času, ko se Kitajska sooča z zunanjimi pritiski glede opuščanja uporabe fosilnih goriv. Hkrati se s tem ustvarja tudi paradoksalna situacija, saj se je Kitajska sama zavezala, da bo postopno začela zmanjševati uporabo premoga, a obenem tudi gradi nove termoelektrarne.

Termoelektrarna | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Da ima gradnja novih termoelektrarn na Kitajskem razmeroma široko podporo, ni presenečenje, saj se je država leta 2021 spopadala s precejšnjim pomanjkanjem energentov, kar je ogrožalo domačo industrijo, nato pa je na globalnem trgu energije precej negotovosti povzročila še ruska invazija na Ukrajino.

Ora funky cat
Avtomoto Odziv Kitajcev: tovarno iščejo tudi pri naših sosedih

Spomnimo: Kitajska bi naj z letom 2026 začela izvrševati petletni načrt, pri katerem je eden od ciljev zmanjšanje porabe premoga. Ne le to, Kitajska stremi tudi k temu, da bi do leta 2060 postala ogljično nevtralna država.

Kot poroča Reuters, na Kitajskem v tej smeri že potekajo določena prizadevanja. V zadnjem desetletju so ugasnili precej starejših termoelektrarn s skupno zmogljivostjo več kot 70 gigavatov, kar ustreza približno 70 takšnim termoelektrarnam, kot jo imamo v Šoštanju. Kitajska je v svetovnem merilu tudi vodilna država glede na gradnjo kapacitet za izkoriščanje obnovljivih virov energije.

Nekateri prebivalci Kitajske v regijah, kjer bodo gradili nove termoelektrarne, pričakujejo konkretno izboljšanje gospodarske slike. | Foto: Shutterstock Nekateri prebivalci Kitajske v regijah, kjer bodo gradili nove termoelektrarne, pričakujejo konkretno izboljšanje gospodarske slike. Foto: Shutterstock

Toda premog je na Kitajskem še vedno energent številka ena, kurjenje premoga pa povzroči kar 70 odstotkov vseh emisij, ki jih v ozračje izpusti Kitajska. V državi, ki naj bi si ta delež prizadevala konkretno zmanjšati, mnoge odobritve za gradnjo novih termoelektrarn ustvarjajo precejšnje protislovje, še piše Reuters.

Povzročijo največ emisij toplogrednih plinov na svetu
Podjetje Rhodium Group vsako leto pripravi posodobljeno analizo letnih emisij toplogrednih plinov na globalni ravni in na ravni vseh držav. Te ocene pripomorejo k odločanju o strategijah za doseganje globalnih ciljev neto ničelnih emisij. Leta 2022 je bilo za skoraj dve tretjini svetovnih emisij odgovornih zgolj sedem gospodarstev. Največ emisij je povzročila Kitajska, in sicer 26 odstotkov, sledijo pa ji ZDA z 12 odstotki ter EU in Indija s po sedem odstotki. ZDA, EU in Indija so skupaj ustvarile 26 odstotkov vseh emisij, torej toliko kot Kitajska sama.

Preberite tudi:

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva: Svetovni voditelji bi trenutno morali voditi samo eno vojno
Ameriška in iranska ladja
Novice Je to začetek zatona ZDA na Bližnjem vzhodu?
Šest ton težko sidro kitajske tovorne ladje Newnew Polar Bear
Novice Plinovod v Baltskem morju verjetno poškodovalo šest ton težko sidro
BYD Tang
Avtomoto Lahko ti podatki skrbijo Nemce? Številke iz Kitajske so zelo jasne.
Ne spreglejte