Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 1. 2024,
15.56

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

Antonio Guterres Anthony Blinken Švica Svetovni gospodarski forum Davos

Sreda, 17. 1. 2024, 15.56

3 mesece, 1 teden

Svetovni gospodarski forum (WEF) v Davosu

Tanja Fajon: Za to ni opravičila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Tanja Fajon | Na 54. zasedanju WEF se je Fajonova udeležila panela o preprečevanju in širjenju konfliktov ter panela o prihodnosti Zahodnega Balkana. | Foto STA

Na 54. zasedanju WEF se je Fajonova udeležila panela o preprečevanju in širjenju konfliktov ter panela o prihodnosti Zahodnega Balkana.

Foto: STA

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v švicarskem Davosu poudarila nujnost takojšnjega končanja vojne na območju Gaze in zaščite tamkajšnjih civilistov. Ob tem se je zavzela za dostavo humanitarne pomoči v enklavo in pozvala k dogovoru o mirovnem načrtu za rešitev dveh držav, so sporočili z MZEZ. 

"Nobenega opravičila ni za 24.000 civilnih žrtev v Gazi, od tega 9000 otrok. To je nesprejemljivo," je dejala Fajonova in poudarila, da je skrajni čas, da mednarodna skupnost ustavi pobijanje in trpljenje prebivalcev Gaze, saj da druge priložnosti ne bo. Dodala je, da Ljubljana podrobno spremlja tožbo Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču (ICJ) zaradi domnevnih kršitev konvencije o genocidu. "O morebitni intervenciji se bomo odločili, ko bo na podlagi pravnih argumentov na voljo več informacij," je pojasnila.

Na 54. zasedanju WEF se je Fajonova sicer udeležila panela o preprečevanju in širjenju konfliktov ter panela o prihodnosti Zahodnega Balkana. Ob robu srečanja se je sestala z zunanjimi ministri Etiopije, Jemna, Iraka, Irana in Savdske Arabije ter s kolegico iz Ekvadorja. Z vsakim izmed njih je med drugim spregovorila o aktualnih izzivih v njihovih državah, poudarila pa je tudi priložnosti za krepitev dvostranskih odnosov. Izpostavila je še zavezanost Slovenije pozivom k spoštovanju mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic.

Poleg tega se je ministrica sestala tudi z evropskim komisarjem za podnebno ukrepanje Wopkejem Hoekstro, s katerim sta se strinjala, da prihodnost planeta ne sme biti prepuščena naključju. Ob tem je komisarju predstavila prednostno področje Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN, ki glasi "podnebje, mir in varnost".

Na povabilo ustanovitelja WEF Klausa Schwaba se je Fajonova udeležila delovne večerje z voditelji držav, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Guterres posvaril pred popolno konfrontacijo na izraelsko-libanonski meji

Popolna konfrontacija na izraelsko-libanonski meji bi pomenila katastrofo, je v današnjem govoru na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v švicarskem Davosu opozoril generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Od začetka vojne v Gazi so se razmere na izraelsko-libanonski meji – kjer si izraelske sile skoraj vsakodnevno izmenjujejo ogenj z libanonskimi oboroženimi skupinami, zlasti proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah – močno zaostrile. Posledično se je tudi okrepila bojazen pred morebitno širitvijo konflikta na širšo regijo.

Po mnenju Guterresa se je to že zgodilo. "Razširitev, ki je že v teku, nevarnost popolne konfrontacije v Libanonu bi bila totalna katastrofa. Temu se moramo za vsako ceno izogniti," je poudaril prvi mož ZN in opozoril tudi na napade jemenskih hutijev na ladje v Rdečem morju.

Po njegovih besedah trenutne razmere na palestinskih ozemljih kažejo na to, da je rešitev dveh držav edini način za dosego trajnega miru v regiji. "To je edini način, da ustavimo trpljenje in preprečimo širjenje," je dejal. Ob tem je opozoril tudi na kršitve mednarodnega prava v vojni v Ukrajini in med spopadi v Sudanu.

"Od ruske invazije na Ukrajino do Sudana in nedavno Gaze – strani v konfliktu ignorirajo mednarodno pravo, teptajo ženevske konvencije in celo kršijo Ustanovno listino ZN," je poudaril in pozval k pravičnemu miru v skladu z mednarodnim pravom tako v Gazi kot v Ukrajini.

Blinken pozval Izrael k pomoči palestinski upravi

Izrael bi moral okrepiti odnos s palestinsko upravo in ji pomagati, saj bi bila v nasprotnem primeru ogrožena njegova dolgoročna varnost, pa je na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Dodal je, da bi se moralo vse davke Palestincev, ki jih pobere Izrael, prenesti na palestinsko upravo.

Bližnji vzhod je trenutno na geostrateški prelomnici, je na forumu dejal Blinken ter pojasnil, da so številne arabske in muslimanske države zdaj zainteresirane za stabilne odnose z Izraelom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V luči tega je ponovno govoril o poti do ustanovitve palestinske države in pojasnil, da je za to potrebno predvsem sodelovanje med Izraelom in palestinsko upravo. Brez sodelovanja bi bila namreč po njegovem mnenju ogrožena dolgoročna varnost Izraela. "Učinkovita palestinska uprava lahko deluje le s podporo Izraela, ne pa z njegovim aktivnim nasprotovanjem," je dodal.

Vztrajal je, da bi se moralo vse davke Palestincev, ki jih pobere Izrael, sistematično prenesti na palestinsko upravo. "Palestinska uprava si prizadeva reševati temeljna vprašanja, vključno z odpravo korupcije, česar ne more doseči sama brez partnerstva z Izraelom," je še poudaril.

Govoril je tudi o vojni v Ukrajini, pri čemer je podvomil o morebitni prekinitvi ognja v bližnji prihodnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Za to smo vedno odprti. Bolj kot kdorkoli drug si to želi ukrajinsko ljudstvo, vendar pa mora biti Rusija pripravljena sodelovati in se pogajati v dobri veri o načelih, ki jih je s svojo agresijo prekršila, in sicer o ozemeljski celovitosti, suverenosti in neodvisnosti," je dejal. Spomnil je, da je ruski predsednik Vladimir Putin pred začetkom invazije posvaril pred vstopom Ukrajine v zvezo Nato. "V resnici nikoli ni šlo za to. Vedno je šlo za njegovo vizijo ponovne vzpostavitve velike Rusije," je dodal.

Dotaknil se je tudi nedavnih predsedniških volitev na Tajvanu, na katerih je slavil Lai Ching-te, in poudaril, da so volitve okrepile demokracijo na Tajvanu. V luči naraščajočih napetosti je opozoril, da svetovno gospodarstvo potrebuje stabilnost v Tajvanski ožini, in spomnil na vlogo Tajvana kot glavnega proizvajalca polprevodnikov. "Tajvan ima v svetu izjemno pomembno vlogo, zato so številne države zainteresirane za ohranitev miru in stabilnosti," je še dodal.

Klaus Schwab
Novice Teoretiki zarot trdijo, da hoče ta človek zavladati svetu
Izrael, vojska
Novice Izraelska vojska svari pred povečano verjetnostjo vojne na meji
Natanc, Iran
Novice Orožje, kot ga svet še ni videl: znano je, kdo ga je odnesel v Iran
Ne spreglejte