Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
13. 1. 2024,
18.13

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,99

Natisni članek

George Soros Elon Musk teorije zarote Klaus Schwab Davos Svetovni gospodarski forum

Sobota, 13. 1. 2024, 18.13

3 mesece, 2 tedna

Teoretiki zarot trdijo, da hoče ta človek zavladati svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,99
Klaus Schwab | Nemec Klaus Schwab, ki bo marca letos dopolnil 86 let, je ustanovitelj in vodja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF).  | Foto Guliverimage

Nemec Klaus Schwab, ki bo marca letos dopolnil 86 let, je ustanovitelj in vodja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF).

Foto: Guliverimage

Svetovni gospodarski forum (WEF) je bil pred leti na nakovalu levičarskih protiglobalistov. Nato pa so srečanje svetovne elite v Davosu v švicarskih Alpah odkrili tudi na desnem političnem robu. In takrat je ustanovitelj in vodja Svetovnega gospodarskega foruma Klaus Schwab postal za teoretike zarot novi zlobnež, ki poskuša zavladati svetu in človeštvu.

Naslednji teden bo v Davosu že 54. letno zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Tematski slogan letošnjega srečanja je Obnovimo zaupanje (v izvirniku Rebuilding trust). Svetovni gospodarski forum je srečanje, ki se ga udeležijo številni svetovno pomembni politiki in bogati poslovneži, pa tudi zvezdniki iz sveta zabave.

Graje levice na račun bogataškega srečanja v Davosu

Na srečanja v Davosu že dolgo letijo graje. Sprva so prihajale bolj z levega političnega prostora. Do foruma je bila kritična zlasti t. i. protiglobalizacijska levica, ki je kot protiutež Svetovnemu gospodarskemu forumu od leta 2001 po različnih mestih po svetu začela organizirati Svetovni socialni forum.

Ingolstadt
Novice Je to skrivnostna organizacija, ki iz ozadja vlada svetu?

Proti zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu potekajo tudi protesti, lani na primer je več sto protestnikov zahtevalo večjo obdavčitev bogatašev in korenitejši boj proti podnebnim spremembam. Protestniki so tudi poskušali blokirati bližnje letališče, da bi preprečili prihod udeležencev zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma.

Različica bogataških elitnih plesov za častihlepne plutokrate?

Letos bodo srečanje v Davosu, ki ga je na primer leta 2014 kanadska novinarka Chrystia Freeland opisala kot sodobno različico bogataških elitnih plesov in skupnih lovov na živali za častihlepne plutokrate, varovalo pet tisoč švicarskih vojakov. V varovanje bo vključeno tudi švicarsko vojaško letalstvo (verjetno, da preprečevali morebitne napade z droni).

Vsakoletno zasednje Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem mondenem kraju Davos poteka že od leta 1971. Takrat se je zasedanja udeležilo petsto ljudi, zdaj pa je vseh udeležencev več tisoč. Prvo in edino srečanje, ki ni potekalo v Davosu, je bilo leta 2002 v New Yorku. To je bil znak solidarnosti z mestom po terorističnem napadu 11. septembra. Januarja 2021 je bilo zasedanje zaradi pandemije virtualno. Davos ima bogato kulturno zgodovino. V to mesto, ki je najvišje ležeče mesto v Evropi (1.560 metrov nadmorske višine), je postavljeno dogajanje v znanem romanu Čarobna gora, ki ga je napisal nemški pisatelj Thomas Mann. V Davosu je škotski pisatelj Robert Louis Stevenson napisal sedem zadnjih poglavij romana Otok zakladov. | Foto: Reuters Vsakoletno zasednje Svetovnega gospodarskega foruma v švicarskem mondenem kraju Davos poteka že od leta 1971. Takrat se je zasedanja udeležilo petsto ljudi, zdaj pa je vseh udeležencev več tisoč. Prvo in edino srečanje, ki ni potekalo v Davosu, je bilo leta 2002 v New Yorku. To je bil znak solidarnosti z mestom po terorističnem napadu 11. septembra. Januarja 2021 je bilo zasedanje zaradi pandemije virtualno. Davos ima bogato kulturno zgodovino. V to mesto, ki je najvišje ležeče mesto v Evropi (1.560 metrov nadmorske višine), je postavljeno dogajanje v znanem romanu Čarobna gora, ki ga je napisal nemški pisatelj Thomas Mann. V Davosu je škotski pisatelj Robert Louis Stevenson napisal sedem zadnjih poglavij romana Otok zakladov. Foto: Reuters

Graje vsakoletnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma pa je po levici prevzela tudi desnica oziroma teoretiki zarote z desnega političnega roba. Napadi na Davos z desne so povezani z vzponom Donalda Trumpa od leta 2015 naprej. Po Davosu močno udriha Steve Bannon, ki je pred leti veljal za glavnega Trumpovega ideologa. Bannon je pred leti svoje nasprotnike, t. i. globaliste, označil za stranko Davosa.

Velika ponastavitev rodi novo veliko teorijo zarote

Pravi razmah teorij zarote pa je prišel po izbruhu pandemije covid-19 leta 2020. Svet je bil takrat dobesedno vržen iz tirnic: trgovinski tokovi so se trgali, državne meje so se zapirale, v veliki večini držav so bili uveljavljeni strogi ukrepi za preprečitev širjenja virusa (t. i. lockdowni). Ukrepi za zajezitev pandemije (omejevanje gibanja ljudi, prepoved množičnih dogodkov, obvezno nošenje zaščitnih mask …) so imeli tudi številne nasprotnike, ki so pogosto iskali razlage za ukrepe v teorijah zarote.

Davos
Novice Srečanje "vladarjev sveta", ki buri duhove teoretikov zarot

In ti teoretiki zarot so hitro našli glavnega zlobneža, ki naj bi bil v ozadju velike svetovne zarote globalističnih elit. To je postal ustanovitelj in vodja Svetovnega ekonomskega foruma v Davosu Klaus Schwab. Ta je junija 2020 predlagal, da bi pandemijo videli kot priložnost za veliko prenovo oziroma veliko ponovno nastavitev (ang. great reset) svetovnega gospodarstva. Velika ponastavitev oziroma The great reset je postal tudi tematski slogan zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma leta 2021.

Elita, ki naj bi ljudi silila v uživanje žuželk

Great reset je kmalu postala fraza, o kateri so govorili številni teoretiki zarot. Pogosto jo je začel uporabljati najbolj znani in uspešni ameriški razširjevalec teorij zarot Alex Jones (poleti 2022 je tudi izdal knjigo Velika ponastavitev oziroma The great reset, v kateri naj bi razkril mednarodno zaroto globalnih elit, s katero skušajo zasužnjiti človeštvo). Številni so Davos videli kot srečanje elite, ki skuša rešiti podnebje tako, da bi ljudje namesto mesa začeli jesti žuželke.

Klaus Schwab je v času pandemije covid-19 zaradi svoje zamisli o veliki ponastavitvi postal sovražnik številka ena teoretikov zarot in tako v veliki meri zasenčil ameriško-madžarskega milijarderja Georgea Sorosa. Velika ponastavitev (great reset) je načrt za oživitev svetovnega gospodarstva po pandemiji covid-19. Ta oživitev naj bi prenesla bolj trajnostno, tj. zeleno, in pravično gospodarstvo. Na nalepki, ki je bila februarja lani nalepljena v Münchnu in oglašuje nek nemški medij za širjenje teorij zarot, so poleg Schwaba še drugi znani ljudje, ki jih imajo teoretiki zarot za glavne hudobneže na svetu: George Soros, Anthony Fauci, Bill Gates in zdaj že pokojni Henry Kissinger. Na nalepki je napis: "Nič ne boš imel v lasti in boš srečen." Ta fraza v resnici ni Schwabova, ampak je z videoposnetka WEF iz leta 2016, v katerem je predstavljen esej danske političarke Ide Auken. Svetovni gospodarski forum zatrjuje, da zagovarja obstoj zasebne lastnine. | Foto: Guliverimage Klaus Schwab je v času pandemije covid-19 zaradi svoje zamisli o veliki ponastavitvi postal sovražnik številka ena teoretikov zarot in tako v veliki meri zasenčil ameriško-madžarskega milijarderja Georgea Sorosa. Velika ponastavitev (great reset) je načrt za oživitev svetovnega gospodarstva po pandemiji covid-19. Ta oživitev naj bi prenesla bolj trajnostno, tj. zeleno, in pravično gospodarstvo. Na nalepki, ki je bila februarja lani nalepljena v Münchnu in oglašuje nek nemški medij za širjenje teorij zarot, so poleg Schwaba še drugi znani ljudje, ki jih imajo teoretiki zarot za glavne hudobneže na svetu: George Soros, Anthony Fauci, Bill Gates in zdaj že pokojni Henry Kissinger. Na nalepki je napis: "Nič ne boš imel v lasti in boš srečen." Ta fraza v resnici ni Schwabova, ampak je z videoposnetka WEF iz leta 2016, v katerem je predstavljen esej danske političarke Ide Auken. Svetovni gospodarski forum zatrjuje, da zagovarja obstoj zasebne lastnine. Foto: Guliverimage

Teorije zarote o veliki ponastavitvi so se kmalu oprijeli tudi drugi na ameriški desnici. Ni se več širila samo na internetu, ampak se je razširila tudi v konservativne ameriške medije. Kot je lani januarja pisal AP, so v oddajah televizije Fox News frazo great reset leta 2020 uporabili 20-krat, leta 2021 30-krat in leta 2022 60-krat. Ta fraza je bila (seveda z zloveščim prizvokom) največkrat uporabljena v Foxovih televizijskih oddajah, ki sta jih vodila Laura Ingraham in Tucker Carlson.

Elon Musk "odkrije" satanizem v Svetovnem gospodarskem forumu

Svoj lonček je januarja lani pristavil tudi Elon Musk, ki je na Twitterju (zdaj X) v odgovoru nekemu uporabniku družbenega omrežja zapisal, da črka S v kratici ESG pomeni hudičevo oziroma satansko (satanic v izvirniku).

ESG je kratica za environmental, social and governance, tj. za okoljevarstvena, družbena in upravljavska merila, ki jih Svetovni gospodarski forum samorazglaša kot merila pri upravljanju sklada, ki upravlja s premoženjem Svetovnega gospodarskega foruma.

Neuspešni napovedovalci prihodnosti?

Če teoretiki zarot Svetovni gospodarski forum vidijo kot zloveščo in hudodelsko združbo zarotniških elit, ki hoče vladati svetu in človeštvu, pa je za forum bolj značilno, da ni ravno uspešen pri napovedovanju prihodnosti.

Svetovni gospodarski forum napadajo tako z leve kot desne. Če z desne prihajajo trditve, da t. i. davosmani (to oznako je pred leti udeležencem WEF v Davosu nalepil ameriški politolog Samuel Huntigton) želijo reševati podnebje s siljenjem ljudi, naj namesto mesa jedo žuželke, pa z leve prihajajo očitki, da Svetovni gospodarski forum naredi premalo za boj proti podnebnim spremembam. Na fotografiji: protest okoljevarstvenikov na čelu z Greto Thunberg januarja lani v Davosu. | Foto: Guliverimage Svetovni gospodarski forum napadajo tako z leve kot desne. Če z desne prihajajo trditve, da t. i. davosmani (to oznako je pred leti udeležencem WEF v Davosu nalepil ameriški politolog Samuel Huntigton) želijo reševati podnebje s siljenjem ljudi, naj namesto mesa jedo žuželke, pa z leve prihajajo očitki, da Svetovni gospodarski forum naredi premalo za boj proti podnebnim spremembam. Na fotografiji: protest okoljevarstvenikov na čelu z Greto Thunberg januarja lani v Davosu. Foto: Guliverimage

Januarja 2016 smo tako v Davosu pred ameriškimi predsedniškimi volitvami in britanskim referendumom o izstopu iz EU iz ust večine razpravljavcev slišali zagotovila, da Trump ne bo zmagal in da bodo britanski volivci zavrnili brexit. Zgodilo se je ravno obratno.

Zgolj zelo drag klepet v mondenem Davosu?

Januarja 2017, torej po zmagi zagovornika protekcionizma Trumpa (Svetovni gospodarski forum je velik zagovornik svobodne trgovine in zato nasprotnik protekcionizma) na volitvah novembra 2016, je kot nekakšen odrešenik svetovne trgovine v švicarske Alpe prišel kitajski predsednik Ši Džinping. Ta se je v zadnjih letih vse bolj pokazal za zagovornika trde roke, ki rad rožlja tudi z orožjem in grozi z napadom na Tajvan.

Zaradi neuresničenih napovedi, ki jih slišimo od razpravljavcev v Davosu, ne preseneča, da je BBC pred leti zapisal, da je zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma le zelo drag klepet v mondenih švicarskih Alpah, kjer se znani ljudje družijo med sabo in skupaj pijejo koktajle. In iščejo zmenke z aplikacijo Tinder, kot so ugotavljali novinarji ameriškega medija Business Insider.

Novice Čarobna gora, kjer se srečujejo bogataši in vladarji sveta
Novice Kaj bodo storili zaskrbljeni vladarji sveta?
Ši Jinping
Novice Zakaj prihaja rešitelj Davosa iz Kitajske
Zunanja ministrica Tanja Fajon
Novice Svetovna elita v Švici o prihodnosti človeštva. Prišla bo tudi Tanja Fajon.

Novice So to skrivna združenja, ki v resnici vladajo svetu? #video
Ne spreglejte