Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 1. 2016,
11.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Davos

Sreda, 20. 1. 2016, 11.46

6 let, 7 mesecev

Kaj bodo storili zaskrbljeni vladarji sveta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V Davos, kjer se je začelo srečanje Svetovnega gospodarskega foruma, prihajajo zaskrbljeni politiki in poslovneži. Bodo našli rešitve za svetovne krize ali bo to srečanje brezplodno?

Med 20. in 23. januarjem bo v Davosu 46. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki se ga bo udeležilo okoli 2.500 pomembnih svetovnih politikov in poslovnežev. Kdo vse bo prišel pod čarobno goro

V švicarsko zdraviliško in turistično mesto, ki velja za najvišje ležeče mesto v Evropi (leži na 1.560 metrih nadmorske višine), tako prihaja močna ameriška delegacija na čelu z ameriškim podpredsednikom Joejem Bidnom.

V mesto, ki je tudi prizorišče znanega romana Čarobna gora nemškega pisatelja Thomasa Manna, bosta prišla britanski in francoski premier, David Cameron in Manuel Valls, ne bo pa nemške kanclerke Angele Merkel. Namesto nje bo v Davos prišel nemški predsednik Joachim Gauck.

Mladi diktator ne bo reševal svetovnih kriz Po prvotnem načrtu naj bi letos v Davos po 18 letih prišla tudi delegacija iz komunistične Severne Koreje, toda organizatorji so vabilo zaradi severnokorejskih jedrskih poskusov preklicali. Kim Džong Una tako pod čarobno goro ne bo.

Tema letošnjega Davosa je nova industrijska revolucija, toda v ospredju pogovorov bodo zagotovo migrantsko-begunska kriza in svetovni konflikti (Sirija, Irak, spor med Iranom in Savdsko Arabijo, ukrajinska kriza …).

Zaskrbljena in črnogleda gospodarska elita Časi niso ravno optimistični. Kot piše nemški poslovni tednik Manager Magazin, ki se sklicuje na študijo svetovalne agencije PricewaterhouseCoopers (PwC), se je vzdušje med najpomembnejšimi menedžerji v zadnjih 12 mesecih zelo poslabšalo.

Le četrtina najpomembnejših svetovnih menedžerjev v prihodnjih 12 mesecih pričakuje svetovno rast gospodarstva, pred enim letom je bilo takih še 37 odstotkov. Številne je strah, da se bodo države začele zapirati in izvajati protekcionistične ukrepe.

Spopadi, krize, nafta, Kitajska, val priseljencev … Študija PwC, ki je bila objavljena v torek in je zajela 1.409 najpomembnejših menedžerjev iz 83 držav, kaže, kaj najpomembnejše menedžerje najbolj skrbi. To so:

- naraščajoči politični spori in krize,

- cena nafte,

- pešanje kitajskega gospodarstva ter

- priseljevanje in migrantsko-begunska kriza (to zlasti skrbi nemške menedžerje).

Davos želi biti v zadnjem času nekakšen mini OZN, toda številne politične in gospodarske krize in težave, o katerih so razglabljali v preteklih letih (sirska državljanska vojna, sovražni odnosi med Iranom in Izraelom …), so ostale nerešene, nekatere so se celo poglobile.

Kritična radikalna levica Do srečanja v Davosu, kjer se zbirajo politična in gospodarska elita ter tudi številni zvezdniki iz sveta zabave, je v zadnjih letih zlasti kritična radikalna levica. Kot protiutež Svetovnemu gospodarskemu forumu od leta 2001 po različnih mestih poteka Svetovni socialni forum. Za kanadsko novinarko Chrystio Freeland, ki je napisala odmevno knjigo Plutokrati: Vzpon nove elite superbogatih in padec vseh drugih (izvirnik: Plutocrats: The Rise of the New Global Super-Rich and the Fall of Everyone Else), je Davos le sodobna različica bogataških elitnih plesov in skupnih lovov na živali.

V Davos prihajajo številni zvezdniki:

Ne spreglejte