Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2024,
7.30

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Hamas vojna Gaza Palestina Izrael

Sobota, 3. 2. 2024, 7.30

2 meseca, 4 tedne

120. DAN VOJNE V IZRAELU

Blinken odhaja na novo bližnjevzhodno turnejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Anthony Blinken | Blinken bo nadaljeval diplomatska prizadevanja za dosego sporazuma, ki bo zagotovil izpustitev vseh preostalih talcev in bo vključeval humanitarni premor, kar bo omogočilo trajno in večjo dostavo humanitarne pomoči civilistom v Gazi. | Foto Reuters

Blinken bo nadaljeval diplomatska prizadevanja za dosego sporazuma, ki bo zagotovil izpustitev vseh preostalih talcev in bo vključeval humanitarni premor, kar bo omogočilo trajno in večjo dostavo humanitarne pomoči civilistom v Gazi.

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar Antony Blinken v nedeljo odhaja na že peti obisk Bližnjega vzhoda od začetka vojne med Hamasom in Izraelom oktobra lani, je v petek sporočil State Department. Blinken bo nadaljeval prizadevanja za izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas, v zameno za prekinitev spopadov.

Poudarki dneva:

8.11 Blinken odhaja na novo bližnjevzhodno turnejo 

8.11 Blinken odhaja na novo bližnjevzhodno turnejo 

"Državni sekretar Blinken bo od nedelje do četrtka obiskal Savdsko Arabijo, Egipt, Katar, Izrael in Zahodni breg, kar bo njegovo peto potovanje v to regijo po terorističnih napadih 7. oktobra. Nadaljeval bo diplomatska prizadevanja za dosego sporazuma, ki bo zagotovil izpustitev vseh preostalih talcev in bo vključeval humanitarni premor, kar bo omogočilo trajno in večjo dostavo humanitarne pomoči civilistom v Gazi," je sporočil State Department.

Ameriško zunanje ministrstvo dodaja, da si bo Blinken še naprej prizadeval za preprečevanje širjenja spora, hkrati pa bo ponovno potrdil, da bodo ZDA sprejele ustrezne ukrepe za zaščito svojega osebja in pravice do svobodne plovbe v Rdečem morju. Nadaljeval bo tudi razprave s partnerji o tem, kako vzpostaviti bolj povezano in mirno regijo, ki bo vključevala trajno varnost tako za Izraelce kot Palestince.

Predstavniki Katarja, Egipta, Izraela in ZDA so se pred tednom dni sestali v Parizu, da bi razpravljali o predlogu za izpustitev talcev, poroča AFP.

Blinken je v ponedeljek po srečanju s katarskim predsednikom vlade, šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem, v Washingtonu dejal, da obstaja resnično upanje na uspeh dobrega, močnega predloga.

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra napadli Izrael ter pri tem ubili 1160 ljudi in zajeli okrog 250 talcev, od katerih jih je 132 še vedno v ujetništvu. Izraelski odgovor z napadom na Gazo je do zdaj zahteval že več kot 27 tisoč življenj.

Gaza
Novice Na zunanjem ministrstvu nastal non-paper o Gazi
Gaza
Novice Izrael izvaja racije in nadaljuje obstreljevanje Gaze
Ismail Haniyeh, Ismail Hanija, vodja Hamasa
Novice Vodja Hamasa: Preučujemo predlog za novo prekinitev ognja v Gazi
Libanon
Novice Zaostrovanje razmer v Izraelu, krepitev fronte na severu države
Ameriška vojska mornarica
Novice ZDA izbrale tarče za povračilni napad, Iran umika vojake
Ne spreglejte