Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 2. 2024,
6.44

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

Natisni članek

ZDA napad Hutiji Jemen Izrael

Ponedeljek, 5. 2. 2024, 6.44

2 meseca, 3 tedne

122. DAN VOJNE V IZRAELU

Novi ameriški napadi na hutije v Jemnu: "To je šele začetek"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25
Hutiji Jemen | "Ti napadi nas ne bodo odvrnili od naše moralne, verske in humanitarne drže podpore palestinskemu ljudstvu v Gazi ter ne bodo ostali nekaznovani in neodgovorjeni," je dejal vojaški tiskovni predstavnik hutijev Yahya Saree. | Foto Guliverimage

"Ti napadi nas ne bodo odvrnili od naše moralne, verske in humanitarne drže podpore palestinskemu ljudstvu v Gazi ter ne bodo ostali nekaznovani in neodgovorjeni," je dejal vojaški tiskovni predstavnik hutijev Yahya Saree.

Foto: Guliverimage

Ameriška vojska je sinoči izvedla nov napad na hutije v Jemnu, je potrdilo centralno poveljstvo ZDA (Centcom), poroča BBC. Centcom je objavil, da so ameriške sile ciljale in zadele protiladijske balistične rakete, vključno s štirimi protiladijskimi raketami, ki so bile pripravljene ciljati na ladje v Rdečem morju. To je odziv na nenehne napade hutijev, ki jih podpira Iran, na vojaške in trgovske ladje v Rdečem morju.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov:

17.22 Sejourne pozval h koncu nasilja izraelskih naseljencev na Zahodnem bregu
12.34 Izrael nadaljuje napade na jugu Gaze in racije na Zahodnem bregu
6.45 Novi ameriški napadi na hutije v Jemnu

17.22 Sejourne pozval h koncu nasilja izraelskih naseljencev na Zahodnem bregu

Francoski zunanji minister Stephane Sejourne, ki se mudi na obisku na Bližnjem vzhodu, je po današnjem srečanju z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem pozval h koncu nasilja izraelskih naseljencev nad Palestinci na okupiranem Zahodnem bregu. Ob tem je poudaril, da v prihodnosti ne sme priti do prisilnih preselitev Palestincev.

"V nobenem primeru ne sme priti do prisilnih preselitev Palestincev, ne iz Gaze ne z Zahodnega brega," je po srečanju z izraelskim premierjem v okviru svoje prve bližnjevzhodne turneje poudaril Sejourne, ki je položaj francoskega zunanjega ministra zasedel v začetku januarja.

Poleg srečanja z Netanjahujem se je Sejourne danes sestal tudi z izraelskim kolegom Izraelom Kacem. Med drugim sta spregovorila o možnostih diplomatske rešitve konflikta med Izraelom in libanonskim proiranskim gibanjem Hezbolah, s katerim si izraelska vojska pogosto izmenjuje ogenj na libanonsko-izraelski meji.

Po besedah Kaca se bo Izrael zatekel k vojaškim ukrepom, če diplomatska prizadevanja ne bodo obrodila sadov in se borci Hezbolaha ne bodo umaknili iz južnega Libanona, zlasti pa z območja demilitarizirane meje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem je Kac pozdravil nedavno odločitev Francije, da začasno ustavi financiranje agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA), potem ko je Izrael več njenih uslužbencev obtožil sodelovanja v napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra. "UNRWA je del problema in da bi se vojna končala, jo je treba nadomestiti s civilnim organom, ki ga ne podpira Hamas," je dejal.

12.34 Izrael nadaljuje napade na jugu Gaze in racije na Zahodnem bregu

Izrael glede na poročila nadaljuje obstreljevanje Han Junisa in vzhodnega dela Rafe na jugu Gaze. V izraelskih napadih je bilo ponoči po podatkih zdravstvenega ministrstva v enklavi ubitih najmanj 128 ljudi. Še 28 ljudi naj bi izraelske sile ponoči pridržale na Zahodnem bregu.

Po navedbah medijskega urada palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki nadzoruje Gazo, so izraelske sile v osrednjem in južnem delu enklave obstreljevale tudi območja v bližini bolnišnic.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je izvajala usmerjene napade na "teroristične cilje" v osrednjem in severnem delu Gaze. Dodala je, da so v Han Junisu ubili več deset teroristov in našli različno orožje, vključno s puškami, bombami in strelivom.

Po poročanju spletnega portala katarske televizije Al Jazeera so se brigade Al Kuds, ki pripadajo palestinskemu Islamskemu džihadu, v Han Junisu spopadle z izraelskimi enotami.

Od začetka izraelske ofenzive v Gazi po Hamasovem napadu na južni Izrael 7. oktobra je življenje izgubilo najmanj 27.365 Palestincev. Ranjenih je po zadnjih podatkih 66.630.

Izraelske sile so ponoči izvedle tudi nove racije na okupiranem Zahodnem bregu. Pri tem so pridržale najmanj 28 ljudi, je na Telegramu sporočilo društvo palestinskih zapornikov. Dodalo je, da je med pridržanimi več otrok. Racije so sicer večinoma izvedli v Ramali, potekale pa so tudi v Tulkaremu, Hebronu, Dženinu, Tubasu, Nablusu in vzhodnem Jeruzalemu.

Skupno število aretacij na Zahodnem bregu je od 7. oktobra s tem preseglo 6540, je po navedbah Al Jazeere še sporočilo društvo, ki opozarja, da podatki vključujejo tako tiste, ki so še vedno v pridržanju, kot izpuščene.

6.45 Novi ameriški napadi na hutije v Jemnu

Ameriška vojska je sinoči izvedla nov napad na hutije v Jemnu, je to potrdilo Centralno poveljstvo ZDA (Centcom), poroča BBC. Centcom je objavil, da so ameriške sile ciljale in zadele protiladijske balistične rakete, vključno s štirimi protiladijskimi raketami, ki so bile pripravljene ciljati na ladje v Rdečem morju. To je odziv na nenehne napade hutijev, ki jih podpira Iran, na vojaške in trgovske ladje v Rdečem morju.

Njihovi napadi so velike ladjarske družbe prisilili, da se izogibajo plovbi po tej poti, kar vpliva na mednarodno trgovino.

Pred tem napadom so jih v soboto skupaj udarili ZDA in Združeno kraljestvo, hutiji pa so obljubili, da se bodo na njihova dejanja odzvali.

"Ti napadi nas ne bodo odvrnili od naše moralne, verske in humanitarne drže podpore palestinskemu ljudstvu v Gazi ter ne bodo ostali nekaznovani in neodgovorjeni," je dejal vojaški tiskovni predstavnik hutijev Yahya Saree.

Pred tem je Bela hiša opozorila, da so njeni zračni napadi na cilje, ki jih podpira Iran v Iraku in Siriji, šele začetek, ne konec odziva ZDA na Iran.

Svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je ameriškim medijem v nedeljo dejal, da bo dejavnosti še več.

Gre za odgovor ZDA na smrt treh ameriških vojakov v napadu z brezpilotnim letalom na vojaško bazo v Jordaniji prejšnji teden.

Iran zanika kakršnokoli vpletenost v napad, medtem ko je odgovornost za dejanje prevzela militantna skupina Islamski odpor v Iraku, a ZDA sumijo in obtožujejo Teheran, da takšne in podobne skupine financira ter Iran neposredno oborožuje.

Anthony Blinken
Novice Blinken odhaja na novo bližnjevzhodno turnejo
Ebrahim Raisi
Novice Iranski predsednik svari ZDA
Gaza
Novice Na zunanjem ministrstvu nastal non-paper o Gazi
skupina Bi-2, ruski band
Trendi Je Putinov vpliv tako velik? Daleč stran od Rusije aretirali priljubljen ruski band.
Ne spreglejte