Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2019,
10.48

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

19

Natisni članek

sociologija mladina mladi

Sobota, 6. 7. 2019, 10.48

4 leta, 9 mesecev

Apartmaji na Hrvaškem dražji kot lani: najvišje cene so v srednji Dalmaciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

19

Apartmaji Pag | Povprečna oglaševana cena dnevnega najema apartmaja v celotni južni slovenski sosedi, torej ob obali in v celinskem delu, je bila v letošnji sezoni 67 evrov oziroma približno štiri evre več kot lani. | Foto Ministrstvo za javno upravo

Povprečna oglaševana cena dnevnega najema apartmaja v celotni južni slovenski sosedi, torej ob obali in v celinskem delu, je bila v letošnji sezoni 67 evrov oziroma približno štiri evre več kot lani.

Foto: Ministrstvo za javno upravo

Cene dnevnega najema apartmaja ob hrvaški obali so v letošnji poletni sezoni odvisno od regije od dva do osem odstotkov višje kot lani, je pokazala analiza oglasnega portala Njuškalo. Najvišja povprečna cena je bila z 79 evri v srednji Dalmaciji, sledili sta Istra z 72 evri in širše območje Kvarnerja z 71 evri.

Trajekt, Jadrolinija
Avtomoto S tričlansko družino na hrvaške otoke: trajekt stane več kot gorivo

Povprečna oglaševana cena dnevnega najema apartmaja v celotni južni slovenski sosedi, torej ob obali in v celinskem delu, je bila v letošnji sezoni 67 evrov oziroma približno štiri evre več kot lani.

Najnižja je bila cena v celinskem delu Hrvaške, okoli 50 evrov.

Najvišja je bila medtem v srednji Dalmaciji, kjer je bila z 79 evri za šest evrov višja kot lani. Povprečna oglaševana cena 72 evrov v Istri je bila za tri evre višja kot lani, 71 evrov na območju Kvarnerja pa je bilo za en evro več kot lani.

V severnem delu Dalmacije je bila povprečna oglaševana cena 64 evrov, v južni pa 68 evrov. Tudi v teh dveh regijah je bila za nekaj evrov višja kot lani.

Novice Preklicali so jim rezervacijo, krivdo pa naprtili njim #video

Cene so se najbolj dvignile v srednji Dalmaciji. Osrednje in največje mesto te regije je Split, ki je hkrati drugo največje hrvaško mesto. | Foto: Cene so se najbolj dvignile v srednji Dalmaciji. Osrednje in največje mesto te regije je Split, ki je hkrati drugo največje hrvaško mesto.

Dubrovnik
Novice Hrvaški turizem v težavah: gostov več, hotelske sobe pa prazne

Cene se močno razlikujejo

Podrobnejša analiza po posameznih turističnih krajih kaže, da se cene močno razlikujejo. Na priljubljenem otoku Pag je tako povprečna cena na primer okoli 60 evrov, v Novalji, kamor prihajajo številni zabave željni iz vse Evrope in sveta, pa dosega skoraj 80 evrov.

V srednji Dalmaciji se cene gibljejo od 40 evrov pa vse do 86 evrov, na primer v Splitu, v južni Dalmaciji pa se povprečne cene gibljejo od 54 evrov na Korčuli pa do 77 evrov v turistično obleganem Dubrovniku.

Manjše razlike med kraji so v Istri in Kvarnerju, še ugotavlja omenjeni portal, ki ga povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vila Piranesi
Novice Apartmaji v Piranu v roke misice, ki upravlja milijone iz Dubaja

Obisk raste, a turističnim ponudnikom se ne cedita med in mleko

Ena najbolj priljubljenih destinacij za Slovence je - predvsem zaradi bližine - otok Krk. Na fotografiji most, ki vodi na otok. | Foto: Turistična organizacija otoka Krk Ena najbolj priljubljenih destinacij za Slovence je - predvsem zaradi bližine - otok Krk. Na fotografiji most, ki vodi na otok. Foto: Turistična organizacija otoka Krk Hrvaška je daleč najbolj priljubljena poletna destinacija za Slovence. Statistični urad je pred tedni sporočil, da je bila ta lani ciljna destinacija 61 odstotkov zasebnih potovanj Slovencev v tujino. Država zadnja leta doživlja hitro rast turističnega obiska, tako da iz številnih krajev poročajo o veliki turistični gneči v sezoni.

Je pa letos po poročilu medijev kljub nadaljnji rasti obiska in prenočitev sezona precej zahtevna. Na eni strani sive lase gostincem in turističnim delavcem povzroča pomanjkanje razpoložljivega kadra v turizmu, po drugi strani pa zaradi pospešene, pogosto stihijske gradnje zasebnih prenočitvenih zmogljivosti v zadnjih letih mnogi poročajo o velikih težavah pri polnjenju apartmajev.

Ne spreglejte