Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
27. 5. 2021,
22.25

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

11

Natisni članek

Roman Protasevič Evropska unija Belorusija Ana Bojinović Fenko

Četrtek, 27. 5. 2021, 22.25

2 leti, 10 mesecev

Ali EU lahko doseže izpustitev Protaseviča?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

11

Roman Protasevič | Romana Protaseviča so prijeli v nedeljo popoldne. | Foto Reuters

Romana Protaseviča so prijeli v nedeljo popoldne.

Foto: Reuters

Opozicijski aktivist Roman Protasevič po aretaciji na "ugrabljenem" letalu še vedno ostaja priprt v Minsku, medtem pa Evropska unija razpravlja in sprejema sankcije proti Belorusiji. Ali lahko doseže izpustitev 26-letnika in njegove partnerice in kakšne mehanizme ima na voljo? Odgovarja Ana Bojinović Fenko, izredna profesorica na katedri za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede.

Pred štirimi dnevi so beloruske oblasti preusmerile letalo Ryanaira, ki je letelo iz grških Aten v litovsko Vilno, in ga s pomočjo lovca mig-19 prisilile, da je pristalo na letališču v Minsku. Vse pod pretvezo, da gre za varnostno grožnjo na letalu, kasneje pa so aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaseviča, ki je še zdaj v priporu.

V vmesnem času je v javnost prišel posnetek priznanja Protaseviča, da je organiziral "množične nemire v Minsku", a naj bi po mnenju opozicije nastal pod prisilo. Evropa in številne države po svetu so ostro obsodile potezo Belorusije, ki jo vodi Aleksander Lukašenko, ter jo označile za državno ugrabitev in celo terorizem.

Roman Protasevič
Novice Številni pozivi k izpustitvi aretiranega beloruskega novinarja

Maver: Lukašenko Evropski uniji sporočil, da je popolnoma impotentna

Belorusija je letalo Ryanaira preusmerila na letališče v Minsku. | Foto: Belorusija je letalo Ryanaira preusmerila na letališče v Minsku. Kot je pred dnevi za Siol.net povedal politični analitik in poznavalec razmer v Belorusiji Aleš Maver, je Lukašenko z ugrabitvijo letala tudi Evropski uniji poslal sporočilo, da je popolnoma "impotentna". "To je zdaj že vsaj drugi tak signal v zadnjih dveh mesecih. Prvi je bil marca letos, ko je zaprl praktično celotno vodstvo poljske manjšine v Belorusiji," meni Maver.

Protasevič in njegova partnerica sta še vedno v priporu v Minsku, kjer mu zaradi obtožb organizacije množičnih nemirov grozi do 15 let zapora.

Evropska unija in ZDA so v preteklih dneh sprejele niz sankcij proti Belorusiji. Tako so voditelji članic EU že v ponedeljek pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo. Številne evropske družbe so se že odločile za to.

Aleksander Lukašenko
Novice Po ugrabitvi Ryanairovega letala: "Nimam besed. Diktator je popolnoma zblaznel." #video

Belorusija tudi na dnevnem redu zunanjih ministrov

Izpustitev Protaseviča in sankcije proti Belorusiji so bile danes tudi tema pogovorov na srečanju zunanjih ministrov v Lizboni, vendar za zdaj kaj več od pozivov k takojšni izpustitvi opozicijskega aktivista Protaseviča in njegove partnerice niso dosegli.

"Ugrabitev letala in aretacija dveh potnikov sta nekaj povsem nesprejemljivega. Začeli bomo razpravljati o uvedbi sektorskih in gospodarskih sankcij," je ob prihodu na neformalno zasedanje dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell.

Kako lahko EU doseže izpustitev?

Ana Bojinović Fenko, FDV | Foto: STA , Foto: STA , Ali lahko Evropska unija s svojimi mehanizmi in dejanji doseže, da Protaseviča izpustijo? Ana Bojinović Fenko, izredna profesorica na katedri za mednarodne odnose Fakultete za družbene vede, meni, da je odziv EU primeren.

"Je skladen z vrednotami in cilji zunanje politike EU in sorazmeren z zunanjepolitičnimi sredstvi, ki jih ima EU na voljo, da prizadene belorusko vlado. Neugoden vidik je ta, da ukrep zaprtja zračnega prostora držav članic EU za Belorusijo pomeni omejitev možnosti potovanja tudi za prebivalstvo, ne le izgubo za belorusko letalsko družbo. Izguba bo tudi na strani letalskih družb s sedeži v EU, tako da ta negativna ekonomska sankcija zelo jasno izraža predanost EU podpori gibanja za demokracijo v Belorusiji," pojasnjuje Bojinović Fenkova.

Dodaja, da obstajajo še druga sredstva zunanje politike, ki jih ima EU na voljo, na primer diplomatska sredstva.

"V tem pogledu se EU lahko odziva prek svojih članic v drugih mednarodnih institucijah, kjer je Belorusija članica in zavezana k spoštovanju norm, na primer v OVSE in Svetu Evrope. Možnost, ki je manj verjetna, je diplomatski pritisk držav, sodelujočih v Vzhodnem partnerstvu, na pobudo EU, saj je ruski vpliv v tej interesni sferi trenutno zelo močan," meni.

Ryanair Minsk
Novice Belorusi priznali: v zrak smo poslali vojaške lovce

"Strategija učinkuje na dolgi rok"

Bojinović Fenkova opozarja, da promocija normativnih zunanjepolitičnih ciljev, kot so demokracija, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavina prava, kar izvaja Evropska unija, ne more biti izvedena in dokončana z enim dejanjem.

Zahodne članice Varnostnega sveta ZN so po posvetovanjih za zaprtimi vrati danes obsodile prisilni pristanek letala Ryanaira v Belorusiji in aretacijo do beloruskih oblasti kritičnega novinarja ter zahtevale mednarodno preiskavo pod vodstvom Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO). | Foto: Reuters Zahodne članice Varnostnega sveta ZN so po posvetovanjih za zaprtimi vrati danes obsodile prisilni pristanek letala Ryanaira v Belorusiji in aretacijo do beloruskih oblasti kritičnega novinarja ter zahtevale mednarodno preiskavo pod vodstvom Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO). Foto: Reuters

"Evropska unija namreč kot zagovornica, promotorka ter zgled za liberalno demokracijo in svoje vrednote večinoma uporablja strategijo mehke moči, to so prepričevanje, oblikovanje dnevnega reda v mednarodnih institucijah in privlačnost. Ta strategija učinkuje na dolgi rok," dodaja.

Evropska unija zgoraj omenjeno strategijo dopolnjuje tudi z drugimi zunanjepolitičnimi taktikami, kjer uporablja strategijo trde moči oziroma prisiljevanja.

"V primeru Belorusije prebivalstvo že vrsto let želi demokratične spremembe, za kar se tudi tokrat zavzemajo protestniki in Protasevič kot eden njihovih organizatorjev, oblast pa jih zatira. Zato se je Evropska unija že pred desetimi leti odločila, da bo prepričevalne ukrepe podkrepila s prisiljevanjem beloruske politične elite v demokratične spremembe vladanja. Tokrat stopnjuje te ukrepe, a, kot rečeno, ne gre pričakovati, da bodo kar naenkrat obrodili sadove. Delovali bodo v kombinaciji z mednarodnimi pritiski in opolnomočenjem domače družbe," meni Bojinović Fenkova in dodaja, da "je tudi zgolj izražanje zaskrbljenosti zelo pomenljivo sporočilo 27 suverenih držav in EU kot celote v mednarodni skupnosti".

Roman Protasevič
Novice Belorusija potrdila aretacijo Protaseviča, ta se je oglasil na spletu #video
Ne spreglejte