Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 5. 2021,
7.33

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

19

Natisni članek

Aleksander Lukašenko aretacija Belorusija Roman Protasevič

Torek, 25. 5. 2021, 7.33

2 leti, 11 mesecev

Belorusija potrdila aretacijo Protaseviča, ta se je oglasil na spletu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

19

Belorusija je v ponedeljek potrdila aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča, ki so ga prijeli po prisilnem pristanku letala v Minsku. V javnosti se je pojavil posnetek, na katerem 26-letnik priznava očitana dejanja, a naj bi po mnenju opozicije nastal pod prisilo. Po napovedi sankcij EU so podobno napovedale tudi ZDA.

Novinar, bloger in opozicijski aktivist je doma med drugim deležen obtožb, da je spodbujal proteste proti dolgoletnemu voditelju Aleksandru Lukašenku. Na posnetku, ki je bil objavljen na vladi naklonjenem kanalu na aplikaciji Telegram, pove, da je v centru za pridržanje v Minsku, in zatrdi, da nima nikakršnih zdravstvenih težav.

Doda, da sodeluje s preiskovalci, in priznava organizacijo "množičnih nemirov v Minsku", vsebino videa povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na obrazu vidni znaki nasilja

Opozicija je v odzivu na posnetek zatrdila, da je bil vanj prisiljen, pri čemer izpostavljajo, da so na njegovem obrazu vidni znaki nasilja.

Roman Protasevič
Novice Številni pozivi k izpustitvi aretiranega beloruskega novinarja

Pred tem je že belorusko notranje ministrstvo prav tako prek Telegrama potrdilo, da je Protasevič pridržan v Minsku, in zavrnilo poročila, da naj bi bil zaradi težav s srcem v bolnišnici. S tem so oblasti v Minsku prvič od njegove aretacije v nedeljo sporočile, kje je.

Skupaj z njim je bila prijeta tudi ruska državljanka Sofija Sapega, kar je potrdilo tudi rusko veleposlaništvo v Minsku. Glede na poročanje več medijev naj bi šlo za blogerjevo partnerico.

Ryanair Minsk
Novice Belorusi priznali: v zrak smo poslali vojaške lovce

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je izrazila zaskrbljenost za oba. Glede na informacije, ki so ji jih posredovali sorodniki Sapege, naj bi jo odpeljali v zapor Okrestina v Minsku.

Danes obsodili sedem beloruskih aktivistov

V Belorusiji so sicer danes na zaporno kazen od štiri do sedem let obsodili sedem aktivistov, med njimi vidnega predstavnika opozicije Pavla Sevjarinca. Na sodnem procesu, ki je potekalo za zaprtimi vrati, so jih spoznali za krive sodelovanja v množičnih neredih, kar se dejansko nanaša na proteste, ki so Belorusijo zajeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani.

44-letnega Sevjarinca, ki je sopredsednik neregistrirane Beloruske krščanskodemokratske stranke, so aretirali junija lani, ko je bil dejaven v podporo opozicijskim kandidatom. Sodišče ga je spoznalo za krivega organizacije množičnih neredov, čeprav je bil v zadnjih 11 mesecih v priporu in ni sodeloval v množičnih demonstracijah po volitvah. Sodišče je za izrek sodbe potrebovalo dva dneva.

Vrh EU zahteva takojšnjo izpustitev Protaseviča

Dvojico so beloruske oblasti prijele v nedeljo, ko so letalo irske nizkocenovne družbe Ryanair, ki je na poti iz Grčije v Litvo letelo nad Belorusijo, prisilile, da je pristalo v Minsku. Svetovni voditelji so izražali ogorčenje nad dejanjem, ki ga označujejo kot državno ugrabitev in celo terorizem.

Aleksander Lukašenko
Novice Po ugrabitvi Ryanairovega letala: "Nimam besed. Diktator je popolnoma zblaznel." #video

Voditelji članic EU so v ponedeljek v Bruslju pozvali k prepovedi prometa v zračnem prostoru EU za beloruska letala in uporabo evropskih letališč. Prav tako so pozvali letalske družbe v EU, naj se izogibajo preletom nad Belorusijo, in se zavzeli za takojšnjo izpustitev Protaseviča.

Naznanitev sankcij je pozdravil ameriški predsednik Joe Biden, ki je prav tako ostro obsodil dejanje Belorusije kot kršitev mednarodnih norm. "Ta nezaslišan incident in posnetek, ki ga je gospod Protasevič glede na videno posnel pod prisilo, sta sramoten napad tako na političnega disidenta kot svobodo medijev," je sporočil. Kot je dodal v izjavi, je tudi sam zaprosil svojo ekipo, naj pripravi "ustrezne možnosti" za ukrepanje proti odgovornim.

Ryanair Belorusija
Novice Vrh EU za zaprtje evropskega zračnega prostora za beloruska letala

Beloruska opozicija poziva ZDA in G7 k pritisku na režim

Tihanovska, ki živi v izgnanstvu v Litvi, je ZDA in skupino G7 pozvala h krepitvi pritiska na oblasti v Minsku.

V telefonskem pogovoru z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost Jakom Sullivanom je Tihanovska ZDA pozvala k izolaciji režima in pritisku nanj preko sankcij. Poleg tega je prosila za povabilo beloruskih "demokratičnih sil" na junijski vrh G7, ki bo v Veliki Britaniji, in predlagala organizacijo mednarodne konference za rešitev beloruske politične krize.

Kot je Tihanovska danes še poudarila na Twitterju in spletni aplikaciji Telegram, mora mednarodna skupnost enotno odgovoriti na nedeljsko dejanje beloruskih oblasti in zagotoviti, da bodo storilci kaznovani. Po njenem je vse, kar se zdaj dogaja, "rezultat režimske nekaznovanosti in pomanjkanja odločnega odgovora mednarodne skupnosti".

Prepričana je, da aretiranega Protaseviča v Belorusiji zagotovo mučijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ne spreglejte