Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 5. 2021,
18.07

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,91

40

Natisni članek

Roman Protasevič Ryanair Belorusija

Nedelja, 23. 5. 2021, 18.07

2 leti, 11 mesecev

Izredni pristanek na poti med Grčijo in Litvo

Belorusi priznali: v zrak smo poslali vojaške lovce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,91

40

Ryanair Minsk | Ryanairovo letalo je bilo na poti iz Grčije v Litvo. Fotografija je z letališča v Minsku.

Ryanairovo letalo je bilo na poti iz Grčije v Litvo. Fotografija je z letališča v Minsku.

Ryanairovo letalo je bilo na poti iz Grčije v Litvo, ko je nad Belorusijo dobilo družbo vojaškega lovca. Beloruske oblasti so pilota opozorile na domnevno "varnostno grožnjo" na letalu. To je zato pristalo v sicer zelo oddaljenem Minsku in ne v precej bližji litvanski prestolnici. Ob pristanku so aretirali opozicijskega blogerja v izgnanstvu Romana Protaseviča. Letalo je medtem že odletelo z Minska do Litve.

Ryanairovo letalo po prihodu v Litvo. | Foto: Reuters Ryanairovo letalo po prihodu v Litvo. Foto: Reuters V Belorusiji so po prisilnem pristanku Ryanairovega letala aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaseviča. Pred tem je beloruska vojska prisilila civilno letalo, ki je letelo nad Belorusijo, da je pristalo na beloruskih tleh. Protasevič je bil na letalu letalske družbe Ryanair, ki je bilo na poti iz grške prestolnice Atene v litovsko prestolnico Vilnius.

Skupno je bilo na letalu okrog 170 potnikov iz 12 različnih držav. Letalo je pozneje z "večino potnikov" odletelo proti Litvi.

Beloruski obrambni minister je potrdil, da so zaradi domnevne grožnje z bombo v zrak poslali vojaške lovce.

Če bi na letalu resnično bila varnostna grožnja, bi ga kontrolorji zračnega prometa napotili do najbližjega letališča. Do Vilniusa je imel Ryanairov boeing 737 še 72 kilometrov, do Minska pa 183 kilometrov neposrednega leta. Letalo je naposled opravilo 300 kilometrov dodatnega leta. V trenutku spremembe načrta leta je bil boeing že skoraj nad belorusko-litvansko državno mejo.

Ryanair Belorusija | Foto: Flightradar24 Foto: Flightradar24

Beloruski obrambni minister Andrei Gurtčevič je potrdil, da so zaradi domnevne grožnje z bombo v zrak poslali vojaške lovce.

Prisilni pristanek letala s 123 potniki

Lovci beloruske vojske so prestregli letalo Rynaira, zaradi česar je letalska družba po poročanju beloruskih medijev zaprosila za dovoljenje za pristanek. Po nekaterih drugih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je tako zahteval takojšnjo izpustitev Protaseviča, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Takojšno pojasnilo glede pristanka letala letalske družbe Rynair in domneve aretacije novinarja je zahtevala tudi Nemčija. Prisilni pristanek letala je kritizirala tudi Avstrija, ki je imela na krovu svoje državljane.

Video - prikaz leta Ryanairovega letala

Spodnji video naj bi prikazoval belorusko letalo MIG-29, ki naj bi prestreglo Ryanairovo letalo. Za zdaj ni potrjeno, ali gre resnično za isto letalo, ki je prikazano v video, saj je bilo to opremljeno z raketami zrak-zrak.

Ryanair je potrdil incident. Posadko na letalu so beloruske oblasti opozorile na morebitno varnostno grožnjo in letalo napotile na letališče v bližini Minska, so sporočili iz letalske družbe. Dodali so, da na letalu niso našli ničesar neprimernega. "Ryanair je obvestil ustrezne nacionalne in evropske agencije za varnost ter varnostne agencije in se iskreno opravičil vsem prizadetim potnikom za to obžalovanja vredno zamudo, ki je bila izven nadzora Ryanaira," je še zapisano v izjavi.

Odzivi iz Litve, Nemčije, Avstrije, Poljske ...

Odzval se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je zahteval, da morajo vsi potniki nemudoma nadaljevati pot. Belorusijo je tudi opozoril, da bo odgovorna za usodo leta, ki je bil preusmerjen v Minsk. "Beloruska vlada odgovarja za varnost vseh potnikov in letal," je tvitnil Borrell.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je aretacijo Protaseviča označil za "dejanje državnega terorizma". Morawiecki je na Twitterju še objavil, da je predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela zaprosil, da bi v ponedeljek v Bruslju na ravni EU govorili tudi o "takojšnjih sankcijah proti Belorusiji". Dodal je, da aretacija "ne more ostati nekaznovana".

Dogodek je kot nesprejemljivega obsodila tudi Francija ter pozvala k odločnemu in enotnemu evropskemu odzivu. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je belorusko preusmeritev letala družbe Ryanair označil za nesprejemljivo. "Močan in enoten odziv Evropejcev je nujen," je zapisal na Twitterju.

Po navedbah beloruske skupine za človekove pravice Vjasna so Protaseviča pridržali takoj po pristanku letala. Nexta, opozicijski informativni kanal, ki ga je ustanovil Protasevič, je prav tako potrdil njegovo pridržanje. Beloruske oblasti Nexto označujejo za skrajno organizacijo. V preteklosti je ta pozivala k množičnim protestom proti Lukašenku, ki so se v Belorusiji začeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Poleg tega je tajna služba KGB Protaseviča uvrstila na seznam oseb, ki jih obtožujejo terorizma.

 

 

 

 

 

Ne spreglejte