Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 5. 2021,
8.50

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Natisni članek

Aleksander Lukašenko ugrabitev Ryanair letalo Belorusija

Ponedeljek, 24. 5. 2021, 8.50

2 leti, 11 mesecev

Številni pozivi k izpustitvi aretiranega beloruskega novinarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

5

Roman Protasevič | Potniki, ki so bili skupaj z Romanom Protasevičem na letalu, so po pristanku povedali, da je bil videti napet, ko so polet preusmerili v Minsk. "Obrnil se je proti ljudem in dejal, da mu grozi smrtna kazen," je povedala ena od potnic. | Foto Reuters

Potniki, ki so bili skupaj z Romanom Protasevičem na letalu, so po pristanku povedali, da je bil videti napet, ko so polet preusmerili v Minsk. "Obrnil se je proti ljudem in dejal, da mu grozi smrtna kazen," je povedala ena od potnic.

Foto: Reuters

Iz Evrope in ZDA se vrstijo pozivi k izpustitvi beloruskega opozicijskega blogerja Romana Protaseviča, ki so ga v nedeljo aretirali v Belorusiji, potem ko so Ryanairovo letalo z njim na krovu beloruske oblasti prisilile k pristanku v Minsku. Pozivajo tudi k preiskavi preusmeritve letala, ki je v nedeljo zvečer sicer že pristalo v Litvi. Beloruske oblasti so danes sicer kot neutemeljene zavrnile očitke glede preusmeritve letala. Zahod so obtožile politizacije in izrazile pripravljenost na mednarodno preiskavo. K tej so pozvali tudi v Moskvi. Nekatere evropske letalske družbe se medtem že izogibajo letom nad Belorusijo.

K takojšnji izpustitvi 26-letnega Romana Protaseviča je med drugim pozvala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Nezaslišano in nezakonito ravnanje beloruskega režima bo imelo posledice," je zapisala na Twitterju. "Odgovorni za ugrabitev Ryanaira morajo biti kaznovani," je še poudarila. Napovedala je, da bodo voditelji EU o ukrepanju razpravljali danes na vrhu v Bruslju. Lahko bi sprejeli tudi politično odločitev o uvedbi dodatnih sankcij proti Belorusiji. Dokončno jih mora potrditi Svet EU.

V uniji razmišljajo o različnih sankcijah proti Belorusiji, ob sklicevanju na vire pri EU poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med drugim bi lahko uvedli sankcije proti odgovornim za incident. Poleg tega bi lahko beloruski letalski družbi Belavia prepovedali pristajanje na letališčih v uniji, evropskim letalskim družbam pa prepovedali letenje nad Belorusijo.

Zaskrbljenost zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala v Minsku je izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Beloruske oblasti pozivamo k takojšnji izpustitvi letala in vseh potnikov," je dodal. Pozval je k preiskavi s strani Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO).

Obsodbe ravnanja beloruskih oblasti tudi iz Slovenije

K izpustitvi vseh potnikov in neodvisni mednarodni preiskavi so na Twitterju pozvali tudi premier Janez Janša, predsednik republike Borut Pahor in slovensko zunanje ministrstvo.

Janša je incident obsodil že v nedeljo, danes pa je podprl predlog poljskega premierja Mateusza Morawickega za razširitev dnevnega reda današnjega zasedanja voditeljev EU v Bruslju z razpravo o takojšnjih sankcijah proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Sankcije morajo vključevati vse, kar Lukašenkov režim uporablja za svojo legitimizacijo. Tudi športne dogodke," je danes tvitnil slovenski premier.

Nato je dogodek označil za nevarnega

Dogodek je za "povsem nesprejemljivega" prav tako označila irska vlada, kjer ima nizkocenovni letalski prevoznik sedež. Obsodili so ga tudi v Grčiji, kjer je letalo vzletelo. Zveza Nato je dogodek označila za nevarnega in zahtevala mednarodno preiskavo.

Obsodbam dogodka so se pridružile tudi ZDA. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je zahteval takojšnjo izpustitev 26-letnega beloruskega novinarja, ki sicer živi na Poljskem. "To šokantno dejanje, ki ga je izvedel režim Lukšenka, je ogrozilo življenja več kot 120 potnikov, vključno z ameriškimi državljani," je dodal.

"Prva poročila, ki kažejo na vpletenost beloruskih varnostnih služb in uporabo beloruskih vojaških letal za spremljanje letala, so zelo skrb vzbujajoča in zahtevajo celovito preiskavo," je pozval Blinken.

Ryanair Minsk
Novice Belorusi priznali: v zrak smo poslali vojaške lovce

ICAO, ki deluje pod okriljem Združenih narodov, je sporočila, da bi lahko bil prisilni pristanek "v nasprotju s čikaško konvencijo", ki ščiti suverenost zračnih prostorov držav.

Litva, kjer je letalo iz Aten pristalo v nedeljo zvečer, je medtem sprožila svojo preliminarno preiskavo, so sporočili iz urada litovskega generalnega tožilca. Tamkajšnja policija bo med drugim zaslišala potnike in člane posadke letala.

"Pričakujemo, da bodo sodelovali z organi pregona in z našimi policisti delili vse informacije, ki jih imajo," je po srečanju s potniki na letališču v Vilniusu povedala litovska premierka Ingrida Šimonyte.

Aleksander Lukašenko
Novice Po ugrabitvi Ryanairovega letala: "Nimam besed. Diktator je popolnoma zblaznel." #video

Litovska vlada je napovedala, da bo v pogovorih z mednarodnimi partnerji skušala doseči blokado beloruskega zračnega prostora za mednarodne polete. Pozivu, naj mednarodni leti ne uporabljajo beloruskega zračnega prostora, se je pridružila tudi Latvija.

"Obrnil se je proti ljudem in dejal, da mu grozi smrtna kazen"

Potniki, ki so bili skupaj s Protasevičem na letalu, so po pristanku povedali, da je bil videti napet, ko so polet preusmerili v Minsk. "Obrnil se je proti ljudem in dejal, da mu grozi smrtna kazen," je povedala ena od potnic.

Sodelavec beloruskega opozicijskega kanala Nexta, ki ga je ustanovil Protasevič, Tadeuš Gičan, je pojasnil, da so bili na letu uslužbenci beloruske obveščevalne agencije KGB. "Ko je letalo vstopilo v beloruski zračni prostor, so uslužbenci KGB začeli spor s posadko Ryanaira, da je na letalu eksplozivna naprava," je dejal.

Ryanair Belorusija | Foto: Reuters Foto: Reuters Iz litovske državne družbe Lithuanian Airports, ki upravlja letališča, so sporočili, da je bil let preusmerjen zaradi "spora med članom posadke in potniki".

Ryanair pa je zapisal, da je beloruska kontrola zračnega prometa posadko obvestila "o morebitni varnostni grožnji na krovu" in so jih preusmerili v Minsk, ki naj bi bilo najbližje letališče. Glede na podatke na spletni strani Flightradar24 je bilo letalo sicer takrat dejansko bližje Vilniusu kot Minsku.

Minsk zavrača očitke

"Gre za neutemeljene obtožbe," je sporočil tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva Anatolij Glas. Zahodne države je obtožil politizacije razmer. "Ni dvoma, da je bilo ravnanje pristojnih oblasti (...) povsem v skladu z mednarodnimi pravili," je povedal. Po njegovih besedah je "žalostno", da so se potniki Ryanairovega letala znašli v neprijetnem položaju. "Vendar pa ima letalska varnost absolutno prednost," je dodal.

Poudaril je, da so pripravljeni na mednarodno preiskavo dogodka. Pripravljeni so sprejeti tudi tuje strokovnjake in dati na razpolago informacije.

Tudi v Kremlju so poudarili, da morajo dogodek preiskati mednarodne oblasti, pristojne za letalstvo. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov ni želel komentirati samega dogodka.

So pa bili do očitkov zahodnih držav kritični na ruskem zunanjem ministrstvu. "Šokirani smo, da je Zahod incident v beloruskem zračnem prostoru označil za 'šokantnega'," je na Facebooku zapisala tiskovna predstavnica ruskega ministrstva Marija Zaharova. Zahod je obtožila "ugrabitev, prisilnih pristankov in nezakonitih aretacij".

Nekatere letalske družbe že preusmerile lete

Nekatere evropske družbe so se že same odločile, da ne bodo letele nad Belorusijo. Med drugim baltska regionalna družba s sedežem v Latviji airBaltic. Podobno odločitev je sprejela tudi nizkocenovna letalska družba Wizz Air.

Litva in Latvija pa sta se že v nedeljo zavzeli za to, da bi se vsi mednarodni leti izogibali Belorusiji, s čimer bi kaznovali tamkajšnje oblasti. Za to se je danes zavzel tudi francoski državni sekretar za evropske zadeve Clement Beaune.

Izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary je medtem dejal, da so bili na letalu najverjetneje tudi uslužbenci ruske obveščevalne službe KGB. "Zdi se, da je bil namen oblasti umakniti novinarja in osebo, ki je potovala z njim," je dejal. "Verjamemo, da so se na letališču (v Minsku) izkrcali tudi agenti KGB," je povedal.

Na letalu so sicer aretirali tudi Protasevičevo dekle Sofijo Sapega, je danes sporočila univerza, na kateri študira.

Oče 26-letnega novinarja Dmitrij Protasevič je medtem povedal, da ne vedo, kje je njihov sin in kako je. "Zelo nas skrbi zanj," je dejal.

Ne spreglejte