Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 2. 2022,
8.21

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

50

Natisni članek

Vladimir Putin Belorusija Rusija

Četrtek, 10. 2. 2022, 8.21

2 leti, 2 meseca

Ves svet je zaskrbljen: 30 tisoč oboroženih Rusov vstopilo v Belorusijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,53

50

Rusija in Belorusija sta danes začeli skupne vojaške vaje, ki na Zahodu krepijo bojazni, da bo Moskva napadla Ukrajino. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so se začele vojaške vaje, za katere je predvideno, da bodo trajale do 20. februarja. Po navedbah Moskve bodo vaje osredinjene na odgovor na napad od zunaj.

Vladimir Putin
Novice Je to novi Slobodan Milošević, pred katerim vsi trepetajo?

Rusko obrambno ministrstvo je v današnji izjavi po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočilo, da je na vadišču v beloruski regiji Brest ruski protiraketni sistem zemlja-zrak S-400 v bojni pripravljenosti. Vojaki po navedbah Moskve nadzorujejo zračni prostor, ki je pod njihovo pristojnostjo.

Zaščita ključnih in vojaških objektov

Že pred dnevi je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da bodo vojaške vaje potekale v dveh delih. Prvi del bo trajal do 9. februarja in vključuje prerazporeditev vojaških enot ter vzpostavitev operativnih enot v Belorusiji in zaščito ključnih vladnih in vojaških objektov ter varovanje državne meje.

Preverili bodo tudi pripravljenost in zmogljivosti hitrega odziva protizračne obrambe. V drugem delu, ki bo trajal od 10. do 20. februarja, bo potekalo urjenje vojaških enot v primeru napada od zunaj, boja proti terorizmu ter zaščite interesov obeh držav.

Za Ukrajino rusko-beloruske vojaške vaje "psihološki pritisk"

Velike skupne vojaške vaje Rusije in Belorusije so po oceni ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega "psihološki pritisk" obeh sosednjih držav na Ukrajino.

"Kopičenje sil na meji je psihološki pritisk s strani naših sosedov. V tem ne vidimo nič novega," je Zelenski po navedbah svojega urada povedal na srečanju s skupino evropskih gospodarstvenikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Glede tveganj - tveganja obstajajo in so prisotna že od leta 2014," je še dejal, pri čemer je imel v mislih takratno rusko zasedbo ukrajinskega polotoka Krim in začetek konflikta s proruskimi separatisti na vzhodu države. "Vprašanje pa je, kakšna je stopnja teh tveganj in kako se nanje odzovemo," je še ocenil Zelenski in dodal, da imajo "dovolj sil, da častno branijo svojo državo".

V Belorusiji 30 tisoč ruskih vojakov

Rusija je že pred začetkom vaj v sosednjo Belorusijo napotila na tisoče vojakov in opremo. Po ocenah Nata naj bi v Belorusijo prišlo okoli 30 tisoč ruskih vojakov, zato se Zahod boji, da so vaje le del priprav na ruski napad na Ukrajino. V Moskvi medtem zatrjujejo, da bodo vaje potekale v skladu z mednarodnimi določili.

V istem času vaje načrtuje tudi Ukrajina, na njih naj bi preskusila bojne drone, ki jih je kupila od Turčije, ter protitankovske rakete, ki jih je dobila od ZDA in Velike Britanije.

Nato: Krepitev ruske vojaške prisotnosti nevaren trenutek za Evropo

Nameščanje vojaških sil v okviru vaj v Belorusiji in na meji z Ukrajino predstavlja "nevaren trenutek" za evropsko varnost, je danes ocenil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Podobno je po srečanju z njim menil britanski premier Boris Johnson.

"Pozorno spremljamo rusko nameščanje v Belorusijo, ki je največje od konca hladne vojne," je na skupni novinarski konferenci z Johnsonom dejal Stoltenberg. "To je nevaren trenutek za evropsko varnost. Število ruskih sil se veča. Čas opozarjanja se izteka," je dodal.

Tako Stoltenberg kot Johnson sta opozorila Rusijo, da Nato v svoje vzhodne članice, kot sta Poljska in Romunija, namešča dodatne sile in ravnanje Rusije jih od tega ne bo odvrnilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

jahta putin
Novice Se boji zaplembe? Putinova luksuzna jahta zapušča Nemčijo. #foto
Macron Zelenskiy
Novice Macron pri Putinu: Zamrznil sem igro
Putin Macron
Novice Macron in Putin prvič o ukrajinski krizi
Ne spreglejte