Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 2. 2022,
18.27

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Ukrajina Evropa varnost pogovor srečanje Emmanuel Macron Vladimir Putin

Ponedeljek, 7. 2. 2022, 18.27

2 leti, 2 meseca

Macron in Putin prvič o ukrajinski krizi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Putin Macron | Predsednika sta sestanek v Kremlju začela ob upoštevanju omejitvenih ukrepov zaradi novega koronavirusa. Brez rokovanja sta se usedla vsak na svoj konec dolge bele mize. | Foto Reuters

Predsednika sta sestanek v Kremlju začela ob upoštevanju omejitvenih ukrepov zaradi novega koronavirusa. Brez rokovanja sta se usedla vsak na svoj konec dolge bele mize.

Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v Moskvi ob začetku pogovorov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom izrazil upanje, da bo dialog privedel do popuščanja napetosti glede Ukrajine. Putin je medtem pohvalil prizadevanja francoskega vodstva za rešitev vprašanja varnosti v Evropi.

Predsednika sta sestanek v Kremlju začela ob upoštevanju omejitvenih ukrepov zaradi novega koronavirusa. Brez rokovanja sta se usedla vsak na svoj konec dolge bele mize. Gre za format, ki ga je Vladimir Putin v luči pandemije pred kratkim sprejel ob srečanjih s tujimi veljaki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta razprava se lahko začne v smeri, v katero moramo iti, to je proti deeskalaciji," je dejal Emmanuel Macron ob začetku srečanja v Moskvi. Dodal je, da želi "začeti kolektivno graditi koristen odziv za Rusijo in vso preostalo Evropo".

Putin Macron | Foto: Reuters Foto: Reuters Prvi zahodnoevropski voditelj, ki se je srečal s Putinom 

Francoski predsednik je izrazil upanje, da se bo s tem odzivom "izognil vojni" ter "zgradil elemente zaupanja, stabilnosti in prepoznavnosti za vse". Po njegovem mnenju so trenutne razmere v Evropi kritične in zahtevajo izredno odgovornost.

"Vidim, koliko truda vlaga zdajšnje francosko vodstvo za rešitev vprašanja varnosti v Evropi, predvsem za rešitev krize na jugovzhodu Ukrajine," je medtem dejal Putin. Meni, da imata državi skupne pomisleke glede varnosti v Evropi.

Putin Macron | Foto: Reuters Foto: Reuters Macron je prvi zahodni voditelj, ki se je srečal z ruskim predsednikom, odkar so se napetosti med Rusijo in Zahodom decembra lani začele stopnjevati. V torek bo odpotoval še v Ukrajino na pogovor s predsednikom države Vladimirjem Zelenskim.

Anatevka
Novice Navdih, tradicija in optimizem skrivnostne ukrajinske vasi
EP v futsalu: Rusija - Ukrajina
Sportal V boj za naslov evropskega prvaka Rusi in Portugalci
Ruska vojska
Novice ZDA: Imamo dokaze. Ruski igralci naj bi zaigrali, da so jih napadli Ukrajinci.
Ne spreglejte