SiolNET. Novice Slovenija
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravniki izgoreli, zapuščajo službe. Raje gredo k zasebnikom.

0,82

termometer

zdravniki, UKC Maribor
Zdravniki na primarni ravni imajo dovolj obtožb, da delajo premalo. Poklic družinskega zdravnika bi morali razglasiti za deficitarnega. Fotografija je simbolična. Foto: STA

"Število zdravnikov se je sicer v Sloveniji v zadnjih letih povečalo, vendar ves čas 'capljamo' za evropskim povprečjem," je ob predstavitvi o obremenjenosti zdravnikov danes povedala predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović. Skoraj dve tretjini mladih zdravnikov razmišljata, da bi zapustili trenutno službo in raje odšli k zasebnemu delodajalcu. Težave so kopičijo že desetletje, pa je opozoril predsednik odbora za osnovno zdravstvo Rok Ravnikar in izpostavil, da "vse izvira iz kritičnih razmer na primarni ravni". 

Podatki Evropske komisije, ki so izšli lani decembra, kažejo, da se Slovenija uvršča med države Evropske unije, kjer imajo več medicinskih sester od povprečja in manj zdravnikov, kot je povprečje v EU, je uvodoma dejala Bojana Beović.

33 odstotkov mladih zdravnikov opravi od 49 do 96 ur poleg rednega delovnega časa, povprečno število mesečnih dežurstev je tri, o odhodu iz trenutne zaposlitve jih razmišljata dve tretjini, odšli bi k zasebnemu delodajalcu, ki pa je lahko tudi v javni mreži, je še  pojasnila Beovićeva. 

Liz Willner Digisvet Slovenski zdravniki, ki so proti cepljenju, nasedli goreči proticepilki

Kritične razmere na primarni ravni 

Realnega vpogleda v stanje, predvsem na primarni ravni, v državi ni, pa je opozoril  Rok Ravnikar. "Pomanjkanje zdravnikov je daleč pod kritično mejo. V Sloveniji imamo 64 zdravnikov družinske medicine na sto tisoč prebivalcev, povprečje Evropske unije je 105," je ponazoril. 

Po navedbah Ravnikarja so delovne obremenitve v Sloveniji tako visoke, da povzročajo nevarno izgorelost, kar posledično povzroča odhode iz medicine. "Ti ljudje so dokončno izgubljeni za zdravstvo," je dejal. 

Slovenija za zdravnike iz tujine nezanimiva 

Rešitev je po njegovem v razglasitvi poklica družinskega zdravnika za deficitarnega, saj zdravnikov iz tujine ne bo. Beovićeva je ob tem dodala, da Slovenija za osebe s posebnimi ambicijami, ki so bili tudi odlični študentje v svojih državah, ni zelo zanimiva. 

Protestni shod pred Ustavnim sodiščem. Ustavno sodišče. Novice Zdravniki zahtevajo, kar je ustavno sodišče prepovedalo Joseph Mercola Digisvet Bogati zdravnik financira proticepilce: njegov "biznis" je manj cepljenih Policija Novice Kriminalisti nad korupcijo: med tarčami tudi zdravniki in policist bolnišnica, pacient, zdravnik Novice Slovenski zdravniki: Trenutno stisko bomo premagali le z enotnostjo Samo Zver Novice Zdravnik svari kolege: Da ne bodo pacientov zato obdelovali na kakšni drugi mizi #video Zdravniki v UKC Ljubljana Novice Zdravniki v slovenskih bolnišnicah okoli 90-odstotno precepljeni proti covid-19

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin