Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 8. 2021,
15.38

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

80

Natisni članek

precepljenost bolnišnica Bojana Beović Koronavirus COVID-19

Ponedeljek, 30. 8. 2021, 15.38

2 leti, 8 mesecev

Zdravniki v slovenskih bolnišnicah okoli 90-odstotno precepljeni proti covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

80

V slovenskih bolnišnicah in univerzitetnih kliničnih centrih je po podatkih Zdravniške zbornice Slovenije proti bolezni covid-19 precepljenih 89,4 odstotka od skupno 3.571 zdravnikov. V Bolnišnici Topolšica so cepljeni vsi zdravniki, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana 87 odstotkov zdravnikov. Zgoraj si lahko pogledate video, v katerem Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, predstavlja trenutno stanje glede covida-19 v Sloveniji.

"Podatki zgovorno kažejo na to, da se za cepljenje najbolj odločajo ljudje, ki o cepljenju, tako varnosti kot učinkovitosti in pomenu za družbo, po strokovni plati vedo največ," so v današnjem sporočilu za javnost poudarili v Zdravniški zbornici Slovenije.

V celjski bolnišnici je cepljenih 99,4 odstotka zdravnikov, nad 90 odstotkov jih je cepljenih tudi v UKC Maribor, na Onkološkem inštitutu Ljubljana ter v splošnih bolnišnicah Brežice in Slovenj Gradec.

V največji zdravstveni ustanovi v državi, v UKC Ljubljana, kjer dela več kot 1.300 zdravnikov, jih je cepljenih 87 odstotkov. To je po ocenah zdravniške zbornice zelo visok delež. "Treba je upoštevati, da so v ta podatek v UKC Ljubljana vključeni vsi zdravniki, torej tudi tisti, ki so na dolgotrajni bolniški ali porodniškem dopustu, medtem ko pri večini drugih bolnišnic, od katerih smo pridobili podatke, vanje dolgotrajno odsotni zdravniki oz. zdravnice niso všteti," so pojasnili.

Tatjana Lejko Zupanc
Novice Lejko Zupanc: Slabe napovedi so se uresničile #video

Nekateri tudi prebolevniki

Bojana Beović | Foto: STA , Foto: STA , V nekaterih bolnišnicah so nekateri zdravniki, ki še niso cepljeni, prebolevniki in tako še zaščiteni. V Splošni bolnišnici Novo mesto je cepljenih 80 odstotkov zdravnikov, če bi prišteli še zdravnike prebolevnike, pa bi dosegli 86 odstotkov.

"Z visoko lastno precepljenostjo in tudi precepljenostjo svojih družin jasno kažemo, da smo o dejstvih o cepljenju prepričani in ga zato priporočamo vsem. Posebej je pomembna precepljenost tistih, ki so v nevarnosti, da bodo ob okužbi s sars-cov-2 potrebovali sprejem v bolnišnico, to je predvsem starejših od 50 let. Če ta skupina ljudi ne bo dovolj zaščitena, imamo lahko ob hitrem širjenju različice delta v bolnišnicah hitro še enkrat toliko ali celo več bolnikov kot lani jeseni," poudarja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

bolnišnica, pacient, zdravnik
Novice UKC Ljubljana opozarja: 30-letni učitelj ni želel v bolnišnico, umrl za posledicami covid-19

Prebivalce pozivajo, naj zaupajo medicinski stroki

Vodstva slovenskih bolnišnic ponovno pozivajo prebivalce, naj zaupajo medicinski stroki in se, če še niso zaščiteni pred covid-19, čim prej cepijo. Tako bodo zavarovali sebe pred morebitnim težjim potekom bolezni in hkrati omogočili, da bolnišnice ne bodo preobremenjene z bolniki zaradi covid-19 ter bodo tako lahko po programu oskrbele vse druge bolnike, ki prav tako potrebujejo bolnišnično obravnavo, sporočajo iz zdravniške zbornice.

"Pridružujemo se pozivom k cepljenju prebivalstva, saj trenutno stanje precepljenosti proti covid-19 v Sloveniji nikakor ne zagotavlja dovolj visoke kolektivne zaščite pred to boleznijo. S cepljenjem ne ščitimo le sebe, pač pa tudi druge, še zlasti ranljive v svoji okolici, ki bi lahko zboleli za težjo obliko bolezni. Zavedati se moramo, da je pomemben prav vsak dan, saj smo že v četrtem valu epidemije, ko zbolevajo predvsem mladi, sicer zdravi odrasli in tudi mladostniki," je poudarila v. d. strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Natalija Krajnc.

Ne spreglejte