SiolNET. Novice Slovenija
6,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za razliko od Fajonove se Toninu smeji

6,45

termometer

Tanja Fajon, Matej Tonin | Stranki SD Tanje Fajon je Mediana namerila 6,3-odstotno podporo, stranki NSi Mateja Tonina pa 8,3-odstotno podporo. | Foto: STA
Stranki SD Tanje Fajon je Mediana namerila 6,3-odstotno podporo, stranki NSi Mateja Tonina pa 8,3-odstotno podporo. Foto: STA

Po zadnjih podatkih javnomnenjske raziskave, ki jo je Mediana opravila za POP TV, je NSi Mateja Tonina z 8,3-odstotno podporo s tretjega mesta izrinila SD Tanje Fajon, ki jo podpira 6,3 odstotka opredeljenih volivcev. Med parlamentarnimi strankami se je podpora  najbolj znižala stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba, in sicer za dve odstotni točki, s 36,6 odstotka na 34,7 odstotka.

Po zadnjih podatkih Medianine raziskave o volilnih preferencah bi največ opredeljenih volivcev svoj glas namenilo stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba, in sicer 34,7 odstotka. Sledi SDS Janeza Janše s 23,1-odstotno podporo. Na tretjem mestu je stranka NSi Mateja Tonina, ki je prehitela SD Tanje Fajon. V primerjavi z majsko javnomnenjsko raziskavo se je stranki NSi podpora zvišala za 3,2 odsotne točke.

Kot je razvidno iz spodnje grafike, je podpora SD padla z 8,3 na 6,3 odstotka. Levico Luke Mesca bi podprlo pet odstotkov opredeljenih volivcev. 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.

Telefonsko in spletno anketo je tokrat Mediana izvedla med 20. in 23. junijem, sodelovalo pa je 719 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Za Levico se uvrstila stranka Resni.ca Zorana Stevanovića, ki jo podpira 3,7 odstotka vprašanih, sledi Povežimo Slovenijo Zdravka Počivalška s 3,5-odsotno podporo.

Stranko LMŠ Marjana Šarca, ki se je že združila z Gibanjem Svoboda, a so jo vseeno še zajeli v raziskavo, je podprlo 2,7 odstotka vprašanih, stranko SAB Alenke Bratušek pa 2,3 odstotka opredeljenih volivcev. 

Spodaj si poglejte primerjavo Medianine ankete z Ninamedijino anketo, ki je bila opravljena prejšnji teden.

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    
Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. Novice Tanji Fajon ta podatek zagotovo ne bo všeč Emilija Stojmenova Duh Novice Ministrica za digitalizacijo kmalu na tnalu zaradi novih afer? #video robert golob Novice Golob na službeno pot v Bruselj odpeljal tudi otroke Klakočar Zupančič, proslava Siol Plus Strah zaradi Golobovih otrok Ivan Simič Novice "Spoštovani predsednik vlade dr. Robert Golob" KZ novo Novice Klakočar Zupančičeva na državno proslavo prikorakala kot hollywoodska zvezda #video Tanja Fajon Novice Nekoliko prepozen vzpon SD

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin