SiolNET. Novice Slovenija
3,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekoliko prepozen vzpon SD

3,85

termometer

Tanja Fajon | Mesec dni po volitvah se je stranki SD Tanje Fajon podpora povečala za 1,6 odstotne točke. | Foto: Bojan Puhek
Mesec dni po volitvah se je stranki SD Tanje Fajon podpora povečala za 1,6 odstotne točke. Foto: Bojan Puhek

Stranki SD Tanje Fajon je po volitvah podpora zrasla, je pokazala najnovejša raziskava agencije Mediana za POP TV. V primerjavi z volilnim rezultatom se je podpora stranki okrepila za 1,6 odstotne točke, s čimer je prehitela NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora padla. Največ vprašanih sicer podpira Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 36,6 odstotka vprašanih. 

Kot lahko vidimo na spodnji grafiki, je Gibanje Svoboda v zadnji raziskavi, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV, podprlo 36,6 odstotka anketirancev, kar je za 2,1 odstotne točke več kot na volitvah, ko je prejela 34,5 odstotka volilnih glasov. Na drugem mestu ji sledi SDS Janeza Janše. Podpira jo 23,6 odstotka vprašanih, kar je 0,1 odstotne točke manj kot na volitvah, ko jo je podprlo 23,5 odstotka volivcev.

Tretje mesto je z 8,3-odstotno podporo zasedla SD. Podpora se ji je povečala za 1,6 odstotne točke. Na volitvah je sicer osvojila 6,7 odstotka glasov. Na četrtem mestu je NSi. Opredeljeni anketiranci so ji namenili 5,1-odstotno podporo, kar je 1,8 odstotne točke manj kot je prejela glasov na volitvah. Levica je kot zadnja parlamentarna stranka dobila 4,5-odstotno podporo anketirancev, kar je za 0,4 odstotne točke manj kot na volitvah, ko je prejela 4,9 odstotka glasov. 

Pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom so o anketi Mediane ostale: 

- Povežimo Slovenijo Zdravka Počivalška (3,5 odstotka)

- Resni.ca Zorana Stevanovića (3,5 odstotka)

- LMŠ Marjana Šarca (2,5 odstotka) 

- Naša prihodnost in DD Ivana Galeta (2,3 odstotka)

- Pirati Rolanda B. Vaz Ferreire (2 odstotka)

- Naša dežela Aleksandre Pivec (1,9 odstotka)

- SAB Alenke Bratušek (1,8 odstotka)

- Zdrava družba Gregorja Kosa ( 1,4 odstotka)

- SLS Marjana Podobnika (1,1 odstotek)

- Vesna Urške Zgojznik (0 odstotkov)

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.    

 

Primerjavo med anketo Mediane in anketo Ninamedie, ki jo je pred enim tednom objavil Večer, si lahko ogledate v spodnji grafiki: 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.
Marjan Šarec Novice Anketa Dela: podpora LMŠ zrasla skoraj za polovico Podpis sporazuma o povolilnem sodelovanju strank LMŠ, SD, Levica in SAB. Šarec, Fajon, Mesec, Brazušek. Novice Anketa: kaj se dogaja s stranko Marjana Šarca? Bratušek Šarec Novice Dnevna meritev moči strank: Alenka Bratušek prehitela Marjana Šarca  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin