SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Anketa: kaj se dogaja s stranko Marjana Šarca?

10

termometer

janša, fajon, mesec
SDS, SD in Levica ostajajo vodilne. Foto: STA

Po anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za POP TV, še vedno največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 27,7 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon s 17,1-odstotno podporo, tretje mesto zaseda Levica Luke Mesca s 13,4-odstotno podporo. 

Kot je razvidno s spodnje grafike, ima v primerjavi z zadnjo anketo Mediane izpred enega meseca SDS 2,3 odstotne točke višjo podporo. Na drugem mestu ostaja SD, ki se ji je podpora dvignila za 0,9 odstotne točke.

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.

Podpora je upadla Levici in LMŠ

Na tretjem mestu je še vedno Levica, ki ji je podpora upadla za 0,1 odstotne točke. Sledi ji LMŠ z 8,3 odstotka; podpora ji je upadla za 3,5 odstotne točke.

NSi prehitela SAB

Peta je s 7,5 odstotka Nova Slovenija Mateja Tonina, ki ji je podpora zrasla za 0,9 odstotne točke. Na šestem mestu je tokrat Stranka Alenke Bratušek, ki ji je, v primerjavi z zadnjo anketo, podpora upadla za 2,8 odstotne točke in je zdaj šestodstotna.

Stranke pod parlamentarnim pragom 

Pod štiriodstotnim parlamentarnim pragom so pristale:

- SNS s 3,6 odstotka,

- Zeleni Slovenije z 2,7 odstotka,

- Piratska stranka z 2,4 odstotka,

- SLS z 1,9 odstotka,

- SMC z 1,8 odstotka,

- DeSUS z 1,3 odstotka,

- Dobra država z 0,9 odstotka.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.
Janez Janša, Matej Tonin Novice Janez Janša in Matej Tonin na dom prejela grožnji s smrtjo Peter Jančič Siol Plus Tajkunska lepljenka 571 šarcev Slovenska policija Novice Poslanka SDS oplazila avto poslanske kolegice iz LMŠ

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin