Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 7. 2020,
20.52

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

2

Natisni članek

Ljubljanski maraton maraton Franja koncert dogodek

Torek, 14. 7. 2020, 20.52

3 leta, 9 mesecev

Za organizatorje prireditev poletje izgubljeno, jesen morda še ne #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

2

Zaradi nestabilnih razmer v letu 2020 in povsem nejasne prihodnosti se odpovedi dogodkov, festivalov in prireditev v Sloveniji ter po svetu kar vrstijo. Eden od največjih prodajalcev vstopnic pri nas Eventim, ki letno razpolaga z vstopnicami za več kot 3000 dogodkov pri nas in po Evropi, je od začetka marca do danes prestavil ali odpovedal več kot 500 prireditev. Poletje je sicer izgubljeno, organizatorji pa se sedaj ozirajo v jesen in upajo, da bo ta bolj prijazna.

"Naše podjetje se spoprijema s stoodstotnim izpadom prometa ter z dodatnimi stroški zaradi vračil. Trenutna situacija je za organizatorje in za nas zelo negotova in zaradi tega pričakujemo dodatne odpovedi predvsem večjih dogodkov v tem letu," je povedala Nicole Radermacher, izvršna direktorica pri Eventimu.

Pri Eventimu se v teh dneh spoprijemajo s tretjim valom odpovedi dogodkov, od začetka marca pa do danes so jih odpovedali že več kot 500, nazadnje so dokončno odpovedali tudi znani festival Exit.

koronavirus Hrvaška
Novice Na Hrvaškem 52 okužb z novim koronavirusom, umrl je en človek

Tudi Franjo bo treba izpeljati drugače. | Foto: Vid Ponikvar Tudi Franjo bo treba izpeljati drugače. Foto: Vid Ponikvar Tudi Maraton Franja prestavljen na prvi septembrski vikend

Nekatere prireditve so odpovedane, druge zgolj prestavljene. Prestavljen je tudi maraton Franja, ki je nov datum dobil v prvem septembrskem vikendu.

"Imamo pripravljeni dve verziji - tisto pravo verzijo maratona Franja, kjer se bo meril čas, in tako imenovano korona verzijo, ki bo potekala nekoliko drugače kot tekmovalna. Za kakšno obliko prireditve se bomo odločili, bo znano približno 14 dni pred prireditvijo, ko bomo imeli tudi pogovor z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ)," je dejal Gorazd Penko, direktor Maratona Franja.

Nice, žur, The Avener
Novice Kakšne Zrće, poglejte, kako so v soboto žurali v Nici!

Organizator Ljubljanskega maratona: vse, kar spada k prireditvi, odpade

Protikoronski ukrepi so težava tudi za organizatorje Ljubljanskega maratona - že zdaj je jasno, da bo udeležba letos daleč od rekordne, a želja po izvedbi maratona vseeno ostaja.

"Pripravili smo poseben sistem, praktično dva predloga - en je virtualni, ki na nek način že poteka, ta, drugi, pa je v realnosti in je odvisen od kronometra in štartnih pozicij, kjer naj bi štart potekal več kot štiri ure," je povedal Gojko Zalokar, direktor Timinga Ljubljana.

Tega prizora na maratonu v prestolnici letos ne bomo videli.  | Foto: Vid Ponikvar Tega prizora na maratonu v prestolnici letos ne bomo videli. Foto: Vid Ponikvar

Pod vprašanjem so tudi obstoječe dolžine - za desetkilometrski tek bi se lahko zgodilo, da bi ga speljali dan pred polmaratonom in maratonom, odpadli bi lahko vsi otroški teki, sejma v obliki, kot je bil, ne bo in bi se preselil v virtualno resničnost. Organizatorji ostajajo v iskanju neštetih odgovorov.

"Kako deliti štartne številke in materiale, ali imeti okrepčevalnice ali ne, ali imeti podelitev medalj in drugega materiala v cilju ali ne, kar pomeni, da pride tekmovalec na prizorišče, odteče in gre. Torej vse tisto, kar spada k prireditvi, v tem primeru odpade," pravi Zalokar.

Covid. Koronavirus.
Novice V ponedeljek le deset novih okužb

"Skoraj ni strokovnjaka, ki ne bi pričakoval novih primerov jeseni," je povedala Tatjana Lejko Zupanc. | Foto: STA , "Skoraj ni strokovnjaka, ki ne bi pričakoval novih primerov jeseni," je povedala Tatjana Lejko Zupanc. Foto: STA , Po napovedih za dogodke najbolj ugodna zgodnja jesen

Brez svojega dogodka so ostali tudi vsi podporniki enakopravnosti – Ljubljana Pride bi moral potekati že junija, a je njegova jubilejna, 20. edicija, prestavljena na 26. september.

Po napovedi predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjane Lejko Zupanc bo zgodnja jesen najbolj idealen čas za organizacijo dogodkov, še posebno, če se bo število priliva novih okužb zmanjšalo.

"Skoraj ni strokovnjaka, ki ne bi pričakoval novih primerov jeseni. Zelo optimistično bi bilo misliti, da tega ne bi bilo več, tako da glede na epidemiologijo sicer respiratornih okužb lahko rečemo, da bo najbolj varen mesec september ali pa prva polovica oktobra, v drugi polovici pa se že začenja pojavljati gripa," je povedala Lejko Zupančeva.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video
Ne spreglejte