Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 7. 2020,
11.51

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

8

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška

Torek, 14. 7. 2020, 11.51

3 leta, 9 mesecev

Na Hrvaškem 52 okužb z novim koronavirusom, umrl je en človek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

8

koronavirus Hrvaška | Na Hrvaškem so potrdili 52 novih okužb z novim koronavirusom, umrl je en človek. | Foto Getty Images

Na Hrvaškem so potrdili 52 novih okužb z novim koronavirusom, umrl je en človek.

Foto: Getty Images

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob 1.745 testih potrdili 52 novih okužb z novim koronavirusom, umrl je en človek. Za turiste sta medtem varni oziroma na zelenem seznamu le še dve županiji ob Jadranu. V samoizolaciji je na Hrvaškemtudi nekaj turistov, med njimi ni Slovencev.

Aktivno okuženih je 1.183 ljudi. Včeraj so na Hrvaškem okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 53 ljudeh, v soboto pa so poročali o kar 140 novih okužbah, kar je bilo največ na Hrvaškem do zdaj.

Na Hrvaškem so do zdaj potrdili 3.827 okužb, testirali pa so 95.920 ljudi. Za primerjavo, v Sloveniji so opravili več testov, in sicer 117.241, čeprav na Hrvaškem živi približno dva milijona več ljudi. Umrlo je skupno 120 oseb, ena v zadnjih 24 urah.

Novo žarišče v domu starejših v Umagu

V začetku drugega vala so o novih okužbah poročali predvsem iz Slavonije in Zagreba, v zadnjih dneh pa o vse več novih okužbah poročajo iz skoraj vseh delov Hrvaške. Eno od žarišč je tudi v domu starejših v Umagu, kjer se je okužilo šest stanovalcev in pet zaposlenih. Pri naših južnih sosedih so sicer od včeraj v trgovinah spet obvezne maske. 

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je novinarjem potrdil, da so posamezne primere okužb ali v družinah ugotovili tudi med turisti. Gre za državljane Srbije, Švedske, ZDA in Severne Makedonije, za katere so ugotovili, da so prišli okuženi na Hrvaško, piše STA.

Pojasnil je, da so srbskega državljana vrnili v domovino ter da potekajo pogovori o vrnitvi domov tudi dveh ameriških pilotov. Švedska in makedonska družina pa sta se odločili, da bodo ostali v samoizolaciji v apartmajih na Hrvaškem. Za britanskega državljana in češko družino pa še ni znano ali so se okužili na Hrvaškem ali že pred prihodom v državo, je dejal Capak.

Tri županije na rdečem seznamu

Na zeleni seznam, kamor je potovanje varno, se uvršča osem županij, med njimi med turisti dobro obiskani Istrska in Primorsko-goranska županija. Prestali del ob Jadranskem morju že spada na rumeni seznam, kjer je potrebna posebna previdnost. Tri županije že najdemo na rdečem seznamu, to so Brodsko-posavska, Osječko-baranjska in Požeško-slavonska, ki so že presegle mejo, ki določa uvrstitev na rdeči seznam.

Število okuženih na Hrvaškem | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Iz štaba civilne zaščite istrske županije so danes poročali o šestih novih primerih okužbe, med katerimi so za štiri znani viri okužb. V Primorsko-goranski županiji je bilo devet novih primerov. Od tega je sedem okužb med pomorščaki, dva pa v dentalni medicini, so pojasnili.

Ko gre za ostale županije ob hrvaški obali, je bilo pet primerov na območju Splitsko-dalmatinske županije, po eden na območju Zadrske in Šibeniško-kninske, medtem ko v Dubrovniško-neretvanski županiji ni bilo novih primerov, kažejo poročila posameznih županij. V preteklih 24 urah je bilo tudi več kot 20 na novo okuženih v Slavoniji, medtem ko se je v primerjavi s prejšnjimi dnevi občutno zmanjšalo število okuženih na območju Zagreba, kjer so od ponedeljka potrdili pet novih primerov.

Vrh hrvaškega ministrstva v samoizolaciji, Plenković se bo spet testiral

Hrvaški epidemiologi so odredili obvezno samoizolacijo vsem uradnikom ministrstva za znanost in izobraževanje, vključno z ministrico Blaženko Divjak. Pri državni sekretarki Ivani Franić so namreč potrdili okužbo z novim koronavirusom. Okužila naj bi se na poroki v Zadru, ki je znana kot eno od žarišč okužb na Hrvaškem.

Ministrica Divjakova je medtem za regionalno televizijo N1 potrdila, da je bil njen test na okužbo negativen. Dodala je, da bodo kmalu znani tudi izidi testiranj njenih sodelavcev na ministrstvu. Pred tem je tiskovni predstavnik hrvaške vlade Marko Milić potrdil, da se bo na okužbo spet testiral tudi premier Andrej Plenković, ker se je ministrica v ponedeljek udeležila sestanka vladnega nacionalnega sveta za uvedbo evra v državi, ki ga je na sedežu vlade vodil premier.

Milić je za N1 pojasnil, da se bo Plenković kot odgovoren politik na visokem položaju spet testiral, in to kljub temu, da so epidemiologi povedali, da se udeležencem ponedeljkovega sestanka ni treba testirati in jim ni treba v samoizolacijo, ker so vsi nosili obrazne maske. (STA)

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video

BiH in Kosovo s po skoraj 190 novimi okužbami

V BiH so medtem danes potrdili 189 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je dvakrat več kot v ponedeljek, a veliko manj kot pretekli konec tedna, ko so dnevno poročali o več kot 300 okužbah. Tudi na Kosovu so v zadnjih 24 urah potrdili 187 novih okužb.

V BiH so v zadnjem dnevu opravili več kot 1.400 testov na okužbo, potrdili so 189 novih okužb, od tega 139 na območju Federacije BiH. V Republiki Srbski sta v zadnjih 24 urah zaradi bolezni covid-19 umrla še dva bolnika. Skupaj so v državi potrdili 7.170 primerov okužbe, umrlo je skupno 228 ljudi.

Na Kosovu so v zadnjih 24 urah potrdili 187 primerov okužbe z novim koronavirusom, potem ko so testirali 424 vzorcev. Največ novih okužb, 92, so potrdili v Prištini. Aktivnih okužb je 2.640. Od začetka epidemije so v državi potrdili 5.118 okužb, zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 108 ljudi.

Z namenom zajezitve širjenja okužb je od ponedeljka na Kosovu obvezno nošenje zaščitnih mask na prostem ter spoštovanje razdalje dveh metrov. V več občinah so uvedli policijsko uro. Starejši od 65 let in kronični bolniki so lahko na javnih krajih samo med 5. in 10. uro ter med 18. in 21. Na javnih krajih se lahko zbere do pet ljudi, prepovedani so verski obredi.

Covid. Koronavirus.
Novice V ponedeljek le deset novih okužb
V Avstriji v zadnjem dnevu 96 novih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 96 novih okužb s koronavirusom, število aktivno okuženih sicer že dlje časa stagnira pri okoli 1239 osebah. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 74 bolnikov, od tega devet na intenzivni negi.

Od začetka izbruha so v Avstriji danes do 14. ure skupno potrdili 18.972 okužb, umrlo je 683 oseb, poroča STA. Največ aktivno okuženih je trenutno v Zgornji Avstriji, in sicer 542, sledi Dunaj s 394 primeri. Najmanj primerov je na Predarlskem, kjer je aktivno okuženih pet oseb, sledi avstrijska Koroška z 18 primeri.

BiH odpira meje za državljane EU ob obveznem negativnem testu

Svet ministrov Bosne in Hercegovine je danes odločil, da bodo od četrtka državljani članic Evropske unije in schengenskega območja lahko vstopali v državo. Vstop bodo dovolili le tistim, ki bodo imeli negativen test na okužbo z novim koronavirusom, ki ne bo starejši od 48 ur, je sporočil premier Zoran Tegeltija.

Oblasti BiH so tako deloma sprostile režim na meji, saj doslej državljanom članic EU, z izjemo Hrvaške, v okviru ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ni bil dovoljen vstop v državo od 22. marca, ko so mejo zaprli, poroča STA.

BiH je nato 1. junija meje odprla za državljane sosednjih držav - Hrvaške, Srbije in Črne gore - za katere pa test na okužbo ni obvezen. Ker ta odločitev še vedno velja, to pomeni, da lahko hrvaški državljani še naprej vstopajo v BiH brez omejitev, ki bodo veljale za državljane drugih članic EU.

BiH, kjer zadnje tedne narašča število okužb, je sicer od 19. junija na slovenskem rdečem seznamu držav z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo s covidom-19. Državljanom Slovenije je tako odsvetovano potovanje v BiH, v primeru obiska pa jih tako kot državljane drugih držav ob vstopu v Slovenijo čaka obvezna 14-dnevna karantena, še piše STA.

Srbije in Črne gore ni več na EU seznamu varnih držav

Države članice EU so zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom danes odločile Srbijo in Črno goro umakniti s seznama epidemiološko varnih tretjih držav, iz katerih je mogoče v EU potovati brez omejitev. Odločitev so sprejeli veleposlaniki članic EU, poroča STA.

Seznam 15 držav, ki je sicer le priporočilo, je začel veljati 1. julija, a tudi takrat večina članic meja zaradi slabih epidemioloških razmer ni odprlo za Srbijo. Končna odločitev o nadzoru na zunanjih mejah je namreč v rokah posamezne države članice.

Na seznamu tako sedaj razen pogojno Gruzije ni več nobene evropske države. Na njem ostajajo Alžirija, Avstralija, Kanada, Japonska, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Južna Koreja, Tajska, Tunizija in Urugvaj. Pod pogojem, da bo ukrepala vzajemno, je na seznamu tudi Kitajska.

Skupno je v Srbiji umrlo že 418 bolnikov. | Foto: Reuters Skupno je v Srbiji umrlo že 418 bolnikov. Foto: Reuters

V Srbiji v zadnjih 24 urah 344 potrjenih okužb

Članice sicer seznam pregledajo na dva tedna in ga glede na razvoj epidemioloških razmer dopolnjujejo.

Iz Srbije, kjer so razmere resne, so danes znova poročali o velikem številu okužb. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 344, skupno 18.983. Doslej so po podatkih oblasti na okužbo testirali skupno več kot pol milijona ljudi, samo v zadnjem dnevu 8659. Od tega so 3225 testov izvedli v Beogradu.

Zaradi covida-19 je umrlo še 13 bolnikov, skupno 418. Na ventilatorjih je 170 bolnikov, kar je največ od izbruha epidemije v državi, poroča STA. Aktivnih okužb v državi je 4574.

Minister za zdravje Zlatibor Lončar je povedal, da so v zadnjem dnevu hospitalizirali 203 bolnikov. Povedal je še, da je v bolnišnicah 70 zdravstvenih delavcev s covidom-19, 500 okuženih pa je v samoizolaciji.

Število okuženih v zadnjih 20 dneh narašča glede na enako obdobje pred tem, več kot deset življenj pa covid-19 dnevno zahteva zadnjih osem dni, kažejo podatki na spletni strani medija B92. Število ljudi v samoizolaciji narašča, tako da jih je danes samo v Šapcu več, kot jih je bilo pred mesece dni v vsej državi, še piše STA.

Srbski epidemiolog Predrag Kon je sicer priznal, da je prihajalo do napak v bazi statističnih podatkov o epidemiji in da sedaj poteka revizija. Kot najbolj kritične je razmere ocenil v Beogradu, kjer so kapacitete bolnišnic polne.

Število okužb še vedno narašča v Črni gori

V Črni gori, kjer so se sprva zelo uspešno spopadli z epidemijo, od junija poročajo o naraščanju okužb. Danes so poročali o 64 novih okužbah, umrla je še ena oseba.

V Severni Makedoniji pa so danes po 1259 testih poročali o 135 novih okužbah z novim koronavirusom, od katerih so jih 76 potrdili v prestolnici Skopje.

Umrli so še štirje bolniki s covidom-19, kažejo podatki dan pred glavnim dnevom predčasnih parlamentarnih volitev v državi. Zaradi epidemije so sicer okuženim in tistim v samoizolaciji glasovanje omogočili že v ponedeljek, danes pa volijo kronični bolniki.

Skupno so v državi doslej potrdili 8332 okužb, umrlo je 389 bolnikov. Aktivnih okužb je še 3475, od tega 1793 v Skopju, poroča STA.

Ne spreglejte