Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 7. 2020,
9.59

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

9

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus okužba

Torek, 14. 7. 2020, 9.59

3 leta, 9 mesecev

V ponedeljek le deset novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

9

Covid. Koronavirus. | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V ponedeljek so pri 1.218 testih okužbo potrdili pri desetih ljudeh. Gre za prvi ponedeljek v zadnjih tednih, ko številke glede na soboto in nedeljo niso bistveno narasle. V nedeljo so namreč potrdili osem novih okužb, v soboto pa 14.

Aktivno okuženih je 260, hospitaliziranih je 17 ljudi, od tega en na intenzivni negi, kažejo podatki covid-19 sledilnika. Dve novi okužbi so potrdili v občini Hrastnik, po eno pa v občinah Ljubljana, Vipava, Kranj, Trbovlje, Metlika, Odranci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Žalec.

 

Od začetka ponovne rasti okužb v Sloveniji pred tremi tedni je to prvi ponedeljek, ko število okuženih glede na konec tedna ni bistveno naraslo. Ob sobotah in nedeljah se namreč opravi manj testov, zato odkrijejo tudi manj okuženih. Ti se potem testirajo ob ponedeljkih, zato je bilo zadnjih nekaj ponedeljkov število novookuženih precej višje kot ob nedeljah in sobotah.

Do zdaj so v Sloveniji potrdili 1.859 okužb, skupaj pa so opravili 117.241 testov.

32 oseb, ki jim je bila odrejena karantena, ni bilo na naslovih

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je na Twitterju sporočil, da so zdravstveni inšpektorji v ponedeljek opravili nadzor izvajanja 922 karantenskih odločb, od tega 161 ponovno. Kot je pojasnil, 32 oseb, ki jim je bila odrejena karantena, ni bilo na naslovih, v petih primerih se je to zgodilo že drugič. V devetih primerih dostop ni bil možen, od tega v dveh primerih že drugič. V štirih primerih ljudje niso odprli vrat, od tega v enem ponovno. "Spoštovanje karantenskih odločb je nujno za zmanjšanje števila okužb," je ob tem še poudaril Kacin, piše STA.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video

V hrastniškem domu za zdaj dve okuženi delavki in dva stanovalca

V hrastniškem domu starejših, kjer so minuli konec tedna po izbruhu okužb z novim koronavirusom v občini, med katerimi je bila tudi ena od njihovih zaposlenih, že zaprli vrata za obiske, sta do tega trenutka okuženi dve njihovi zaposleni in dva stanovalca. Ostali testi so bili doslej negativni, je za STA povedal direktor doma Drago Kopušar.

Obe zaposleni sta trenutno v samoizolaciji, medtem ko so enega stanovalca in eno stanovalko odpeljali v mariborski klinični center. Po besedah Kopušarja testiranja izvajajo, novih okuženih pa za zdaj ni. V soboto so tako pri stanovalcih odvzeli 14 testov, v ponedeljek pa so testirali še tri stanovalke in devet zaposlenih, pri katerih okužb s covidom-19 niso ugotovili.

Trenutno drugih zaposlenih v karanteno niso pošiljali, pri vseh pa bodo odgovorni te dni opravili teste. Ob njih bodo po besedah direktorja teste opravili tudi pri tistih stanovalcih, za katere bodo zdravniki ocenil, da je to potrebno, poroča STA.

V Hrastniku trenutno 11 aktivnih okužb

V Hrastniku od izbruha covida-19 do danes beležijo 18 primerov okužbe, pri čemer je trenutno aktivnih 11 okužb, ki so jih zaznali v zadnjem tednu, medtem ko so ostale iz obdobja v prvem valu. Več okužb so zaznali predvsem znotraj družin, ki naj bi se okužili na večji zasebni zabavi.

Med okuženimi je po besedah župana Marka Funkla tudi ena od zaposlenih v vrtcu, ki pa je bila na dopustu in v tem času ni bila v stiku ne z otroki ne z zaposlenimi.

Župan je občane pozval, naj se držijo navodil stroke in naj ne pripravljajo druženj za več kot deset ljudi. Tudi na teh naj se ljudje držijo predpisov, predvsem razkuževanja rok in izogibanja fizičnim stikom.

V hrastniškem zdravstvenem domu so občane pozvali, naj ne hodijo k njim, pač pa vse zadeve uredijo s svojim osebnim zdravnikom po telefonu. Ambulante družinske medicine sicer delajo v skladu z urnikom objavljenim na spletni strani zdravstvenega doma, še piše STA.

Ne spreglejte