SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Višjemu sodišču predstavljena pritožba na sodbo v primeru jeseniške deklice

0,09

termometer

jeseniška deklica
Foto: STA

Senat Višjega sodišča v Ljubljani je danes obravnaval pritožbi Sande Alibabić in Mirzana Jakupija, ki sta bila na prvi stopnji spoznana za kriva več kaznivih dejanj surovega ravnanja in povzročitve telesnih poškodb, ki so vodile v smrt dveletne deklice. Odločitev višjega sodišča bo izdana pisno.

Sanda Alibabić Novice Materi jeseniške deklice 23 let zapora, njenemu partnerju 21 #video

Sodnica poročevalka je predstavila sodbo Okrožnega sodišča v Kranju, ki je 28. septembra lani Alibabićevo in Jakupija spoznalo za kriva vrste kaznivih dejanj, ki so julija 2016 vodila v smrt dveletne hčerke obdolženke. Sodišče je ugotovilo, da sta od januarja do julija 2016 surovo ravnala z deklico in jo trpinčila ter ji povzročala telesne in duševne bolečine. Kazniva dejanja sta storila v sostorilstvu, pri čemer je en deklici zadajal poškodbe, drugi, ki jo je bil dolžan zaščiti, pa je to dopuščal.

Čeprav zagovornika Alibabićeve in Jakupija nista predlagala izločitve javnosti ob predstavitvi sodbe, je senat višjega sodišča po uradni dolžnosti sklenil izključiti javnost iz obravnave v delu, ko so predstavili izpoved treh hčera Alibabićeve in mnenje izvedenca psihiatrične stroke.

Sandi Alibabić Novice Tožilstvo za smrt jeseniške deklice zahteva 21 let zapora

Zagovor na osnovi zmanjšane empatije

Zagovornika obdolžencev sta danes predstavila pritožbi na prvostopenjsko sodbo. Darja Roblek, zagovornica Alibabićeve, je opozorila, da sta psiholog in izvedenec psihiatrije pri Alibabićevi ugotovila, da do svojih otrok nima empatije oz. je ta zelo zmanjšana. Zato se ji postavlja vprašanje, kako bi lahko mati brez empatije do svoji otrok, kar je lastnost, na katero ne more sama vplivati, sploh zaznala dolžnost, da prepreči protipravne posledice, torej poškodbe otroka.

Med drugim je imela pripombe tudi na ugotovitve prvostopenjskega sodišča, da sta obdolženca sočasno izvedla več kaznivih dejanj, torej da je en deklici zadajal poškodbe, drugi pa je to dopuščal. Kot je dejala, pri vrsti dejanj nista mogla delovati sočasno.

Sanda Alibabić Novice Tožilka bo v primeru smrti jeseniške deklice spremenila obtožnico #video

Kdo je zadal poškodbe in kateri jih je dopuščal?

Jakupijev odvetnik Damijan Pavlin prvostopenjski sodbi očita, da ne podaja odgovorov na vprašanje, kaj konkretno je Jakupi storil. Po njegovem mnenju bi moralo sodišče za vsako kaznivo dejanje, ne pa v sklopu konkretno navesti, kateri od njiju je zadal poškodbo deklici in kateri je to dopuščal. Z nedefiniranjem tega se po njegovem mnenju krši individualnost kazenske odgovornosti vsakega posameznika.

Prav tako meni, da Jakupijeva dolžnost, da preprečuje nasilje nad deklico, ni izhajala iz tega, da bi bil Jakupi očim deklice, saj to ni bil. Šele v letu, ko je deklica umrla, se je namreč razvezal od nekdanje žene, prav tako z Alibabićevo nista bila v zvezi tako dolgo, da bi se lahko ta štela za zunajzakonsko skupnost.

Pavlin sicer dopušča možnost, da bo višje sodišče zavrnilo pritožbo, a če ga že mora kaznovati, naj bo to v milejši obliki, je predlagal.

samohranilka, mati, otrok Novice Oče jeseniške deklice: Ne morem verjeti, da so kaj takega lahko storili otroku Sanda Alibabić Novice Mama jeseniške deklice se s CSD dogovarja za stike z novorojenčkom #video Sandi Alibabić Novice Sojenje v primeru smrti jeseniške deklice: Mama okrivila očima Medvedek, nasilje, otroci Novice Mati in očim obtožena surovega ravnanja in zanemarjanja umrle deklice Novice Kaj bodo policisti povedali o tragični smrti dveletne deklice na Jesenicah: prenos v živo Novice Za oba osumljena nasilja nad dveletno deklico odrejen pripor deklica Novice Tako kruto ravnanje z deklico, da ga niti psiholog ne more razumeti Senca Novice Pretepena dveletna deklica je zaradi poškodb umrla

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin