SiolNET. Novice Slovenija
2,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sojenje v primeru smrti jeseniške deklice: Mama okrivila očima

2,13

termometer

Sandi Alibabić
Foto: STA

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes z branjem obtožnice in zagovorom obtoženih začelo sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju, ki sta obtožena, da naj bi lansko poletje na Jesenicah tako poškodovala dveletno deklico, da je ta umrla. Alibabićeva je danes za dogodke obtožila Jakupija. Ta pa je zavrnil, da bi deklico tepel.

Tožilstvo obtoženima očita, da sta kot mati in očim skupaj surovo ravnala z deklico in jo trpinčila ter storila več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij. Po navedbah tožilke sta obtožena od januarja do julija 2016 deklico puščala samo zaprto v stanovanju, nista ji dajala dovolj hrane, opustila sta tudi skrb za njeno higieno, povzročila sta ji več poškodb in je kljub slabemu stanju nista peljala k zdravniku.

Umrla zaradi udarca v glavo

Zaradi močnega udarca v glavo, ki je povzročil hematom, je deklica umrla. Obdukcija pa je pokazala še vrsto drugih poškodb, ki jih je tožilka Tina Lesar v obtožnici podrobno navedla. Ni pa v obtožnici konkretizirano, kdo izmed obtoženih je dejanja izvajal in kdo je bil tisti, ki je opustil dolžno ravnanje, da bi se na ravnanje odzval in zaščitil deklico. Po mnenju tožilke so dejanja obeh vodila v omenjene posledice.

Zagovornik Jakupija Damijan Pavlin pa je vztrajal, da bi bilo treba očitke konkretizirati, saj je treba o krivdi odločati individualno, ali gre za storitev očitanih kaznivih dejanj ali za opustitev dolžnega ravnanja. Poleg tega meni, da je Jakupi nepravilno opredeljen kot očim in tako ni konkretizirana njegova morebitna dolžnost.

Ni ukrepala, ker se ga je bala

Alibabićeva je v zagovoru obtožbe zavrnila. Sprva je povedala, da tudi Jakupija ni videla, da bi bil nasilen do njene hčerke, sicer bi se odzvala. Prav tako na njej ni videla kakšnih poškodb, je poudarila. Na vprašanja zagovornikov pa je nato Alibabićeva podala drugačne navedbe. Povedala je, da se je vedenje Jakupija do deklice v zadnjih mesecih spremenilo in da jo je sovražil ter poškodoval. Vendar pa sama ni ukrepala, ker se ga je bala.

Jakupi je v svojem zagovoru na drugi strani poudaril, da deklice ni sovražil in da je ni tepel. "Zavedal pa sem se svoje odgovornosti in da za tega otroka ne moreva poskrbeti. Zato sem partnerico sedem mesecev prosil, naj gre otrok iz tega stanovanja, naj ga da očetu ali naprej," je dejal Jakupi in pojasnil, da bi nekdo ves čas moral biti prisoten pri deklici, česar onadva nista mogla zagotoviti, zaradi finančnih težav pa je tudi nista mogla dati v vrtec.

Jakupi danes po štiri ure dolgem zagovoru Alibabićeve svojega zagovora ni dokončal. Nadaljeval bo v petek, ko je na kranjskem okrožnem sodišču razpisan nov narok.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin