SiolNET. Novice Slovenija
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilstvo za smrt jeseniške deklice zahteva 21 let zapora

0,43

termometer

Sandi Alibabić
Foto: STA

Z zaključnimi besedami se je danes na kranjskem okrožnem sodišču končala glavna obravnava v sojenju mami pokojne dveletne deklice Sandi Alibabić in njenemu partnerju Mirzanu Jakupiju. Tožilka je za vsakega od obtoženih predlagala 21 let zapora, obramba je opozorila na vrsto pravnih dilem, sodnica pa bo sodbo izrekla v četrtek ob 14. uri.

Današnja glavna obravnava se je po spremembi obtožnice, ki jo je tožilka Tina Lesar modificirala na podlagi ugotovitev izvedencev, začela z dopolnitvijo zagovorov obeh obtoženih. Oba sta krivdo za smrt deklice že do zdaj valila drug na drugega in na samo deklico, Alibabićeva pa je danes še bolj ostro obtožila svojega tedanjega partnerja.

V solzah je povedala, da sama ni nič kriva in da je Jakupi njeni hčerki prizadejal vse poškodbe ter jo ubil. Kot je dejala, se je vse dogajalo, ko nje ni bilo doma. Tako je tudi prepozno začela ukrepati in iskati stanovanje, da bi pobegnila od njega, pri čemer ji je grozil tudi s smrtjo.

Med njenim zagovorom je Jakupi povzdignil glas in ji začel namenjati kletvice, enako pa se je odzvala tudi sama. Sodnica Milena Turuk je zato za kratek čas prekinila obravnavo, da sta se obtožena pomirila.

Jakupijev zagovornik Damijan Pavlin je dejal, da je današnji zagovor Alibabićeve le posledica strahu pred bližajočo se razsodbo. Jakupi je odločno zanikal, da bi kdaj udaril deklico. Ob tem je poudaril, da Alibabićevi ni bilo mar za družino, pri njem pa naj bi bila deklica sedem mesecev, ko so živeli skupaj, na prvem mestu.

Tožilka ju bremeni zanemarjenja mladoletnega otroka in surovega ravnanja

Po koncu dokaznega postopka se je sojenje nadaljevalo z zaključnimi besedami. Tožilka Alibabićevo in Jakupija bremeni zanemarjanja mladoletnega otroka in surovega ravnanja ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt deklice 4. julija lani.

Tožilka je dejala, da sta obtožena kazniva dejanja storila v sostorilstvu z aktivnim delovanjem in z opustitvijo skrbi. Prepričana je tudi, da so bila v postopku vsa očitana kazniva dejanja dokazana. Sodnici je zato predlagala, da vsakemu od obtoženih izreče 21-letno zaporno kazen.

Mirzan Jakupi je med zaslišanjem začel vpiti. Mirzan Jakupi je med zaslišanjem začel vpiti. Foto: STA

Zagovornika izpostavila pravne dileme

Zagovornika Pavlin in Darja Roblek sta v zaključnih besedah izpostavila nekatere pravne dileme. Predvsem sta opozorila na nejasnost in nekonkretiziranost obtožb. Tako po Pavlinovih besedah ni jasno, kdo je tisti, ki je udaril, in kdo tisti, ki ni tega ni preprečil.

Pavlin je izpostavil tudi problematiko pravne relacije med obtoženima in deklico, pri čemer Jakupijeve dolžnosti po njegovem mnenju niso bile dolžnosti očeta, očima, skrbnika, posvojitelja ali rejnika, saj je šlo le za ljubezensko razmerje med obtoženima.

Roblekova je na podlagi pričanj izvedencev navedla tudi dvome o nekaterih dekličinih poškodbah in njihovem nastanku, kot so domnevni zlomi reber in zlom ključnice. Pri dvomu je treba vedno odločiti v korist obtoženih, je opozorila.

Poudarila je, da izvedeni dokazni postopek ne dokazuje, da je Alibabićeva surovo ravnala z deklico in jo poškodovala tako, da je umrla. Prepričana je, da tudi osebnostne lastnosti obtožencev, ki sta jih ugotavljala psiholog in psihiater, kažejo na to, da je aktivno vlogo igral Jakupi.

Roblekova je presodila, da je glede na nedokazano vlogo Alibabićeve pri kaznivih dejanjih predlagana zaporna kazen previsoka. Nasprotuje tudi podaljšanju pripora, v katerem sta oba obtožena že od julija lani.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin