Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 4. 2020,
7.53

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

20

Natisni članek

Koronavirus Slovenija matura tehnični pregledi

Nedelja, 19. 4. 2020, 7.53

4 leta

Koronavirus v Sloveniji, 19. april

Sveže številke: tudi danes potrdili 13 novih okužb s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,89

20

Italija bolnica koronavirus | V Sloveniji je umrlo že 74 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. | Foto Reuters

V Sloveniji je umrlo že 74 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Po zadnjih podatkih na vladni strani so v soboto potrdili še 13 novih primerov okužbe s koronavirusom. V soboto so umrle štiri osebe, skupno se je tako številka umrlih povzpela na 74. V soboto so opravili 685 testiranj.

18:51

17:23

07:55

Sobotni podatki

  • 18:51

    Podjetje Seti: S poslom z blagovnimi rezervami nimamo nič

    V zadnjem tednu so veliko prahu dvignile zaščitne maske, za katere se je trdilo, da so iz papirja in da naj bi bile preplačane. Aleš Šarec, direktor podjetja Seti, ki je dobavilo material za te maske, je danes opozoril, da se zaradi trenutnih dogodkov podjetju dela velika poslovna škoda, čeprav nimajo nič s tem poslom z blagovnimi rezervami.

    Po njegovih navedbah so maske iz airlaid materiala, ki ga proizvajajo, sprva začeli delati za lastne potrebe v podjetju po začetku epidemije. V četrtek, 19. marca, so na ministrstvu za zdravje dobili certifikat za potrditev ustreznosti materiala za uporabo pri izdelavi maske za splošno populacijo.

    Na očitke oziroma namigovanja, da njihov material ni ustrezen, da nima certifikatov in podobno, Šarec pojasnjuje, da je razlika med servieti airlaid in ostalimi papirnatimi servieti, "kot bi primerjal kolo in avto - oboje je prevozno sredstvo, pa nihče ne dela primerjav med njima".

    Zaščitne maske s tem materialom je država zaradi koronavirusa konec marca naročila pri podjetjih Korez-Sorting Group in Zaščita Lukač. Za njih naj bi država po poročanju STA skupaj odštela 860 tisoč evrov, zaradi česar je gibanje Zmoremo pozvalo parlamentarne stranke, naj zoper ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška vložijo zahtevo za interpelacijo.

    Zaradi polemik o ceni mask je Počivalšek v petek dejal, da bodo, "ko bo čas, preverili vse cenovne ponudbe". Po njegovih besedah je ob tem treba upoštevati vse dele, ki sestavljajo kalkulacijo proizvoda, ne le nekaterih.

  • 17:23

    Pahor izrazil solidarnost v boju s koronavirusom še Hrvaški

    Predsednik republike Borut Pahor, ki je ta teden v video sporočilih izrazil solidarnost v boju s koronavirusom že številnim državam, je danes svoje misli namenil južni sosedi Hrvaški. Izrazil je prepričanje, da bomo skupaj zmagali. Hrvaški predsednik Zoran Milanović se mu je po poročanju STA zahvalil in izpostavil, da je solidarnost ob pandemiji še kako potrebna.

    "Izražamo globoko občudovanje hrvaškemu ljudstvu, ki v tem težkem času kaže odločnost, pogum in upanje. Slovenija čuti vašo žalost in se iskreno veseli vaših uspehov. Združeni z drugimi evropskimi narodi in državami bomo skupaj zmagali," je Pahor povedal v hrvaščini.

    Milanović se je slovenskemu kolegu zahvalil in izpostavil, da solidarnost trenutno potrebujemo bolj kot le redkokdaj prej. Na Twitterju je v imenu hrvaških državljanov izrazil podporo Sloveniji, "ki je v teh težkih in zapletenih časih pokazala odgovornost in sposobnost". "Upam in verjamem, da bomo po tej krizi boljši in pametnejši," je še zapisal hrvaških predsednik.

  • 12:04

    Velenjski hotel bo danes prazen

    Velenjski hotel Paka bosta danes do 14. ure zapustili še zadnji osebi, ki sta bili tam v karanteni, medtem ko v postojnskem hotelu Epic ostaja še 13 oseb. Pet jih je danes karanteno zapustilo, na novo pa je prispela ena oseba. V prihodnjih dneh ga bodo po dodatnih testih zapuščali še tisti, ki so v karanteno prišli iz Španije, Anglije in Avstrije.

    Hotel Paka | Foto: STA , Foto: STA ,

    Kot je za STA dejala tiskovna predstavnica regijskega štaba Civilne zaščite za Zahodno Štajersko Petra Bezjak Cirman, bosta v Velenju zadnji osebi hotel Paka zapustili do 14. ure. "Receptorka hotela bo javila, ko bosta dokončno zapustila hotel. Bosta pa zagotovo hotel zapustila danes. Kosilo imata sicer še naročeno, potem pa je vse odvisno od prevoza," je dejala Bezjakova Cirmanova.

  • 11:08

    V ljutomerskem domu za starejše potrjenih še pet okužb

    V domu za starejše občane v Ljutomeru so v soboto opravili 34 testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivni testi so bili pri štirih stanovalcih in enemu zaposlenemu. Tako je skupno pozitivnih 110, od tega 81 stanovalcev, 22 zaposlenih in sedem zunanjih zaposlenih. Ozdravelih v soboto ni bilo, so za STA pojasnili v domu.

    Je pa doslej v ljutomerske domu za starejše ozdravelo 30 ljudi, ki so jim potrdili okužbo z novim koronavirusom.

    Po oceni zdravnika v domu Saša Duha je večina obolelih stanovalcev brez večjih zdravstvenih težav, tudi okuženi zaposleni prebolevajo okužbo brez večjih zapletov. Nekoliko težji potek bolezni ugotavljajo pri nekaterih, ki so bili že prej v paliativni oskrbi ali slabšega zdravstvenega stanja ter so imeli tudi druge resne bolezni. STA

  • 10:44

    V soboto aktiviranih 1521 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

    Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 1521 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. STA

  • 09:55

    Od ponedeljka po nakupih v nekaj širši izbor trgovin

    V ponedeljek se odpirajo nekatere od trgovin, ki jim je vlada pred petimi tedni prepovedala ponujati blago in storitve potrošnikom, da bi tako v čim večji meri prispevali k omejitvi širjenja novega koronavirusa. Še naprej bodo v trgovinah veljali zaščitni ukrepi - nošenje maske in razkuževanje rok.

    Trgovina, koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Vlada je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela 15. marca. Poleg trgovin z živili so bile tako lahko zadnjih pet tednov odprte le lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke, pošte in trafike. STA

  • 09:07

    Zaradi #ostanidoma več čistimo in prenavljamo svoje domove

    Ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa so prizadeli ponudnike skoraj vseh vrst storitev. Padec je še posebej opaziti pri organizatorjih različnih dogodkov, denimo porok. Po drugi strani pa se je povečalo povpraševanje po mojstrih za hišna popravila in čistilnih servisih. Veliko dela imajo tudi prevozniki in špediterji. STA

  • 07:55

    Sobotni podatki

    Ključne informacije v zvezi koronavirusom v Sloveniji za soboto:

    Koronavirus Infekcijska
    Novice V Sloveniji potrjenih 13 novih okužb, štiri osebe umrle #video

Hospitaliziranih je 90 oseb, 26 jih je na intenzivni negi. Iz bolnišnice so včeraj odpustili dve osebi. V primerjavi s petkovimi podatki so hospitalizirane štiri osebe manj, prav tako je oseba manj na intenzivni negi. Do zdaj so v Sloveniji opravili 41.265 testiranj, iz bolnišnic pa so skupaj odpustili 192 bolnikov, ki so zboleli za covid-19.

Novice Ljudje množično drli na pogreb, zdaj so v popolni karanteni #video

V šmarskem domu starostnikov potrdili že 171 okužb

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 37 bolnikov s covidom-19, od tega jih je deset v enoti intenzivne terapije. Med njimi je devet intubiranih in mehansko ventiliranih, so prek Twitterja sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra. V mariborskem UKC je bilo v soboto hospitaliziranih 27 bolnikov s covidom-19, devet jih je bilo v enoti intenzivne terapije. V soboto je pri njih umrl en bolnik s covidom-19, skupaj do zdaj štirje.

V Splošni bolnišnici Celje pa je s to boleznijo hospitaliziranih 19 oseb, od tega šest na intenzivni terapiji. Iz bolnišnične oskrbe sta bili danes odpuščeni dve osebi, sprejeta pa ena, so sporočili iz štaba civilne zaščite za Zahodno Štajersko. Navajajo tudi, da je stanje v domu za starejše v Šmarju pri Jelšah, kjer so imeli v preteklih tednih velik izbruh novega koronavirusa, stabilno. Dodatno so v domu potrdili eno okužbo, skupno so jih potrdili že 171. Za posledicami covid-19 je tam umrla še ena oseba.

Avstrija meja
Novice Nov črn dan v Rusiji. Avstrijci razmišljajo, da bi poleti odprli meje za turiste.

Nov teden v znamenju rahljanja ukrepov

Slovenija je v zadnjih dneh začela tudi z nekaterimi rahljanji ukrepov glede omejitve gibanja. V ponedeljek se odpirajo tehnični pregledi in ostale storitve, povezane z registracijo motornih vozil. Kaj vse se odpira jutri, preverite tukaj.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je včeraj poudaril, da naj ljudje ne hitijo vsi naenkrat z urejanjem prometnih dovoljenj in preostalih stvari, povezanih z registracijo, saj je veljavnost vsem podaljšana do 16. junija.

Znano je tudi, da bo letos odpadlo nacionalno preverjanja znanja (NPZ) za 6. in 9. razrede osnovne šole. Poklicna in splošna matura se bosta začeli 30. maja s pisnim izpitom iz angleškega jezika. 

Ne spreglejte