Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 4. 2020,
10.40

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

registracija avtomobila Jernej Vrtovec Simona Kustec Slovenija Koronavirus

Sobota, 18. 4. 2020, 10.40

4 leta

koronavirus v Sloveniji, 18. april

V Sloveniji potrjenih 13 novih okužb, štiri osebe umrle #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Po zadnjih uradnih podatkih so v petek potrdili 13 novih primerov okužbe z novim koronovirusom. Umrle so štiri osebe, opravili pa so 1.250 testiranj. Šolska ministrica Simona Kustec je na novinarski konferenci dejala, da bi se lahko maturantje v šolske klopi vrnili po prvem maju, uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin pa pravi, da med Slovenijo in Hrvaško ne potekajo nobeni pogovori na temo prehajanja Slovencev, ki imajo na Hrvaškem počitniške objekte.

16:53

16:03

  • 16:53

    Karantena v velenjskem hotelu zapira vrata

    Velenjski hotel Paka v nedeljo zapuščata še zadnji osebi, ki sta tam v karanteni. Hotel bodo nato zaprli in temeljito razkužili, v ponedeljek pa ga vrnili lastniku, je za STA povedala tiskovna predstavnica regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Zahodno Štajersko Petra Bezjak Cirman.

    Še naprej pa deluje karantena v postojnskem hotelu Epic, kjer je še 17 oseb. Kot je za STA povedal poveljnik regijskega štaba CZ za Notranjsko Sandi Curk, je karanteno v petek zapustila ena oseba, danes pa še ena. Ponoči sta v karanteno prišli dve novi osebi.

    Curk je povedal še, da jim je uspelo pridobiti dve hotelski nastanitvi, ki ju bodo v prihodnje namenili za tiste slovenske državljane, ki se vozijo na delo v Postojno iz drugih regij in se morajo vsak dan vračati domov. Tako jim želijo prihraniti čas in napor za pot.

    Na Notranjskem trenutno nimajo težav z okužbami z novim koronavirusom po domovih za ostarele. Na delo se je vrnila tudi zaposlena iz postojnskega doma starejših Talita kum, ki je zbolela. Zato so v domu ponovno odprli tudi kuhinjo, kjer zdaj samostojno pripravljajo obroke za svoje varovance.

    Več težav se po Curkovih besedah obeta v prihodnje, ko bodo v številnih podjetjih ponovno zagnali proizvodnjo, starši pa bodo med delovnim časom morali svoje majhne otroke pustiti same doma. V celotni regiji zdaj s prostovoljci zagotavljajo varstvo za do 30 otrok, piše STA.

  • 16:03

    V nekaterih domovih za starejše novi primeri covid-19 

    Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v petek potrdili v 150 slovenskih občinah, kar je prav toliko kot v četrtek. Po dva ali več primerov so imeli v 109 občinah. Ob sicer majhnem skupnem številu novih primerov so nove primere zabeležili tudi v občinah Ljutomer, Metlika in Šmarje pri Jelšah, kjer imajo žarišča v domovih za starejše, poroča STA.

  • 13:55

    V Društvu Viljem Julijan zagotovili osem tisoč otroških zaščitnih mask

    V Društvu Viljem Julijan so iz tujine zagotovili osem tisoč otroških obraznih zaščitnih mask. Gre za donacijo japonske farmacevtske družbe, ki jim jo je uspelo pridobiti prek kitajske organizacije za redke bolezni, so pojasnili v društvu. Maske bodo razdelili v bolnišnice, vabijo tudi starše bolnih otrok, da jim sporočijo, če jih potrebujejo.

    Društvo Viljem Julijan | Foto: STA , Foto: STA ,

  • 10:38

    Na Gorenjskem ne pričakujejo večjega navala

    Župani gorenjskih turističnih središč se ne bojijo, da bi se ob današnji sprostitvi prepovedi prehajanja občinskih meja za lastnike sekundarnih nepremičnin močno povečal pritisk na njihove kraje. Veseli so postopnega sproščanja ukrepov, ki naznanja uspešno premagovanje epidemije novega koronavirusa.

  • 09:11

    V šestih dneh za pomoč zaradi višje sile zaprosilo 1200 delodajalcev

    Zavod RS za zaposlovanje je od 11. aprila, ko je začel veljati prvi protikoronski zakon za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, pa do vključno 16. aprila prejel 1200 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače 2648 zaposlenim, ki ne morejo delati zaradi višje sile, so za STA povedali na zavodu. Podatki so neuradni in neobdelani, so poudarili.

  • 08:49

    V ljutomerskem domu starejših še trije pozitivni, ozdravelo jih je 30

    V Domu starejših občanov Ljutomer so na petkovem testiranju na novi koronavirus odkrili še dva pozitivna stanovalca doma in enega zaposlenega. Skupno jih je v ljutomerskem domu starejših občanov 105 potrjenih primerov okužb s sars-cov-2, vendar pa jih je 30 že ozdravelo. STA

  • 07:47

    Od polnoči razrahljani ukrepi

    Od polnoči v Sloveniji velja nov odlok o omejitvi gibanja, s katerim je vlada nekoliko razrahljala ukrepe. Med drugim lahko tisti, ki imajo zemljišča in objekte v drugih občinah, z današnjim dnem tam izvajajo vzdrževalna in sezonska opravila. Omogočenih je tudi več športnih dejavnosti.

    Po državi je začel danes veljati nov odlok o omejitvah gibanja. Tako lahko lastniki počitniških hišic, njiv ali sadovnjakov prehajajo tudi v drugo občino, če želijo kaj urediti na svoji zemlji. To velja za tiste, ki imajo nepremičnino v lasti, z njo razpolagajo, jo imajo v najemu ali kakorkoli drugače upravljajo z njo. Pri sebi morajo imeti izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, ki dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta.

    Sprememba je tudi pri športnih dejavnostih. Nekaj novosti je v veljavi že od danes, več pa jih vstopa v veljavo v ponedeljek. Takrat svoja vrata odpirajo med drugimi gradbene trgovine, avtosaloni in servisi. Frizerski in kozmetični saloni bodo lahko začeli obratovati 4. maja.

    Z novim odlokom o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih, ki ga je vlada sprejela na dopisni seji v sredo, pa je omogočenih tudi več športnih dejavnosti. Tako lahko posameznik ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb v svoji občini izvaja individualno športnorekreacijsko dejavnost (na primer tek, kolesarjenje, golf, joga) ali takšno športnorekreacijsko dejavnost, pri kateri ni mogoč stik z drugimi posamezniki (na primer tenis, badminton, balinanje). Še vedno pa niso dovoljeni skupinski športi.

    A bo obisk teniških igrišč in igrišč za golf možen šele v ponedeljek, ko bodo upravitelji lahko odprli svoja vrata. Vlada namreč za delovanje športnih objektov kot prvi dan določa 20. april, ko bodo začele delovati nekatere trgovine in storitvene dejavnosti, kamor spada tudi upravljanje športnorekreativnih središč.

Skupno je do zdaj zaradi bolezni covid-19 v Sloveniji umrlo 70 ljudi, okuženih pa je 1.317. V petek je bilo hospitaliziranih 93 bolnikov s covid-19, od tega v intenzivni negi 27, osem so jih odpustili v domačo oskrbo, je prek družbenega omrežja Twitter sporočila vlada. Do zdaj so pri nas opravili 40.580 testiranj, iz bolnišnic pa so odpustili skupaj 190 bolnikov z novim koronavirusom.

Največ bolnikov na intenzivni negi v Ljubljani

Po podatkih spletne strani sledilnik.org so bili med 13 na novo okuženimi tudi trije zdravstveni delavci, štirje zaposleni v domovih za starejše ter štirje oskrbovanci domov. Med 1.317 do zdaj potrjenimi okuženimi z novim koronavirusom je 155 zaposlenih v zdravstvu, 121 zaposlenih v domovih za starejše ter 280 oskrbovancev domov. 761 okuženih ne spada v nobeno od teh kategorij, piše STA.

Glede na podatke je bilo v petek največ oziroma 39 bolnikov z novim koronavirusom hospitaliziranih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, v UKC Maribor jih je bilo hospitaliziranih 29, od tega deset v intenzivni negi, v celjski bolnišnici 20, na Golniku pa šest. V UKC Ljubljana so na družbenem omrežju Twitter pojasnili, da je od 39 pri njih hospitaliziranih enajst bolnikov v enoti intenzivne terapije, od tega jih je deset na ventilatorju. V Celju je bilo danes zjutraj pet bolnikov na intenzivni terapiji, enega pa so odpustili v domačo oskrbo.

Borut Pahor
Novice Pahor po plazu kritik popravlja vtis, zdaj pozira celo v skafandru

Vrtovec voznikom: Ni potrebe po hitenju

Uradni govorec Jelko Kacin in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sta na današnji novinarski konferenci ponovila v petek sprejete ukrepe, ki predvidevajo vnovično odprtje prostorov za tehnične preglede in preostalih postopkov, povezanih z registracijo motornih vozil. Več o tem tukaj.

V mesecu dni, ko tehnični pregledi motornih vozil niso bili mogoči, se je nabralo okrog 400 tisoč vozil, ki potrebujejo tehnični pregled ter podaljšanje prometnih dovoljenj, je dejal Vrtovec. Poudaril je, da naj ljudje ne hitijo vsi naenkrat z urejanjem prometnih dovoljenj in preostalih stvari, povezanih z registracijo, saj je veljavnost vsem podaljšana do 16. junija.

Maturanti bi se lahko vrnili po prvomajskih praznikih

Nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) za 6. in 9. razrede osnovne šole letos ne bodo izvedli, medtem ko se bosta poklicna in splošna matura s pisnim izpitom iz angleškega jezika začeli 30. maja. Več o tem tukaj. Prav maturanti bi se lahko po prvomajskih počitnicah vrnili v šolske klopi.

"Varstvo in izobraževanje od doma za zdaj ostajata za zdravje vseh nas najboljša izbira. V luči aktualnih zdravstvenih razmer bo v tednu po 1. maju možno sprejeti odločitev, da bi se lahko dijaki 4. letnikov z namenom dobre priprave na maturo pod strogimi pogoji predčasno vrnili v šole. Če in kako bo to možno, bodo predčasno obveščeni," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Na besede ministrice se je za Televizijo Slovenija (TVS) zvečer odzvala predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, dijaških domov in višjih šol Nives Počkar. Po njenih besedah se ob tem postavljajo vprašanja, kakšna navodila bodo dobili, kdo jim bo omogočil zaščitno opremo in kakšen bo protokol. Prav tako se je treba dogovoriti, kako bo poskrbljeno za dijake, ki bivajo v dijaških domovih, in kako bodo dijaki prišli v šole, če ne bo javnega prevoza, je opozorila Počkarjeva.

Spremljajo prakso na Danskem in v Nemčiji

Preostali osnovnošolci in dijaki se bodo do nadaljnjega še naprej šolali doma, tudi vrtčevski otroci se še ne bodo vračali v vrtce. Bodo pa po besedah Kustečeve še naprej budno spremljali stanje epidemije in njen vpliv na možnost odprtja vzgojno-izobraževalnih ustanov. Pri tem si bodo pomagali tudi s spremljanjem praks odpiranja vrtcev in šol na Danskem in v Nemčiji. Odprli jih bodo, "ko bo podana ocena zdravstvene stroke, da je to dovolj varno za vse udeležene v vzgoji in izobraževanju".

Simona Kustec Lipicer je napovedala, da bi se maturantje v začetku maja lahko vrnili v šolske klopi. | Foto: Daniel Novakovič/STA Simona Kustec Lipicer je napovedala, da bi se maturantje v začetku maja lahko vrnili v šolske klopi. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ministrica je odgovorila tudi na kritike, da se maturo izpelje v nespremenjenem obsegu, in sicer, da so skupaj z vsemi pristojnimi ugotovili, da bodo vsi pogoji in pravice na najbolj enak in pošten način zagotovljene v primeru, da bodo letošnjo maturo "izvedli na povsem enak način v enakem vsebinskem procesu kot vse dozdajšnje". "To nam bo omogočalo, da bomo dobili medgeneracijsko primerljive, tudi po Gaussovi krivulji usklajene rezultate in da bodo na ta način letošnji maturanti v enakovrednem položaju med seboj in v odnosu do prejšnjih in prihodnjih generacij," je poudarila Kustečeva.

Glede nekaterih kritik o nespremenjenem obsegu mature, pri katerem ministrstvo vztraja, je Počkarjeva za TVS dejala, da se zdi njej najpomembnejše, da delajo v prid dijakom. Maturo bi lahko skrajšali in obdržali le pisni del, toda nekateri dijaki so močnejši na ustnem delu, je pojasnila: "To je vprašanje stroke in enoznačnega odgovora ni, dokler se med seboj odkrito ne pogovorimo in rečemo bobu bob."

Kustečeva je na vladni novinarski konferenci še dodala, da bo šolskega leta zagotovo konec do prvotnega termina, predvidenega za poletne počitnice, ob tem pa dala vedeti, da se bodo morale v začetku prihodnjega šolskega leta upoštevati razmere ob koncu tega šolskega leta. Smernice o tem (tudi to, da bo jesen namenjena utrjevanju snovi iz mesecev šolanja na daljavo) po njenih besedah že pripravljajo.

Tokio koronavirus
Novice Kanado pretresa grozljivo odkritje, Japonci v strahu pred zlomom zdravstva

Kacin: brez pogovorov med vladama, kar zadeva turistično sezono

Kacin je odgovoril tudi na besede hrvaškega ministra za turizem Garija Cappellija, ki je slovenske in češke turiste označil za najbolj varne. Kacin je dejal, da trenutno med Slovenijo in Hrvaško ne potekajo nobeni pogovori na temo turistične sezone, predvsem glede prehajanja Slovencev, ki imajo na Hrvaškem počitniške objekte, ne.

Jelko Kacin | Foto: Daniel Novakovič/STA Foto: Daniel Novakovič/STA

"Vladni in obmejni organi obeh držav sodelujejo pri dnevnem prehajanju meje, ne potekajo pa nikakršni pogovori med vladama, kar zadeva turistično sezono. Čakamo na izid raziskave, ki že poteka in nas bo v začetku maja soočila z jasno predstavo o tem, kakšna je prekuženost našega prebivalstva in kaj lahko pričakujemo v prihodnjih mesecih. Od te raziskave je odvisno, kaj bomo še sproščali in kako bo z odprtjem tudi kakšnih gostinskih objektov. Za zdaj velja, da vsak prehod na drugo ozemlje zahteva karanteno. Ali bo tako tudi v prihodnje, za zdaj ni jasno. O tem bomo sproti seznanjali," je Kacin odgovoril na vprašanje, ali se državi pogovarjata o tem, da bi lahko Slovenci, ki imajo na Hrvaškem počitniške kapacitete, kmalu lahko dostopali do njih.

 

Ne spreglejte