SiolNET. Novice Slovenija
1,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nacionalno preverjanje znanja letos odpade, matura morda drugačna #video

1,29

termometer

Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, še prej pa je o tem poročal Dnevnik. Matura vsekakor bo, je za Dnevnik dejala ministrica Simona Kustec. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.

Matura Novice Znano je, kdaj in kako bo potekala letošnja matura

Odločitev, da letos NPZ prvič po 20 letih od uvedbe odpade, je bila po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Kustečeve sprejeta na podlagi enotne ocene stroke, od zavoda za šolstvo, do pristojnih za NPZ in predstavnikov ravnateljev, povzema STA.

Učenci, ki manjkajo, bodo morda sankcionirani

Učenci in učitelji bodo kljub temu kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja ali zaključevanju šolskega leta lahko uporabljali vse izpitne pole, ki so jih pripravili za letošnji NPZ. Te bodo na spletni strani Državnega izpitnega centra dostopne v elektronski obliki, so na ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Matura Novice Začetek mature predviden za 30. maj

Kustečeva je v intervjuju dejala tudi, da bodo tisti, ki v šoli na daljavo neupravičeno manjkajo, morda tudi sankcionirani. Učitelji bodo morali pred kakršnimkoli ukrepom zanje upoštevati osebne okoliščine in morebitne stiske družin, je opozorila.

Pri maturi za zdaj sprememba le za esej

Ministrstvo je sicer v četrtek srednjim šolam poslalo nov koledar za letošnje šolsko leto, v katerem so spremenjeni nekateri datumi obeh matur. Koledar opravljanja posameznih izpitov na obeh maturah je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija, in ne 5. maja, piše STA.

šolstvo, pouk, učenci, šola Foto: Getty Images

Z ustnimi izpiti pri maturi naj bi začeli 15. junija, pri čemer sta kot rezerva določena 6. in 13. junij za primer, če šola vseh ustnih izpitov ne bi mogla izpeljati po 15. juniju, piše STA.

Nespremenjeno ostaja tudi, da bodo dijaki zaključnih letnikov pouk končali 22. maja, dijaki drugih letnikov pa 24. junija. Na Državnem izpitnem centru zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa pripravljajo posebna navodila za izvedbo obeh matur.

Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan je za STA povedal, da uradno še niso seznanjeni s tem, da letos NPZ ne bo, a pričakujejo, da bo to danes. "Vsi nestrpni čakamo, da končno ta okrožnica ugleda luč sveta. Absolutno se strinjam, da NPZ odpadejo, kajti v teh okoliščinah je nemogoče zagotoviti verodostojne preizkuse," je prepričan. Da bi se NPZ izvedli samo zato, da bi se izvedli, je po njegovi oceni zelo nesmiselno, zato je hvaležen, da je prevladala "zdrava pamet". Pečan računa, da se bo vse uredilo v najboljšo korist učencev in tudi staršev, ki so zdaj zelo obremenjeni.

Matura Novice Dobre novice za dijake: znan je datum prvega izpita mature #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin