Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2018,
19.23

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

27

Natisni članek

arbitraža Slovenija parlament Evropska unija

Ponedeljek, 17. 9. 2018, 19.23

5 let, 7 mesecev

V slovenskih vrstah EPP Junckerju v bran, od drugod ostre kritike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

27

Jean-Claude Juncker | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver (EPP/SDS) sta v odzivu na objavo mnenja pravne službe Evropske komisije, ki potrjuje slovenska stališča glede arbitraže, stopila v bran šefu komisije Jean-Claudu Junckerju. Tanja Fajon (S&D/SD), Igor Šoltes (Zeleni) in Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) so zelo kritični. Alojz Peterle (EPP/NSi) pa pravi, da bo govoril z vodilnimi v EPP.

STA je prosila za odziv vseh osem evropskih poslancev iz Slovenije. Patricija Šulin (EPP/SDS) se za zdaj še ni odzvala. Odzivi evropskih poslancev so objavljeni po abecednem vrstnem redu njihovih priimkov.

Piranski zaliv in rt Savudrija
Novice Cerar: Hrvaška je dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo #video

Vse evropske poslance so vprašali za splošen odziv na objavo dokumenta pravne službe komisije, ki potrjuje slovenska stališča, da gre pri nespoštovanju arbitražne razsodbe za kršenje evropskega prava.

Slovenske člane EPP, Junckerjeve politične družine, so vprašali tudi, ali so za dokument vedeli ter ali so oziroma bodo kakor koli ukrepali, da bi zagotovili upoštevanje tega mnenja v komisiji.

skrita kamera
Novice Skrita kamera: bi si še upali prečkati železniško progo? #video

Bogovič namerava to vprašanje odpreti v okviru poslanske skupine EPP

Evropski poslanec Franc Bogovič (EPP/SLS) pravi, da je za obstoj pravnega mnenja komisije izvedel iz objave v časniku Spiegel in poročanja slovenskih medijev. Napovedal je, da bo odprl to vprašanje v okviru poslanske skupine EPP v Evropskem parlamentu, vendar pa odgovornost EPP zavrača.

Za obravnavo tega pravnega mnenja v Evropski komisiji bi moral biti po njegovem mnenju v prvi vrsti odgovoren prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za področje spoštovanja prava. In ker Timmermans prihaja iz skupine S&D, bi morala nanj pritisniti slovenska evropska poslanka iz te politične skupine Tanja Fajon (S&D/SD) in predsednik SD Dejan Židan. Pa tudi slovenska evropska komisarka Violeta Bulc, ki prihaja iz skupine Alde.

Dodal je sicer, da je s tem, ko je Evropska komisija "dvignila roke", "več kot očitno, da sta na zunanjepolitičnem parketu hrvaški premier Plenković in hrvaška diplomacija žal nadigrala slovensko, ki sta jo vodila Miro Cerar in Karl Erjavec".

Fajonova pričakuje vnovično razpravo ali Junckerjev premislek o odstopu

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je kritična, da je Junckerjevo ignoriranje oziroma prikrivanje dokumenta pravne službe "nedopustno in sramotno zanj, razočaranje za pravnike komisije ter upravičena jeza in skrb Slovenije".

Tanja Fajon | Foto: STA , Foto: STA ,

Ob tem Fajonova izpostavlja, da je Evropska komisija varuhinja pogodb, vladavina prava pa temelj evropskega povezovanja. Tisti, ki spodkopavajo te temelje, po njenem mnenju spodkopavajo zaupanje Evropejcev v evropske politike, kar jo v zadnjem letu do volitev še posebej skrbi.

Opozorila je tudi pred negativnimi posledicami za Zahodni Balkan, če bo komisija v primerih nerešenih meja kot varuhinja pogodb ravnala neodgovorno, pristransko in nad vladavino prava.

Fajonova od Junckerja pričakuje najmanj opravičilo ter da bo njegova komisija resno pregledala mnenje lastnih pravnikov in se postavila v bran pravu. Od komisije pričakuje tudi vnovično razpravo. "Ali pa naj Juncker premisli o odstopu," je pozvala evropska poslanka.

burek burger
Trendi Nenavadni izum, ki je navdušil Zagrebčane - burek burger

Peterle bo govoril z vodilnimi iz EPP

Alojz Peterle (EPP/NSi) je dejal, da dokumenta ni videl, je pa vedel, da pravniki pripravljajo strokovno mnenje. Spomnil je tudi, da je Junckerja s pismom in v osebnem pogovoru opozoril na dejstvo, da gre za vprašanje prava in da bi nas "vračanje na preseženo (neuspešno) bilateralo vrnilo v območje grškega koledarja".

Lojze Peterle | Foto: STA , Foto: STA ,

Peterle meni, da bi bilo prav, da bi komisija sledila pravnemu mnenju, četudi ima pravico, da se o zadevi na tej stopnji ne izreče. Ne gre za dilemo postaviti se na stran Slovenije ali Hrvaške, temveč gre za to, da se je treba postaviti na stran prava. Tudi za EPP je pravno in politično edino prav, da se pridruži vsaj desetkrat javno izraženemu stališču komisije, da je treba sodbo implementirati, izpostavlja.

Ob tem Peterle tudi opozori, da komisija ne more z vso strogostjo obravnavati domnevnih prekrškov madžarskega premierja Viktorja Orbana, pri odnosu do arbitražnega sodišča pa gledati stran. "Gre tudi za verodostojnost. O tem bom govoril z vodilnimi iz EPP," je še poudaril Peterle v izjavi za STA.

Dragan Barbutovski
Novice Evropska komisija s svojimi odločitvami spodkopava temelje Evropske unije #intervju

Šoltes obljublja pritisk na Junckerja tudi iz Evropskega parlamenta

Evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni) je kritičen, da Juncker deluje netransparentno in neverodostojno ter da gre za popolno ignoriranje prava EU. "Neverjetno je, da je Juncker še preteklo sredo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu jasno povedal, da je treba sodbe sodišč spoštovati, nato pa že čez nekaj dni pride na dan, da je ravnal povsem nasprotno," je menil.

Igor šoltes | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Šoltes Junckerju očita "Evropo različne obravnave", kar upravičeno zbuja veliko dvomov o EU, ki se s takšnimi odločitvami vse bolj oddaljuje od svojih temeljev, in to manj kot leto dni pred evropskimi volitvami. "To je najmanj neodgovorno in nezrelo od vodje komisije, ki pozablja, da če pademo na vladavini prava, pademo kot Evropa," je še izpostavil.

Šoltes meni, da je nujen oster in odločen odziv slovenske vlade, ki mora na neverodostojno ravnanje Junckerjeve komisije opozoriti vse članice unije. "Evropski poslanci bomo poskrbeli, da bo ta zgodba dosegla tudi naše kolege iz drugih držav, ki jih bo po razkritju Spiegla gotovo lažje prepričati, tako da bo pritisk na Junckerja prišel tudi s strani Evropskega parlamenta," je napovedal.

Damir Črnčec
Novice Šarec in LMŠ v bran Črnčecu, peticijo podpisalo že tri tisoč ljudi

Tomčeva za dokument ni vedela, Junckerjeva politična pripadnost se ji ne zdi pomembna

Evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS) je v izjavi za STA zapisala, da za obstoj dokumenta ni vedela in da je zanj izvedela iz medijev. "Menim, da je politična pripadnost Jean-Clauda Junckerja v tem primeru nepomembna oziroma ne bi smela biti pomembna. Ker gre za odločitev arbitražnega sodišča, ne vidim razloga, da bi o tem razpravljali znotraj politične skupine EPP," je še ocenila.

Romana Tomc | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Kranjska vahta
Novice Kranjska vahta le "medijski eksperiment", policija poziva avtorja, naj se javi #foto

Vajgl: Juncker z neupoštevanjem mnenja pravne službe kršil zavezanost vladavini prava

Evropski poslanec iz Slovenije Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) je danes sporočil, da je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker s tem, ko ni upošteval mnenja pravne službe komisije glede arbitraže, prekršil zavezanost vladavini prava. "Takšno ravnanje zahteva javno pojasnilo in sprejem odgovornosti," so Vajglove besede povzeli v njegovi pisarni.

Ivo Vajgl | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Po besedah člana odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve ni novost, da visoki predstavniki Evropske unije iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) vedno znova uporabljajo moč EPP za nekritično podporo vladam in politikom v državah, ki jih vodijo sestrske stranke.

"V primeru povsem nekorektnega in pristranskega ravnanja predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki je zaničljivo spregledal mnenje svoje lastne pravne službe, pa je novo dejstvo, da si je zaradi ideološke in strankarske pripadnosti dovolil prekršiti zavezanost vladavini prava. Takšno ravnanje zahteva javno pojasnilo in sprejem odgovornosti," je izpostavil Vajgl.

Za Zvera ne gre za vprašanje politične družine EPP, ampak komisije kot celote, tudi Bulčeve

Milan Zver (EPP/SDS) pa je na vprašanja STA odgovoril z besedami: "Če dokument pravne službe obstaja in če držijo očitki, da ga Evropska komisija ni upoštevala, potem to ni vprašanje politične družine EPP, ampak mora nanj odgovoriti komisija in slovenska komisarka Violeta Bulc, ki je del te komisije."

Milan Zver | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ne spreglejte