SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kranjska vahta le "medijski eksperiment", policija poziva avtorja, naj se javi #foto

10

termometer

Po družbenih omrežjih so znova zaokrožile fotografije domnevnih paravojaških enot. Šlo naj bi za tako imenovano Kranjsko vahto, katere nastanek je pred tedni napovedal Andrej Šiško, vodja samooklicane Štajerske varde. Kasneje je avtor objavil, da gre le za medijski eksperiment.

Ravno danes je o delovanju paravojaških skupin razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki se je seznanila s poročilom pristojnih služb. Razpravljali so tudi o Kranjski vahti, je na novinarski konferenci povedal predsednik komisije Matej Tonin, a zadeve niso podrobneje obravnavali, saj se je šele danes pojavila v javnosti.

"Na podlagi objav na socialnih omrežjih kriminalisti vodijo preiskavo in v sodelovanju s pristojnim državnim tožilstvom preverjajo morebitne sume uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Prijav v tej zvezi nimamo," o tako imenovani Kranjski vahti pravi policija.

Policija primer obravnava z vso resnostjo

Policija, ne glede na zadnje sporočilo osebe o domnevnem "medijskem eksperimentu", primer objave fotografije oseb v oblačilih z vojaškimi vzorci in orožjem na družbenem omrežju obravnava z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil, so sporočili s policije.

Dodajajo, da glede zadeve poteka intenzivna kriminalistična preiskava, še vedno preverjajo tudi sume uradno pregonljivih kaznivih dejanj. Trenutno ni pridržana nobena oseba.

"Avtor objav naj se čim prej zglasi na PU Kranj"

"Avtorju objav predlagamo, da se v izogib dvomom o namenskosti objavljenih aktivnosti in zaradi razjasnitve okoliščin čim prej zglasi na Policijski upravi Kranj s sedežem na naslovu Bleiweisova cesta 3, 4000 Kranj," še sporočajo s Policijske uprave Kranj. 

Šiško napovedal nove paravojaške enote

Andrej Šiško je ob javnem razkritju, da vodi oboroženo enoto Štajerska varda, napovedal, da bodo ustanovili oborožene enote tudi v preostalih slovenskih zgodovinskih deželah, torej na Kranjskem, Koroškem, v Prekmurju in na Primorskem.

Na Facebooku objavili fotografije z urjenja

Na Facebooku so na profilu z imenom Kranjska vahta objavili fotografije z urjenja, ki naj bi potekalo v začetku septembra. Na njih so posamezniki z orožjem. "Kranjec bodi brez skrbi, za tebe vahta poskrbi," je med drugim pisalo ob objavi. Od dopoldneva profil na Facebooku ni več dostopen, kasneje pa so objavili sporočilo, da je šlo za medijski eksperiment z namenom ugotavljanja odziva medijev. 

Kranjska vahta Foto: Facebook skupina Kranjska vahta

Matej Tonin Novice Tonin: V Sloveniji imamo desni, levi in islamski ekstremizem #video

Kranjska vahta Foto: Facebook skupina Kranjska vahta

Andrej Šiško Novice Višje sodišče odločilo, da Šiško ostaja v priporu #foto #video

Vodjo samooklicane Štajerske varde je policija sicer aretirala, osumljen pa je kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora.

Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Kranjska vahta Foto: Facebook skupina Kranjska vahta

Andrej Šiško Novice Je Šiško zbiral podatke o krvni skupini pripadnikov Štajerske varde?

Šiška so konec preteklega tedna izpustili na prostost, potem ko je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor. O zadevi je nato odločal zunajobravnavni senat, ki je odločil drugače kot preiskovalni sodnik, zato so Šiška ponovno odpeljali za rešetke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 321
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin