Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 9. 2018,
17.02

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

5

Natisni članek

sodišče pripor Štajerska varda Andrej Šiško

Petek, 14. 9. 2018, 17.02

5 let, 7 mesecev

Višje sodišče odločilo, da Šiško ostaja v priporu #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

5

Andrej Šiško | Višje sodišče je odločilo, da Andrej Šiško ostaja v priporu. | Foto STA

Višje sodišče je odločilo, da Andrej Šiško ostaja v priporu.

Foto: STA

Višje sodišče v Mariboru je potrdilo odločitev zunajobravnavnega senata okrožnega sodišča, ki je pred dnevi odredil pripor za vodjo samooklicane Štajerske varde Andreja Šiška, je sporočil Šiškov zagovornik Viktor Osim. Šiško tako ostaja v priporu, tam je od srede zjutraj. Tožilstvo je medtem na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo.

Tožilstvu se je danes iztekel rok, ko je moralo zoper osumljenca na sodišče vložiti zahtevo za preiskavo ali neposredno obtožnico.

"Danes zjutraj smo vložili zahtevo za preiskavo, ker menimo, da je v okviru sodne preiskave treba zbrati dokaze in podatke, ki so potrebni za odločitev državnega tožilstva," je povedal vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič.

Novinar: Uroš Maučec/Video: Planet TV


Andrej Šiško
Novice Šiško spet v rokah policije, na zaslišanja tudi člani njegove stranke #video

Šiško osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustave

Zagovornik Andreja Šiška Viktor Osim si takšno potezo tožilstva razlaga s pomanjkanjem dokazov. "Če bi bili tako prepričani, kot trdijo, bi vložili neposredno obtožnico," je prepričan. "Očitno je na vrat na nos zbranih nekaj dokazov. A trdim, da je to premalo," je dodal Osim.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora.

Fotogalerija
1 / 5

Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Andrej Šiško
Novice Je Šiško zbiral podatke o krvni skupini pripadnikov Štajerske varde?

Preiskovalni sodnik Šiška izpustil na prostost, zunajobravnavni senat ga je vrnil v pripor

Policisti so ga najprej aretirali po hišnih preiskavah prejšnji teden na njegovem domu v Mariboru. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili na prostost.

Zadeva je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ta je odločil drugače kot preiskovalni sodnik. Po mnenju senata obstajata utemeljen sum, da je osumljeni storil očitano kaznivo dejanje, in velika verjetnost, da bo svoje ravnanje nadaljeval, zato so Šiška v sredo zjutraj znova odpeljali za rešetke.

Andrej Šiško je lani kandidiral na predsedniških volitvah. | Foto: Bojan Puhek Andrej Šiško je lani kandidiral na predsedniških volitvah. Foto: Bojan Puhek

Obramba se je na sklep zunajobravnavnega senata pritožila na višje sodišče, a ni bila uspešna. Tako je odreditev pripora za Šiška postala pravnomočna, za zagovornika pa je mogoča le še zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo vložijo v roku osmih dni od vročitve sklepa osumljencu in njegovemu zagovorniku.

Andrej Šiško
Novice Andrej Šiško: To je bil naš namen. Zadevo smo izvedli nadvse uspešno. #video

Šiško trdi, da je šlo le za provokacijo

Osim napoveduje, da bo to možnost zagotovo izkoristil, saj še vedno verjame, da očitki tožilstva zoper njegovo stranko niso utemeljeni. Tudi Šiško je v torek v Mariboru povedal, da je šlo pri spornem postroju, zaradi katerega ga je policija pridržala, le za provokacijo.

Poudaril je, da na postroju, katerega posnetki so se pojavili na družbenih omrežjih, niso imeli pravega orožja, temveč le replike. Šiško je bil leta 2007 sicer pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora. Iz zapora, kamor so ga odpeljali s soočenja kandidatov za poslance državnega zbora na lokalni televiziji, je prišel leta 2009. Lani je Šiško kandidiral na predsedniških volitvah.

Andrej Šiško
Novice Kdo je Andrej Šiško, ki vodi oborožene moške
Ne spreglejte