Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2018,
7.20

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

23

Natisni članek

Andrej Šiško

Sreda, 12. 9. 2018, 7.20

5 let, 7 mesecev

Šiško spet v rokah policije, na zaslišanja tudi člani njegove stranke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,50

23

Vodji samooklicane Štajerske varde Andreju Šišku so policisti po odločitvi zunajobravnavnega senata zjutraj spet odvzeli prostost, je potrdil njegov odvetnik Viktor Osim, ki pravi, da se bo pritožil. Po naših informacijah je policija v zadnjih dneh zaslišala več članov Gibanja Zedinjena Slovenija, katerega predsednik je Šiško.

Policisti so Šiška aretirali v četrtek, potem ko so v javnost prišli posnetki postroja Štajerske varde. V nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili.

Ustreznost odločitve preiskovalnega sodnika je potem presojal zunajobravnavni senat, ki je po besedah Osima odločil drugače kot preiskovalni sodnik. Šiška so zato znova odpeljali v pripor.

Kaj o postopku zoper Šiška pravi vodja mariborskega okrožnega tožilstva Darko Simonič?


Tožilstvo zadovoljno

"Po opravljenem pripornem naroku se preiskovalni sodnik ni strinjal s predlogom državnega tožilstva za odreditev pripora in je zahteval določitev tako imenovanega zunajrazpravnega senata, ki je odločil in pritrdil državnemu tožilstvu, da je opis kaznivega dejanja pravilen in da so izpolnjeni vsi znaki kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve, in zoper osumljenca odredil pripor. Seveda smo s takšno odločitvijo zadovoljni," je med drugim dejal Simonič.

Kakšne pravne možnosti ima Šiško?

Kot so danes sporočili z mariborskega okrožnega sodišča, je zunajobravnavni senat odločil, da v tem primeru obstaja podlaga za odreditev pripora, saj je podana velika verjetnost, da bo osumljeni s svojim ravnanjem nadaljeval, če zoper njega ne bo odrejen pripor. 

V primeru, da zunajobravnavni senat ob odločanju o nestrinjanju med preiskovalnim sodnikom in tožilstvom odredi pripor zoper določeno osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče v roku 24 ur. Če bo odreditev pripora postala pravnomočna, je dopustna le še zahteva za varstvo zakonitosti, ki se vloži v roku osmih dni od vročitve sklepa osumljencu in njegovemu zagovorniku.

Kandidati stranke na zaslišanju

Po naših informacijah je policija v zadnjih dneh zaslišala tudi več članov Gibanja Zedinjena Slovenija, ki so na letošnjih državnozborskih volitvah kandidirali na listi Gibanja Zedinjena Slovenija, katerega predsednik je Šiško. Med drugim so po naših informacijah organi pregona opravili pogovor tudi z Bojanom Zabukovnikom, kandidatom stranke iz Velenja.

Pojasnilo uredništva:

Ob objavi članka, 12. 9. 2018, smo zapisali, da so g Zabukovnika policisti zaslišali. Po objavi članka se je Zabukovnik javil preko odvetnice in te navedbe zanikal. Gospodu Zabukovniku se za ta zapis opravičujemo.

Nadaljnjih izjav Zabukovnik ni želel dajati, nas je pa napotil na odvetniško družbo, ki ga zastopa. Tam niso želeli odgovoriti na vprašanje, ali so kriminalisti ali policisti z njim opravili informativni pogovor v zvezi z zadevo Štajerska varda oziroma ali so bili organi pregona v kakršnem koli stiku z njim glede te tematike. Prav tako niso želeli odgovarjati na ostala vprašanja, ki smo jim jih postavili.

24.9. 2018

Z Generalne policijske uprave pa so nam sporočili le, da policija v okviru predkazenskega postopka zbira obvestila od vseh oseb, ki bi lahko dale podatke, pomembne za razjasnitev in potek postopka.

Andrej Šiško je včeraj dejal, da so bili posnetki Štajerske varde med urjenjem provokacija, orožje pa naj ne bi bilo pravo. | Foto: Uroš Maučec Andrej Šiško je včeraj dejal, da so bili posnetki Štajerske varde med urjenjem provokacija, orožje pa naj ne bi bilo pravo. Foto: Uroš Maučec

Šiško: Šlo je le za provokacijo

Včeraj je Šiško dejal, da so bili posnetki Štajerske varde med urjenjem provokacija, s katero je želel opozoriti državljane Slovenije, da "ne smejo dovoliti, da državo vodijo ljudje, za katere je glasovala zgolj peščica". Dejal je, da na postroju, katerega posnetki so se pojavili na družbenih omrežjih, niso imeli pravega orožja, temveč le airsoft replike.

Osumljen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve

Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Andrej Šiško
Novice Kdo je Andrej Šiško, ki vodi oborožene moške
Andrej Šiško
Novice Šiško: Naše člane urijo ljudje z vojaškimi izkušnjami
Novice Odpravili smo se v gozdove, kjer naj bi Šiško uril svoje borce #video
varda
Novice Šiškova Štajerska varda: kdo v Sloveniji sploh lahko nosi orožje?
štajerska garda
Novice Andrej Šiško: Naši člani se ne bodo pustili razorožiti #video #foto
Andrej Šiško
Novice Andrej Šiško: To je bil naš namen. Zadevo smo izvedli nadvse uspešno. #video

Andrej Šiško
Novice Andrej Šiško je na prostosti. Kakšni bodo naslednji koraki pravosodja? #video
Ne spreglejte