Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 9. 2018,
19.22

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

13

Natisni članek

Štajerska varda Andrej Šiško

Torek, 4. 9. 2018, 19.22

5 let, 7 mesecev

Odpravili smo se v gozdove, kjer naj bi Šiško uril svoje borce #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

13

Andrej Šiško, predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija, je lani ustanovil Štajersko deželo, v javnost pa so zdaj prišli fotografije in posnetki, ki kažejo urjenje skupine oboroženih zamaskirancev. Šiško je medijem zaupal, da so člani njegove varde prisegli v gozdovih v bližini Ljutomera. Niti domačini niti tamkajšnji lovci pa v minulih dneh v gozdovih niso opazili nič sumljivega. V Prlekijo se je po sledeh Šiškove Varde odpravil novinar Planet TV Marko Gregorc.

Kot je dejal Šiško, gre za "prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske" z imenom Štajerska varda, ki so jo oblikovali po ustanovitvi Dežele Štajerske junija lani. 

Oboroženo enoto so ustanovili v gozdovih okoli Ljutomera

Šiško navdih za svoje aktivnosti pogosto jemlje iz zgodovine. Globoko spoštuje dosežke generala Rudolfa Maistra. Ustanovitev oborožene enote dežele Štajerske postavlja v bližino Ljutomera. Kraj, kjer se je pred natanko 150 leti začelo slovensko taborsko gibanje. In kje je štajerska varda sploh zaprisegla, kje organizira svoja usposabljanja? Okolica Ljutomera ni posebno poraščena z gozdovi. Še največ jih je na območju med Ormožem in Ljutomerjem. Domačini domnevajo, da so se Šiškovi zbrali prav nekje tam, v okolici Male Nedelje. 

Domačini Šiškovih akcij ne podpirajo

Domačini prleške prestolnice danes po večini Šiškove akcije ne želijo komentirati. Redki, ki se pred kamero upajo postaviti, Šiškovim akcijam niso naklonjeni. "Bolj nas je strah teh kot pa migrantov," je dejal eden od sogovornikov.

Andrej Šiško
Novice Šiško: Naše člane urijo ljudje z vojaškimi izkušnjami

Med našim raziskovanjem pa je stran na Facebooku Slovenka TV objavila nove posnetke sobotnega dogajanja v Prlekiji. 

Poleg zaprisege si danes lahko ogledamo tudi sedemminutni nagovor Šiška zamaskirani enoti. Pod objavama pa so znova skrb vzbujajoči komentarji. Policija ob vsem tem s Šiškom sploh še ni navezala nobenega stika. "Kar zadeva mene, se ni zgodilo čisto nič. V nobeni obliki, niti osebno, niti pisno, niti po telefonu ni z mano stopil v stik še nihče," je povedal Šiško.

Novice Prisega Štajerske varde: Čakali bomo, da zapiha divja burja, ki jo bomo zajahali #video

Lovci niso opazili ničesar nenavadnega

V Ljutomeru smo govorili tudi z lovcem, ta pred kamero ni želel. Povedal je, da niti sam niti njegovi kolegi iz zelene druščine v zadnjih dneh v teh gozdovih niso opazili nič nenavadnega. Iskanje paravojaških enot v gozdovih seveda ni delo lovcev, kako so lahko Šiškove vardiste spregledali obveščevalci in policija, pa ostaja skrb zbujajoče vprašanje. 

Preberite še:

Andrej Šiško
Novice Politiki o Štajerski vardi: Nedopustno, nesprejemljivo, zavržno, trik globoke države ...
varda
Novice "Česa takega nisem pričakoval," si o Štajerski vardi mislijo v tujini
Ne spreglejte