Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 9. 2018,
12.36

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

21

Natisni članek

Štajerska varda odzivi politika Andrej Šiško

Torek, 4. 9. 2018, 12.36

5 let, 9 mesecev

Politiki o Štajerski vardi: Nedopustno, nesprejemljivo, zavržno, trik globoke države ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,77

21

Andrej Šiško | Foto Facebook

Foto: Facebook

"Dejanje ocenjujem kot nedopustno. Dejanje, ki ga je potrebno najostreje sankcionirati. Ve se, kdo edino zakonito skrbi za obrambo države," glede ustanovitve oborožene skupine Štajerska varda pravi predsednik vlade Marjan Šarec. Janez Janša pa poudarja: "Za Šiškom stoji ZZB. Včasih zamaskirano, včasih javno."

Parlamentarne stranke smo povprašali, kakšno je njihovo stališče do oblikovanja oborožene formacije, ki jo vodi Andrej Šiško

Srečanje premierja Cerarja s predsednikom Pahorjem.
Novice Pahor zaskrbljen: Oblikovanje oborožene skupine je nesprejemljivo #foto #video

“Za Socialne demokrate je tovrstno ustanavljanje paravojaških formacij z oboroženimi pripadniki absolutno nedopustna oblika delovanja državljanov, ki jih ostro obsojamo in zavračamo. Od pristojnih organov pričakujemo, da takšne oblike združevanja, ki so za demokratično Republiko Slovenijo škodljive in nevarne, obravnavajo z ničelno toleranco,“ so sporočili iz SD.

Po mnenju poslanca SD Matjaža Nemca je zaskrbljujoče in sramotno, da se to dogaja "leta 2018 v najbolj integriranem delu EU". "Ampak to je žal realnost naše družbe, vredna vsake obsodbe," je ocenil. Po njegovih navedbah pa ni samo "Šiško tisti, ki ima svoje paravojaške formacije, ampak se je tudi največja stranka SDS večkrat pojavila ob boku neznanih uniformirancev".

Predsednik vlade in stranke LMŠ Marjan Šarec pa je poudaril: "Dejanje ocenjujem kot nedopustno. Dejanje, ki ga je potrebno najostreje sankcionirati. Ve se, kdo edino zakonito skrbi za obrambo države." Kot je še dodal na Twitterju, so pripadnice in pripadniki obrambno-varnostnih struktur Slovenije edini zakoniti varuhi države. "Vsak drug 'postroj' je nezakonit in spodkopava ustavno-pravni red," je dodal.

Andrej Šiško
Novice Kdo je Andrej Šiško, ki vodi oborožene moške

Prvak SDS Janez Janša pa je na Twitterju pozornost, ki jo je dobilo omenjeno dogajanje, komentiral z besedami: "Že večkrat ponovljen trik globoke države. Sodelujejo vsi kot pri IranNLBgate, od predsednika republike do mainstream medijev."  V enem od svojih tvitov je Janša še zapisal: "Za Šiškom stoji ZZB. Včasih zamaskirano, včasih javno."

"Oboroževanje in urjenje uniformiranih skupin izven pristojnosti slovenskih oboroženih sil je za demokratično državo nesprejemljivo in je v nasprotju z ustavnim redom Republike Slovenije," je na Twitterju zapisal predsednik NSi Matej Tonin.

Po besedah prvaka SNS Zmaga Jelinčiča je kot kaže nekaterim v Sloveniji prekipelo in jim ni vseeno za "razprodajanje domovine tujcem in migrantski kohorti, kar je po komandi iz Bruslja, še posebej pa Merklove, začela Cerarjeva vlada in se še kar nadaljuje". Po njegovem prepričanju je bil ustavni red naše države že tolikokrat napaden in devastiran, da je to le še eden v vrsti.

štajerska garda
Novice Andrej Šiško: Naši člani se ne bodo pustili razorožiti #video #foto

Ministrica za notranje zadeve v odhajajoči Cerarjevi vladi Vesna Györkös Žnidar, ki prihaja iz vrst SMC, ocenjuje, da je nedopustno in izredno problematično kakršnokoli oblikovanje vzporednih oboroženih struktur, izražanje sovraštva in pozivanje k nespoštovanju ustave in nacionalne zakonodaje. "Tovrstna dejanja so skrajno zavržna in vredna največjega obsojanja," meni.

"To je jasen odraz okolja, v katerem trenutno živimo in splošne histerizacije, ki se dogaja. Ni pa to osamljen primer. Spomnimo se SDS-ovih enot in pozivov k oblikovanju neke narodne garde, do tega, da tudi poslanci SNS pozivajo k oblikovanju vaških straž. To je samo ena snežna kepa, ki se vali in širi," poudarja poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Obstoj Štajerske varde obsojajo tudi v stranki DeSUS. Menijo, da gre za nedopusten poseg v pravno-ustavni red Slovenije. Veseli jih, da se je na primer hitro in s povišanim tonom odzval tudi predsednik države.

Novice Prisega Štajerske varde: Čakali bomo, da zapiha divja burja, ki jo bomo zajahali #video

Predsednik republike Borut Pahor je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi obstoja oborožene skupine Štajerska varda. Po njegovem je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine "zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države". Od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

Po mnenju predsednika odhajajoče vlade Mira Cerarja pa gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo.

 

Ne spreglejte