Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 9. 2018,
16.24

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

46

Natisni članek

Borut Pahor Andrej Šiško

Ponedeljek, 3. 9. 2018, 16.24

5 let, 7 mesecev

Pahor zaskrbljen: Oblikovanje oborožene skupine je nesprejemljivo #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,22

46

Srečanje premierja Cerarja s predsednikom Pahorjem. | Slovenija je varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja, meni predsednik države Borut Pahor. | Foto Ana Kovač

Slovenija je varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja, meni predsednik države Borut Pahor.

Foto: Ana Kovač

Oblikovanje oborožene skupine, za katero stoji Andrej Šiško, je popolnoma nesprejemljivo, meni predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. "Slovenija je varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja," dodaja. 

Na družbenih omrežjih so zaokrožili fotografije in videoposnetki oboroženih in zamaskiranih moških enot. Kot je za Siol.net potrdil Andrej Šiško, sicer predsednik društva Hervardi in stranke Zedinjena Slovenija, je sam poveljnik skupine. "To ni paravojaška enota, ampak prostovoljna obrambna skupina svobodnih ljudi dežele Štajerske, imenovana Štajerska varda," je dodal. Šiško sicer poudarja, da ta formacija nima nobene zveze s pravnim redom Republike Slovenije. "Skupina je ustanovljena zunaj tega pravnega reda, a z njim ni v nasprotju," je povedal.

štajerska garda
Novice Andrej Šiško: Naši člani se ne bodo pustili razorožiti #video #foto

Pripadnikov oborožene skupine, ki jo vodi, je nekaj sto, je razkril. Odzvali se bodo, če bo neposredno ogrožena "naša dežela, naša domovina, naš narod. So grožnje, s katerimi se že soočamo. Nikakor ne bomo dovolili, da se pri nas zgodi nemški scenarij, zato bomo zadeve zaustavili že prej."

Pahor zaskrbljen, pričakuje ukrepanje

Na oblikovanje formacij se je odzval tudi predsednik države in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, predsednik izraža veliko zaskrbljenost zaradi obstoja skupine. Po njegovem mnenju je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine "zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države". Pahor od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.

"Slovenija je varna država. Za mir skrbijo ustrezne ustanove in organi."

Slovenija je svobodna država, v kateri vsakdo lahko izpove svoje stališče, vendar je pri tej svobodi omejen z enako svobodo drugega, dodaja predsednik države. "Predsednik prav tako poudarja, da je Slovenija varna država, v kateri ni nikomur, ki ni za to pooblaščen, potrebno in dovoljeno samovoljno in protipravno skrbeti za varnost države in njenih meja. Republika Slovenija ima ustrezne ustanove in organe, ki skrbijo za zagotovitev miru, varnosti in nadzor državne meje in svoje delo dobro opravljajo," dodaja.

V politiki obsodbe na oblikovanje oborožene skupine, Janša krivi globoko državo

Po mnenju predsednika stranke SMC Mira Cerarja gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo. Kot je zapisal na Twitterju, je Slovenija varna država, policija in Slovenska vojska pa zelo dobro opravljata svoje delo. Podobno menijo v SMC, kjer najostreje obsojajo formiranje paravojaških enot na Štajerskem.

Po mnenju vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana ni sprejemljivo, da ljudje kjer koli po Sloveniji hodijo z orožjem. "Verjamem, da pri nas službe, ki so za to zadolžene, spremljajo zadeve in ustrezno ukrepajo," je dejal v izjavi, objavljeni na Facebook strani stranke.

Prvak SDS Janez Janša pa je na Twitterju pozornost, ki jo je dobilo omenjeno dogajanje, komentiral z besedami: "Že večkrat ponovljen trik globoke države. Sodelujejo vsi kot pri IranNLBgate, od predsednika republike do mainstream medijev." (STA)

Andrej Šiško
Novice Kdo je Andrej Šiško, ki vodi oborožene moške

Kot je za Siol.net povedal generalni direktor policije Simon Velički, v vsakem primeru na podlagi posnetka, ki je zaokrožil po Facebooku, pa tudi določenih besedil, obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, ki ga policija že resno preiskuje.

štajerska garda | Foto: Facebook Foto: Facebook

S formiranjem skupine in posnetki je seznanjena tudi policija, ki je že začela izvajati ukrepe. Preiskujejo sume številnih kaznivih dejanj, tudi javno spodbujanje sovraštva nasilja ali nestrpnosti, kaznivih dejanj zoper človečnost in zoper suverenost države.

 

Ne spreglejte