Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 9. 2018,
12.48

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

5

Natisni članek

Andrej Šiško Štajerska varda

Četrtek, 13. 9. 2018, 12.48

5 let, 7 mesecev

Je Šiško zbiral podatke o krvni skupini pripadnikov Štajerske varde?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

5

Andrej Šiško | Šiško je bil leta 2007 pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora. Iz zapora, kamor so ga odpeljali s soočenja kandidatov za poslance DZ na lokalni televiziji, je prišel leta 2009. | Foto Samanta Gomboc

Šiško je bil leta 2007 pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora. Iz zapora, kamor so ga odpeljali s soočenja kandidatov za poslance DZ na lokalni televiziji, je prišel leta 2009.

Foto: Samanta Gomboc

Vodja samooklicane Štajerske varde Andrej Šiško, ki so mu policisti v sredo zjutraj po odločitvi zunajobravnavnega senata spet odvzeli prostost, se je na to odločitev, kot je bilo pričakovano, pritožil na višje sodišče. Njegov zagovornik Viktor Osim odločitev pričakuje v petek popoldne.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Andrej Šiško
Novice Šiško ostaja v priporu, pred sodiščem shod njegovih podpornikov #video

Po poročanju časnika Dnevnik, ki se sklicuje na izjave udeležencev zbora Štajerske varde, je bilo nekaterim rečeno, da se bodo postrojili predvsem zaradi fotografiranja, ob prihodu pa so jih pričakale podpake in majice, prekrili so jim registrske tablice na avtomobilih, listek z navodili pa je med drugim veleval: "Od tu naprej veljajo stroga vojaška pravila in posledično brezpogojno izvajanje ukazov".

Šiško je prispele popisal in zabeležil njihovo ime, starost, krvno skupino, konfekcijsko številko ter jih povprašal, ali so služili vojaški rok in ali imajo doma orožje. Razlagal naj bi tudi, da imajo pripadniki varde pravico do uporabe orožja in naj v primeru, da jih ustavi policija, najprej sprožijo opozorilni strel, nato pa ustrelijo policista v nogo.

Lesjak naj bi Erneclu poslal navodila, kaj naj napiše

Med člani zbora je bil po poročanju Dnevnika tudi urednik spletnega portala Politikis.si Aleš Ernecl, kamor ga je povabil član podmladka SDS Matej Lesjak in mu obljubil ekskluzivo. Ernecl je v preiskavi še povedal, da mu je Lesjak poslal štiri fotografije za objavo in navodila, kaj naj napiše. Ko je dobil dovoljenje poslanca SDS in nekdanjega urednika postala Dejana Kaloha, jih je tudi objavil, še piše Dnevnik.

"Dnevnik spet laže. Noben urednik kakšnega medija od mene ne prejema navodil, kaj lahko objavi in kaj ne. Če bi to delal, bi se moral pisati Golobič. Bom pa razmislil, če bom kaj svetoval Dnevniku, da ne bodo več pisali takšnih neumnosti," se je na Twitterju odzval Kaloh.

Po ocenah senata je Šiško storil očitano kaznivo dejanje

Policisti so ga najprej aretirali po hišnih preiskavah prejšnji teden na njegovem domu v Mariboru. Po večurnem zaslišanju v nedeljo popoldne je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor, zato so ga izpustili na prostost. Zadeva je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ki je odločil drugače kot preiskovalni sodnik.

Po ocenah senata obstajata utemeljen sum, da je osumljeni storil očitano kaznivo dejanje, in velika verjetnost, da bo s svojim ravnanjem nadaljeval, zato so Šiška v sredo zjutraj ponovno odpeljali za rešetke.

Andrej Šiško
Novice Andrej Šiško: To je bil naš namen. Zadevo smo izvedli nadvse uspešno. #video

Obramba se lahko na sklep zunajobravnavnega senata pritoži na višje sodišče, ki mora o tem po navedbah tožilstva odločiti v roku 48 ur, torej najpozneje v soboto zjutraj. Če se ne bo strinjalo z odločitvijo senata, bo Šiško spet na prostosti.

Če pa bo odločitvi senata pritrdilo, bo odreditev pripora postala pravnomočna, za njegovega zagovornika pa možna le še zahteva za varstvo zakonitosti, ki se vloži v roku osmih dni od vročitve sklepa osumljencu in njegovemu zagovorniku.

Andrej Šiško
Novice Andrej Šiško je na prostosti. Kakšni bodo naslednji koraki pravosodja? #video

Šiško: Šlo je le za provokacijo

Tožilstvo mora najpozneje v petek vložiti na sodišče zoper osumljenca zahtevo za preiskavo ali pa neposredno obtožnico. "Razmišljali smo o zahtevi za preiskavo," je glede tega v sredo povedal vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič.

Šiško je sicer v torek v izjavi za medije v Mariboru povedal, da je šlo pri spornem postroju, zaradi katerega ga je policija pridržala, le za provokacijo. Poudaril je, da na postroju, katerega posnetki so se pojavili na družbenih omrežjih, niso imeli pravega orožja, temveč le airsoft replike.

Andrej Šiško
Novice Andrej Šiško znova na prostosti

 

Ne spreglejte