Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 9. 2018,
8.32

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87

30

Natisni članek

Andrej Šiško Štajerska varda

Sobota, 8. 9. 2018, 8.32

5 let, 7 mesecev

Šiško ostaja v priporu, pred sodiščem shod njegovih podpornikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87

30

Andrej Šiško | Foto Uroš Maučec

Foto: Uroš Maučec

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško po četrtkovih hišnih preiskavah, povezanih z zborovanjem Štajerske varde v začetku septembra, ostaja v pridržanju. Policisti so ga danes zjutraj privedli pred preiskovalnega sodnika na mariborskem okrožnem sodišču, ta pa je zanj odredil sodno pridržanje, so sporočili z generalne policijske uprave. Pred sodiščem se je dopoldan zbrala manjša skupina v podporo pridržanemu.

"V povezavi s kriminalistično preiskavo, v okviru katere smo v četrtek na območju Maribora in Murske Sobote izvajali hišne preiskave, vam sporočamo, da smo pridržano osebo danes zjutraj privedli na Okrožno sodišče v Mariboru in jo s kazensko ovadbo izročili preiskovalnemu sodniku. Zoper privedenega je bilo odrejeno sodno pridržanje," so v kratkem sporočilu zapisali na policiji. Odvetnik Viktor Osim je potrdil, da gre za njegovega klienta Andreja Šiška.

Odvetnik Osim je pojasnil, da je preiskovalni sodnik mariborskega okrožnega sodišča za Šiška odredil 48-urno sodno pridržanje. "To, kar se mu očita, nima vseh elementov kaznivega dejanja. Prepričan sem, da iz tega ne bo nič," je dejal Osim in dodal, da bo sodnik Šiška zaslišal v nedeljo.

Osim pričakuje, da bo preiskovalni sodnik vodjo Štajerske varde Šiška izpustil iz pridržanja. Če pa bi se sodnik odločil za pripor, odvetnik napoveduje pritožbo na zunajobravnavni senat.

Pred sodnika v nedeljo ob 14. uri

Vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Darko Simonič je pojasnil, da je nedeljsko zaslišanje Šiška predvideno za 14. uro, sodno pridržanje pa se bo izteklo v ponedeljek zjutraj, okoli 6. ure. "Edina možnost, da ne predlagamo pripora, je samo to, da nas pridržani prepriča s svojim zagovorom, kar pa se v preteklosti ni dogajalo," je Simonič odgovoril na vprašanje, ali namerava tožilstvo vložiti predlog za pripor.

Pred mariborskim sodiščem se je v dopoldanskih urah na shodu v podporo Šišku zbrala manjša skupina njegovih privržencev in njegova starša. Skupina se je medtem že razšla.

Policisti so Šiška sicer zaslišali včeraj pozno popoldne, njegov odvetnik pa je za Večer pred zaslišanjem dejal, da se bo Šiško zagovarjal, očitke policije pa označil za absurdne.

Andrej Šiško
Novice Tudi brez Šiška novačijo nove: Štajerska varda organizira novo srečanje #video

Andrej Šiško
Novice Policija aretirala Šiška in vidnega člana podmladka SDS #video #foto

Policija: Ščuval je k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države

Vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor Robert Munda je sicer na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da je iz objav z zborovanja domnevno paravojaške enote Štajerska varda, ki so zakrožile po družbenih omrežjih, razvidno, da je osumljeni Šiško s pozivi ščuval k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države, udeležence pa je pozival tudi k izpolnitvi njegovih pozivov.

Tako so kriminalisti ugotovili, da so bili izpolnjeni vsi pogoji za sum ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Prav tako je bilo s fotografij in videoposnetkov razvidno, da je osumljeni posedoval jurišno puško, ki spada v kategorijo prepovedanega orožja - gre za vojaško orožje, posest katerega posameznikom ni dovoljena.

Kriminalisti so po četrtkovih hišnih preiskavah pridržali dve osebi, a so po pojasnilih policije zoper eno osebo že v četrtek pridržanje odpravili. Za Šiška se je 48-urno policijsko pridržanje izteklo danes zjutraj ob 6. uri.

 

Tit Turnšek
Novice V zvezi združenj borcev obsodili nastajanje paravojaških enot in zanikali povezavo s Šiškom
varda
Novice Šiškova Štajerska varda: kdo v Sloveniji sploh lahko nosi orožje?
Novice Odpravili smo se v gozdove, kjer naj bi Šiško uril svoje borce #video
Andrej Šiško
Novice Šiško: Naše člane urijo ljudje z vojaškimi izkušnjami
Andrej Šiško
Novice Kdo je Andrej Šiško, ki vodi oborožene moške
štajerska garda
Novice Andrej Šiško: Naši člani se ne bodo pustili razorožiti #video #foto
Ne spreglejte