Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 9. 2018,
6.31

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

12

Natisni članek

Državni zbor KNOVS Matej Tonin Andrej Šiško Štajerska varda

Ponedeljek, 17. 9. 2018, 6.31

5 let, 7 mesecev

Tonin: V Sloveniji imamo desni, levi in islamski ekstremizem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,82

12

Po razkritju obstoja samooklicane Štajerske varde pod vodstvom Andreja Šiška je danes o delovanju paravojaških skupin razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki se je seznanila s poročilom pristojnih služb.

Predsednik komisije Matej Tonin je po seji povedal, da so med drugim sklenili, da morajo vse pristojne službe v roku 14 dni poročati o težavah pri odkrivanju aktivnosti paravojaških enot in oboroženih postrojev in da bo komisija vladi in državnemu zboru poslala priporočila za okrepitev obveščevalno-varnostnega sistema.

Kranjska vahta
Novice Kranjska vahta le "medijski eksperiment", policija poziva avtorja, naj se javi #foto

Policija preverila postroja v Dražgošah in na Kočevski Reki

Po njegovih besedah so ugotovili, da so bili v preteklosti že številni najavljeni in nenajavljeni postroji, v katerih se je pojavljalo pravo, predelano ali plastično orožje. Posebnost postroja Štajerske varde je, kot pravi Tonin, da je bil nenajavljen in da so na njem pozivali k spremembi ustavne ureditve. Pripadniki Slovenske vojske po dosedanjih ugotovitvah na njem niso bili prisotni, je dodal.

Poudaril je, da je policija v preteklosti vzela pod drobnogled tudi postroj Zveze borcev na prireditvi v Dražgošah in postroj Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve na Kočevski Reki, a kršitev niso ugotovili.

Andrej Šiško
Novice Višje sodišče odločilo, da Šiško ostaja v priporu #foto #video

Je Šiško desni ali levi ekstremist?

Poudaril je, da lahko tako najavljeni kot tudi nenajavljeni postroji pri ljudeh sprožijo nelagodje, saj niso seznanjeni s tem, ali se v njih uporablja pravo orožje ali ne. Po njegovih besedah se ljudje odločajo za alternativne organizacije in postroje predvsem takrat, ko izgubijo zaupanje v uradne varnostne strukture.

Kot je še dejal, imamo v Sloveniji desni, levi in islamski ekstremizem, "ki se pojavljajo v takšni ali drugačni obliki". V zvezi s tem, ali Šiškova paravojaška enota pomeni desni ekstremizem, je dejal, da so mnenja o tem različna, saj bi ga lahko glede na program stranke Zedinjena Slovenija, ki jo vodi Šiško, lahko povezali tudi z levim ekstremizmom.

Andrej Šiško
Novice Je Šiško zbiral podatke o krvni skupini pripadnikov Štajerske varde?

Šiško znova za rešetkami

Vodjo samooklicane Štajerske varde je policija sicer aretirala, osumljen pa je kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

Šiška so sicer konec minulega tedna izpustili na prostost, potem ko je preiskovalni sodnik odločil, da ni razlogov za pripor. Zadeva je nato šla v odločanje na zunajobravnavni senat, ki je odločil drugače kot preiskovalni sodnik. Zato so ga znova odpeljali za rešetke.

Ne spreglejte