Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 1. 2023,
14.13

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,24

26

Janez Zemljarič pogreb kritika SDS

Natisni članek

Petek, 6. 1. 2023, 14.13

1 leto, 6 mesecev

SDS: Gre za grob napad vlade na pravico do človekovega dostojanstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,24

26

Pogreb slovenskega politika, pravnika in gospodarstvenika Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi. | "Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko," menijo v SDS. | Foto Bojan Puhek

"Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko," menijo v SDS.

Foto: Bojan Puhek

SDS je izrazila ogorčenje in protest nad sklepom vlade, da se nekdanjega šefa slovenske Službe državne varnosti Janeza Zemljariča pokoplje z vojaškimi častmi. Kot so v SDS zapisali v sporočilu za javnost, gre za "grob napad vlade na pravico do človekovega dostojanstva".

Ta odločitev vlade je po mnenju SDS v temeljnem nasprotju z duhom slovenske ustave, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, človekovih pravic ter vladavini prava. Nekdanja tajna politična policija, uradno imenovana Služba državne varnosti in v ljudskem žargonu Udba, je bila institucionalizirano nasprotje temeljnih ustavnih vrednot današnje samostojne Slovenije, so dodali.

"Tako slovensko ustavno sodišče kot tudi vrhovno sodišče sta v različnih odločbah delovanje Udbe formalno prepoznala kot zločinsko," so zapisali. Sklep vlade tako po njihovem mnenju v jedru krši temeljne pravice do človekovega dostojanstva in predstavlja "posmeh trpljenju številnih žrtev zločinskega delovanja Udbe".

Cukljati: To je velika sramota za Slovenijo 

"Zloraba vojaških časti za poveličevanje šefa zločinske organizacije je nenazadnje tudi žalitev za Slovensko vojsko, ki je nastala na temelju odpora zoper represivni jugoslovanski režim, katerega sestavni del je bila desetletja tudi Služba državne varnosti oziroma Udba," so dodali.

Predsednik Zbora za republiko France Cukjati pa je v pisni izjavi pogreb Zemljariča z vojaškimi častmi označil za "veliko sramoto za Slovenijo". Vlada, ki pogrebu take osebe dodeljuje vojaške časti, po njegovem mnenju izkazuje svojo privrženost nekdanjemu totalitarnemu režimu in ponižujoče ignorantski odnos do vseh, ki so v totalitarnem režimu trpeli ali bili celo ob življenje.

V Ljubljani so namreč danes z vojaškimi častmi pokopali politika, pravnika in gospodarstvenika Janeza Zemljariča. Zemljarič je bil v začetku 80. let predsednik slovenske vlade, zatem pa pet let podpredsednik jugoslovanske zvezne vlade. Bil je tudi notranji minister in direktor Službe državne varnosti. Umrl je 30. decembra na svoj 94. rojstni dan.

Janez Zemljarič
Novice Janeza Zemljariča bodo pokopali z vojaškimi častmi
Janez Zemljarič
Novice Umrl je Janez Zemljarič
Novice V Ljubljani so z vojaškimi častmi pokopali Janeza Zemljariča #video #foto
Ne spreglejte