Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2024,
19.10

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36

Natisni članek

Slovenske železnice železniška nesreča vlak nesreča nesreča

Sobota, 13. 1. 2024, 19.10

3 mesece, 1 teden

Umrli v tragični železniški nesreči večkrat opozoril na malomarnost prometnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,36
Železniška nesreča | Preiskava tragične nesreče naj bi se končala prihodnji teden. | Foto STA

Preiskava tragične nesreče naj bi se končala prihodnji teden.

Foto: STA

Po poročanju RTV Slovenije je eden od umrlih v decembrski tragični železniški nesreči vodilne večkrat opozoril, da prometnik, ki naj bi bil odgovoren za nesrečo, ni primeren za delo, saj zaposlenim ne javlja, da prihaja vlak.

Tragična nesreča, v kateri sta dva zaposlena umrla, dva pa sta bila huje poškodovana in so ju odpeljali v bolnišnico, se je zgodila 21. decembra na železniški progi med postajama Postojna in Prestranek. Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je še isti dan pojasnil, da je bil razlog za nesrečo najverjetneje človeški dejavnik. "Šum je, predvidevamo, nastal med progovnim prometnikom in čuvajem," je povedal.

Dušan Mes
Novice Direktor železnic razkril, kdo je verjetno kriv za tragično železniško nesrečo

Nadrejeni so mu naložili denarno kazen in dejali, da več ne morejo storiti

Kot poroča RTV Slovenija, naj bi eden od umrlih vodilne pred nesrečo večkrat opozoril, da prometnik ni primeren za delo, saj zaposlenim ne javlja, da prihaja vlak, in da so z njim težave. To je poudaril tudi slab mesec pred nesrečo na sestanku zaposlenih z nadrejenimi, kjer so mu dejali, da so prometniku naložili denarno kazen in da več ne morejo storiti. 

Omenjeni prometnik naj bi bil vpleten še v eno nesrečo, ki se je zgodila 1. aprila 2021, v kateri je nastala le materialna škoda. Takrat je delavcem le zakričal, da prihaja vlak, a jih ni poklical. Preiskava nesreče naj bi se končala prihodnji teden. 

S Slovenskih železnic so za Siol.net pojasnili, da uradne pritožbe, o kateri je poročala RTV Slovenija, niso prejeli. "Pri vseh odkritih nepravilnostih, ki jih naredi osebje, ki opravlja varnostno kritične naloge, se ukrepa v skladu z določili ZVZelP oziroma od 2018 v skladu z določili iz SVU, ker sta bila člena 90 in 91 starega zakona direktno prenesena v SVU upravljavca in prevoznikov," so zapisali. 

Hkrati so zavrnili trditev, da naj bi bil omenjeni prometnik vpleten v nesrečo, ki se je zgodila 1. aprila 2021, in pojasnili, da ne gre za istega progovnega prometnika. "Pri omenjeni nesreči iz 2021 je bil progovni prometnik obravnavan skladno z določili SVU upravljavca, ki so v celoti povzeti iz določil starega zakona o varnosti v železniškem prometu. Vsi prevozniki in upravljavec imamo na tem področju enake predpise. O vseh dogodkih, ki bi lahko imeli ali imajo vpliv na varnost, smo dolžni obvestiti varnostni organ, ki v vsakem primeru ustrezno ukrepa, torej to področje ni prepuščeno samo upravljavcu ali prevozniku," so sklenili. 
železniška nesreča
Novice Magnetogrami razkrili, kaj se je dogajalo pred tragično nesrečo #video
Železniška nesreča
Novice Huda nesreča: vlak zbil skupino delavcev, dva sta umrla, dva sta hudo poškodovana #foto #video
Ne spreglejte