Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 12. 2023,
23.06

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56

Natisni članek

Slovenske železnice železnice nesreča nesreča

Četrtek, 21. 12. 2023, 23.06

4 mesece, 1 teden

Direktor železnic razkril, kdo je verjetno kriv za tragično železniško nesrečo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56
Dušan Mes | Foto STA

Foto: STA

Na železniški progi med postajama Postojna in Prestranek je vlak v četrtek zjutraj zbil skupino delavcev Slovenskih železnic. Dva sta na kraju umrla, dva sta huje poškodovana in so ju prepeljali v bolnišnico. Eden se zdravi v UKC Ljubljana, drugi pa v izolski bolnišnici. Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je v četrtek zvečer v Odmevih razkril najverjetnejši razlog za nesrečo.

Devet zaposlenih SŽ Infrastruktura je na železniški progi med postajama Postojna in Prestranek izvajalo nujna vzdrževalna dela, ki se lahko opravljajo v presledkih med železniškim prometom. Pri železniškem prehodu Rakitnik je v četrtek ob 9.20 vanje trčil vlak, ki je vozil proti Sežani, zaradi česar sta dva delavca umrla, dva pa sta hudo poškodovana. Po prvih informacijah ta skupina ni bila obveščena o prihodu vlaka.

Železniška nesreča
Novice Huda nesreča: vlak zbil skupino delavcev, dva sta umrla, dva sta hudo poškodovana #foto #video

Ampak, kako je mogoče, da za ta vlak skupina ni vedela? Direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je zvečer v Odmevih pojasnil, kaj se je najverjetneje zgodilo. Čeprav se je čez dan špekuliralo predvsem o tem, da je zatajila tehnika, Mes pravi, da verjetno to ni pravi razlog.

Kraj železniške nesreče med Postojno in Prestrankom:

"Center vodenja prometa za primorski del proge je v Postojni. Prometnik v Postojni nadzira progo od Divače do Ljubljane. Ko se delovna skupina prijavi, da bo delala na tirih, informacijo, da je delovna ekipa na terenu, dobi prometnik. Ko vlaki prevozijo Postojno ali Divačo, se iz tega centra obvesti čuvaja delovne skupine, ki je na progi. Ta čuvaj delovodjo obvesti, naj se delavci umaknejo s tira, ker prihaja vlak," je pojasnil.

Na vprašanje, kako to obveščanje poteka, je odgovoril, da "večstopenjsko, tudi telefonsko". "Šum je, predvidevamo, nastal med progovnim prometnikom in čuvajem. Čeprav o tem nismo še povsem gotovi, je bil razlog za nesrečo verjetno človeški dejavnik," je razložil Mes.

slovenske železnice enopodni vlak
Novice Borovnica: vlak do smrti zbil 31-letnega delavca

Ob tem je napovedal, da bodo varnostne protokole na omrežju zaostrili, tudi zato ker na omrežju poteka vse več del, ta pa opravljajo tudi izvajalci, ki niso del skupine Slovenske železnice.

Tirnice
Novice V okolici Novega mesta vlak povozil pešca
Ne spreglejte