SiolNET. Novice Slovenija
2,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je Joco Žnidaršič, legendarni Delov fotograf #foto

2,59

termometer

Joco Žnidaršič convert | Bil je legendarni slovenski fotograf.  | Foto: STA
Bil je legendarni slovenski fotograf. Foto: STA

Umrl je Joco Žnidaršič, ki je bil od leta 1974 do upokojitve urednik fotografije na Delu in je veljal za ikono med slovenskimi fotografi. Star je bil 84 let, poroča Delo. 

Že v obdobju študija je ustvarjal reportaže in umetniške fotografije, kot fotoreporter je začel pri Študentski tribuni, nato je pred Delom ustvarjal še pri Tedenski tribuni in Tovarišu.

Leto 2011. Odprtje razstave Moja, tvoja, naša Slovenija ob praznovanju 20-letnice samostojnosti Slovenije.  | Foto: STA , Leto 2011. Odprtje razstave Moja, tvoja, naša Slovenija ob praznovanju 20-letnice samostojnosti Slovenije. Foto: STA ,

Leta 2009 ga je predsednik republike Slovenije Danilo Türk odlikoval z zlatim redom za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije. Leta 2013 je prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane, leta 2017 pa ga je predsednik države Borut Pahor odlikoval z redom za zasluge, ki ga je prejel kot soavtor v skupini ustvarjalcev akcije Slovenija moja dežela.

Leto 2008. Prejemnik nagrade za življenjsko delo bratstvo resnice, ki so jo podelili pri Društvu novinarjev Slovenije.   | Foto: STA , Leto 2008. Prejemnik nagrade za življenjsko delo bratstvo resnice, ki so jo podelili pri Društvu novinarjev Slovenije. Foto: STA ,

Bil je tudi prvi slovenski fotograf, ki je leta 1976 prejel nagrado world press foto.

Bil je še prejemnik nagrade Prešernovega sklada, Župančičeve nagrade, Puharjeve plakete za življenjsko delo in nagrade "consortium veritatis", najvišjega slovenskega priznanja za novinarsko delo.

Ukrajina Novice Ganljiva fotografija: številni brez elektrike, deklica zato inhalirala na bencinski črpalki rudar Sportal Fotografija rudarja na košarkarski tekmi je postala viralna. To je razlog v ozadju. The Beatles leta 1961 Trendi Našli do zdaj neznane fotografije mladih Beatlov Demokracija Trendi Iz muzeja sporočili: Našli smo avtorja teh fotografij! Ana Pusovnik Novice Dogodek v zvezi s fotografijami, posnetimi na šoli, preverja policija a Novice Nov škandal finske premierke: zaokrožila sporna fotografija iz njene rezidence #foto Jeklarna Azovstal Novice "Ta fotografija je popoln prikaz današnje Rusije"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin