Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 12. 2022,
20.07

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,29

50

Natisni članek

župani Slovenija veselje Državna volilna komisija rezultati lokalne volitve

Nedelja, 4. 12. 2022, 20.07

1 leto, 4 mesece

Udarec za Igorja Zorčiča in Gašparja Gašparja Mišiča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,29

50

V občini Brežice je po vseh preštetih glasovnicah v drugem krogu županskih volitev po neuradnih izidih zmagal Ivan Molan z 52,61 odstotka glasov, njegovega protikandidata, nekdanjega predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, je podprlo 47,39 odstotka volivcev. V Moravčah je z 58,57 odstotka glasov prepričljivo zmagal Milan Balažic, v Izoli je zmagal upokojenec Milan Bogatič, v Piranu pa Andrej Korenika proti nekdanjemu poslancu Pozitivne Slovenije Gašparju Gašparju Mišiču. 

Na začetku preštevanja glasov v Brežicah je sicer kazalo, da bo Molan prejel nekaj manj kot 60 odstotkov glasov, bolj kot se je štetje bližalo h koncu, pa se je razlika med njim in Zorčičem zmanjševala. Tako je štetje poskrbelo za razburljiv zaključek, v katerem pa je vendarle slavil Molan. Oba kandidata sta sicer kandidirala kot nestrankarska kandidata, s podpisi volivcev. Volilna udeležba v Brežicah je bila 45,04-odstotna.

Molana sicer v občinskem svetu čaka veliko usklajevanja, saj imajo stranke leve sredine - Gibanje Svoboda, Zorčičeva lista in Levica v občinskem svetu večino. Imajo pet svetnikov, medtem ko imajo Molanova lista ter NSi in SLS štiri občinske svetnike. | Foto: STA/Katja Kodba Molana sicer v občinskem svetu čaka veliko usklajevanja, saj imajo stranke leve sredine - Gibanje Svoboda, Zorčičeva lista in Levica v občinskem svetu večino. Imajo pet svetnikov, medtem ko imajo Molanova lista ter NSi in SLS štiri občinske svetnike. Foto: STA/Katja Kodba

Prepričljiva zmaga v Moravčah

Milan Balažic.  | Foto: STA , Milan Balažic. Foto: STA , Milana Balažica je v drugem krogu lokalnih volitev za župana Moravč podprlo 58,57 odstotka volivcev, protikandidata Martina Rebolja pa 41,43 odstotka volivcev. 

Pri 70-ih letih župan Izole 

Upokojenec Milan Bogatič, ki je tri desetletja zasedal vodstvene položaje v carinski upravi, bo v starosti 70 let postal župan občine Izola. Kot kandidata Gibanja Svoboda ga je podprlo 57,4 odstotka volivcev. Ni se še odločil, ali bo funkcijo opravljal poklicno. Danilo Markočič je dobil 42,6 odstotka podpore in bo moral zapustiti položaj.

Bogatič je v izjavi za medije povedal, da je pričakoval zmago, ne pa tako velike prednosti. Ali bo poklicni župan, se bo odločil, ko se bo pogovoril s tistimi, ki so ga predlagali za ta položaj, je pojasnil in poudaril, da bo v vsakem primeru na razpolago 24 ur na dan, saj je upokojenec.

V Piranu razočaranje, a poraženec je zmagovalcu takoj čestital 

V Piranu je z 58,48 odstotka glasov zmagal Andrej Korenika, njegov protikandidat Gašpar Gašpar Mišič je dobil 41,52 odstotka glasov. Štiridesetletni bančni uslužbenec Korenika je napovedal, da bo najprej oblikoval koalicijo s sorodnimi strankami, zatem pa se bo sestal z vsemi člani občinskega sveta, tudi z Gašparjem-Mišičem.

Dejal je še, da mora zaupanje upravičiti, da bi lahko dobil podporo tudi čez štiri leta. Meni, da so občani prepoznali njegovo iskrenost in jih je prepričala kombinacija izkušenj in novih moči na Listi Andreja Korenike. Gašpar-Mišič je zmagovalcu takoj čestital. Že po prvih novicah, da Korenika vodi, je izjavil, da ni važno, kdo je župan, če je sodelovanje dobro in še si vsi prizadevajo za razvoj.

V Krškem prvič status mestne občine  

V Krškem je po vseh preštetih glasovnicah s 55,16 odstotka glasov zmagal kriminalistični inšpektor Janez Kerin, ki je v današnjem dvoboju v Krškem, ki ima na tokratnih volitvah prvič status mestne občine, premagal Dušana Šiška (44,84 odstotka).

Janez Kerin, na levi.  | Foto: STA/Katja Kodba Janez Kerin, na levi. Foto: STA/Katja Kodba Volilna udeležba je bila 38,74-odstotna.

V Murski Soboti se po skoraj vseh preštetih glasovnicah prepričljiva zmaga obeta Damjanu Anželju (SD), ki so mu volivci za štiriletni mandat na čelu občine podelili 64,76 odstkov. Kandidata SDS Andreja Mešiča je medtem podprlo 35,24 odstotka volivcev, ki so danes prišli na volišča.

Na Jesenicah je v drugem krogu lokalnih volitev po večini preštetih glasovnic po delnih neuradnih rezultatih slavil predsednik jeseniškega hokejskega kluba Peter Bohinec (SD), ki je dobil 53,8 odstotka glasov. Za dosedanjega župana Blaža Račiča je glasovalo 46,2 odstotka volivcev.

Janez Magyar znova župan Občine Lendava

Župan Občine Lendava bo naslednja štiri leta Janez Magyar, ki je funkcijo že opravljal do aprilskih državnozborskih volitev, ko je bil izvoljen za poslanca. Volivci so mu po delnih neuradnih izidih v drugem krogu volitev namenili 55,2 odstotka glasov. Za podžupana Ivana Koncuta, ki je opravljal funkcijo župana, je glasovalo 44,8 odstotka volivcev.

54-letni Magyar je med predvolilno kampanjo obiskal vsa naselja v občini. To se je po njegovem pokazalo tudi pri rezultatu, saj mu je za zmago v prvem krogu zmanjkalo le 50 glasov. | Foto: STA/Katja Kodba 54-letni Magyar je med predvolilno kampanjo obiskal vsa naselja v občini. To se je po njegovem pokazalo tudi pri rezultatu, saj mu je za zmago v prvem krogu zmanjkalo le 50 glasov. Foto: STA/Katja Kodba

Magyar je kandidiral s podporo strank SDS in NSi, pred prvim krogom lokalnih volitev pa je povedal, da se s funkcije poslanca želi vrniti na občino, ker so bili kljub naporom njegovi odlični predlogi v parlamentu preglasovani, kot župan pa se je dokazal s projekti in sodeloval z vsemi. 

Večni župan Občine Brda Franc Mužič tudi v prihodnje ostaja na položaju

Edini dosedanji župan Občine Brda ostaja Franc Mužič, danes je osvojil svoj osmi mandat. V drugem krogu županskih volitev so mu volivci po delnih neuradnih izidih namenili 58,25 odstotka glasov. Njegov izzivalec, gospodarstvenik Karol Peter Peršolja pa je prejel 41,75 odstotka glasov. Volilna udeležba v tej občini je bila 61,23-odstotna.

Mužič je županski kandidat svoje Liste Franca Mužiča, podprli sta ga tudi stranki SD in Gibanje Svoboda.

77-letni briški župan, ki občino vodi od leta 1994, je pred lokalnimi volitvami napovedal, da bo, če bo izvoljen, to njegov zadnji mandat, v katerem bo izpolnil še zadnje obljube. | Foto: STA/Katja Kodba 77-letni briški župan, ki občino vodi od leta 1994, je pred lokalnimi volitvami napovedal, da bo, če bo izvoljen, to njegov zadnji mandat, v katerem bo izpolnil še zadnje obljube. Foto: STA/Katja Kodba Med večja projekta, ki ju je sam označil za življenjska, je uvrstil gradnjo športne dvorane na Dobrovem in Spa resorta Brda. Ob tem namerava nadgraditi pomoč kmetijstvu, predvsem vinogradništvu, vinarstvu, sadjarstvu in oljkarstvu.

V Ilirski Bistrici je prepričljivo zmagal Gregor Kovačič z več kot 63 odstotki glasov proti Emilu Rojcu, ki ga je podprlo dobrih 36 odstotkov volivcev. Rojc se je potegoval za četrti mandat, in sicer s podporo skupine volivcev. Pred tremi leti je bil izključen iz stranke SD, a je ohranil podporo v občinskem svetu, saj so iz stranke izstopili tudi vsi njeni občinski svetniki.

Ivo Bajec
Novice Bajec zadovoljen s potekom volilne kampanje
Matija Kovač
Novice Kovač: Kampanja v znamenju političnega vandalizma
Bojan Šrot
Novice Šrot: Kampanja je bila vsebinska
Matjaž Rakovec
Novice Rakovec upa na čim višjo volilno udeležbo
Matija Kovač
Novice Veliko presenečenje v Celju #video
Saša Arsenovič
Novice Arsenovič po zmagi: Bilo je naporno. Kangler: Ostajam v politiki. #video
Matjaž Rakovec
Novice To so župani treh velikih slovenskih mestnih občin
Ne spreglejte