Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 12. 2021,
10.00

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,77

107

Natisni članek

bolezen bolnišnica testiranje okužba COVID-19 UKC Ljubljana priporočila družina praznovanje novo leto Božič prazniki prazniki

Petek, 24. 12. 2021, 10.00

2 leti, 4 mesece

"Malo se ozrite čez meje in vam bo jasno, kaj nas čaka" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,77

107

"Ta hip je situacija kar v redu, le stanje na intenzivni terapiji še ni takšno, kot bi si ga želeli. Danes je bilo v UKC Ljubljana manj kot 200 bolnikov, kar je že svojevrsten rekord. Ta hip je na kliniki hospitaliziran en otrok, dva otroka sta na novo hospitalizirana zaradi vnetnega sindroma na pediatriji," je o trenutnem stanju v UKC Ljubljana povedala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc.

"Prognoza je težka," je še dejala Lejko Zupančeva. "Malo se ozrite čez meje in vam bo jasno, kaj nas čaka. Omikronu ne bomo nikakor ušli. Vse oči so uprte v Italijo in če bodo oni prišli dobro skozi, bomo tudi mi. Se pripravljamo, kolikor se lahko, zaradi omejenih kapacitet. Bomo videli," je še povedala. 

Bolnika z omikronom v bolnišnico še niso sprejeli, je še sporočila Lejko Zupančeva. | Foto: Bolnika z omikronom v bolnišnico še niso sprejeli, je še sporočila Lejko Zupančeva.

"Sicer število bolnikov upada na navadnih oddelkih, na intenzivnih oddelkih pa smo na platoju, in za nas veliko oddiha, kljub  praznikom, ne bo. Želimo si samo, da ne bo dodatnega pritiska za sprejeme na intenzivne oddelke, da ne bo dodatnih sprejemov, ker to zahteva dodatno delo, preiskave in oskrbo na novo sprejetih bolnikov," je opozoril vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb.

Na intenzivnih covidnih oddelkih skoraj 90 odstotkov necepljenih

"S skrbjo gledamo na tedne, ki so pred nami, in se dejansko bojimo, da ne bo število bolnikov ponovno strmo naraščalo," je še dejal Jereb in opozoril, da intenzivne terapije novega navala bolnikov ne bodo zdržale. "Na intenzivnih oddelkih je hospitaliziranih skoraj 90 odstotkov bolnikov, ki niso cepljeni. To nekaj pove," je še dejal. 

V UKC Ljubljana najmlajši bolnik star 18 let 

V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru danes zdravijo 199 bolnikov, med njimi jih 86 potrebuje intenzivno zdravljenje. Najmlajši bolnik na covidnem oddelku je star 18 let, najstarejši 96 let. Povprečna starost bolnikov je na navadnih covidnih oddelkih 71 let.

V enotah intenzivne terapije je najmlajši bolnik star 27 let, najstarejši 78 let, povprečna starost bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo pa 58 let, pri čemer niso upoštevane porodnice na ginekologiji in otroci.

Polno cepljenih covidnih bolnikov je na navadnih oddelkih 30 bolnikov od skupaj 113, v enotah intenzivne terapije pa le pet bolnikov od skupaj 86 covidnih bolnikov.

Cepljenje s poživitvenim odmerkom smiselno tudi za cepljene prebolevnike

Poživitveni odmerki za cepljenje prebolevnike so smiselni, pa je še enkrat poudarila Bojana Beović. Pri različici omikron je zaščita pri prebolevnikih, ki so bili cepljeni, slabša, je poudarila.

"Kaj to končno pomeni za tiste, ki so bili dvakrat cepljeni in so prebolevniki, je težko reči, zagotovo pa so te osebe slabše zaščitene proti različici omikron, kot bi bile proti različici delta. Pomembno je še, kdaj so ljudje zboleli in kdaj so bili cepljeni," je še razložila in priporočila: "Če so ljudje okužbo preboleli v letu 2020 in bili cepljeni letos spomladi, je minilo že toliko časa, da bi predvsem starejšim vendarle svetovala poživitveni odmerek.  

Porast okužb zaradi omikrona je verjetno blizu 

Čeprav je svetovalna skupina vladi predlagala, da druženj za silvestrovo ne bi bilo, ne v zaprtih ne na javnih prostorih, so na vladi odločili drugače. "V bližini je zelo verjetno ponoven porast okužb zaradi omikrona, zato se nam je takšno vedenje zdelo neustrezno. Odločevalci so se odločili po drugih interesih in drugih prepričanjih," pa je ob tem povedala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje in infektologinja Mateja Logar.

Kaj glede praznovanj še svetuje Logarjeva, si lahko ogledate tukaj:

Izrael cepljenje
Novice "V tednu ali dveh bi morali imeti zanesljive odgovore o omikronu"
molnupiravir zdravilo covid-19 Merck
Novice FDA odobrila še Merckovo zdravilo za covid-19
Letalo Ryanair
Novice Ryanair množično odpoveduje polete, tudi iz Zagreba
Novice Posodobljen zemljevid ECDC: velika večina Evrope v temnordeči
Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19
Novice Vlada skrajšala veljavnost testov, silvestrovanj na prostem ne bo #video
Moderna, cepivo
Novice Moderna napoveduje kombinirano cepivo proti gripi in covid-19
Roman Jerala
Novice Jerala: Omikron bo najbrž našel vsakega, ki še ni cepljen #video
Ne spreglejte