Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 12. 2021,
15.06

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

11

Natisni članek

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Covid-19 Sledilnik Evropa ECDC

Četrtek, 23. 12. 2021, 15.06

2 leti, 3 mesece

Posodobljen zemljevid ECDC: velika večina Evrope v temnordeči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

11

V Sloveniji smo v zadnjih 14 dneh potrdili 831 okužb s koronavirusom na sto tisoč prebivalcev. To nas uvršča na sredino držav z najslabšo epidemiološko sliko v Evropi. Za nami so Hrvaška, Danska, Madžarska, Švica, Češka, Slovaška, Belgija, Nizozemska in Irska. Najbolje v Evropi trenutno kaže Romuniji, ki je imela v zadnjih 14 dneh 51 novih primerov okužb s koronavirusom na sto tisoč prebivalcev. 

Po podatkih Covid-19 Sledilnika najbolje kaže Romuniji z 51 novimi primeri na sto tisoč prebivalcev, sledijo Moldavija s 134, Albanija s 138, Severna Makedonija s 185 ter Bosna in Hercegovina s 197 primeri na sto tisoč prebivalcev.

Covid-19, cepivo, cepljenje
Novice WHO: Nova različica koronavirusa je skrb vzbujajoča

Največ novih primerov ima Danska

Najslabšo epidemiološko sliko glede na 14-dnevno pojavnost na sto tisoč prebivalcev ima glede na Covid-19 Sledilnik Danska s 1.912 novimi primeri, sledijo Združeno kraljestvo s 1.524, Slovaška s 1.461, Švica s 1.434, Irska s 1.326, Nizozemska s 1.199, Češka s 1.163, Norveška s 1.162, Francija s 1.108, Belgija s 1.072 in Hrvaška s 1.053 novimi primeri. Slovenija z 831 novimi primeri spada glede na epidemiološko situacijo v sredino.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) je danes objavil posodobljen epidemiološki zemljevid, na katerem je celotna Slovenija označena s temnordečo barvo, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko v boju proti covid-19. Vedno več evropskih držav se odloča za zaostritev ukrepov.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice EMA in ECDC podprla kombiniranje različnih cepiv proti covid-19

Kaj prikazuje slika Evropskega centra za preprečevanje bolezni?

S temnordečo barvo so na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na sto tisoč prebivalcev presega 500, pri izračunih pa upoštevajo tudi delež pozitivnih testov.

ecdc | Foto: ecdc.europa.eu Foto: ecdc.europa.eu

Večjih sprememb v Evropi sicer ni, razen tega, da se barva držav iz rdeče spreminja v temnordečo. Tudi zaradi tega se številne evropske države odločajo za zaostritev ukrepov.

Slovenija je v celoti temnordeča, kar pomeni najslabšo epidemiološko sliko z vidika pandemije covid-19, že vse od 23. septembra letos.

V tej kategoriji so še celotna Hrvaška, Madžarska, Slovaška, Češka, Grčija, Danska, Francija, Portugalska, baltske države in države Beneluksa.

Avstrija, ki je bila še pred enim tednom v celoti temnordeča, je zdaj deloma rdeča. To velja med drugim še za Nemčijo, Poljsko in Španijo.

Novice Romunija najboljša v Evropi, Slovenija deseta najslabša

Najbolje kaže Romuniji, dobro tudi Italiji

Glede na zemljevid so razmere trenutno najboljše v Romuniji, ki je večinoma oranžna, deloma pa celo zelena. Oranžna območja so še v Italiji, ki je deloma rdeča, na severu pa temnordeča.

Z oranžno barvo so na zemljevidu označena območja, kjer 14-dnevna pojavnost okužb ne presega 75, če je delež pozitivnih testov nad štirimi odstotki, ali kjer 14-dnevna pojavnost okužb ne presega 200, če je delež pozitivnih testov pod štirimi odstotki. Med temnordečo in oranžno je rdeča barva, medtem ko zelena pomeni najboljše epidemiološke razmere.

Omikron različica koronavirus
Novice ECDC: Samo cepljenje ne bo ustavilo širjenja omikrona
Ne spreglejte