SiolNET. Novice Svet
0,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EMA in ECDC podprla kombiniranje različnih cepiv proti covid-19

0,42

termometer

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
ECDC in EMA največje koristi ugotavljata pri prvotnem cepljenju z vektorskim cepivom, ki mu sledi cepljenje s cepivom mRNK. Foto: Guliverimage

Kombiniranje vektorskega cepiva in cepiva mRNK pri cepljenju proti bolezni covid-19 poskrbi za dobre ravni protiteles in boljši odziv celic T kot pri uporabi iste vrste cepiva, tako pri primarnem kot poživitvenem cepljenju, sta danes na podlagi izsledkov študij sporočili Evropska agencija za zdravila in Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni.

Tovrsten režim cepljenja so prejemniki tudi dobro prenašali, ugotavljata Evropska agencija za zdravila (EMA) in Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC), obenem pa največje koristi ugotavljata pri prvotnem cepljenju z vektorskim cepivom, ki mu sledi cepljenje s cepivom mRNK.

O primarni shemi cepljenja pri kombiniranju dveh cepiv mRNK sicer obstajajo zadostni dokazi o primernosti uporabe v primeru potrebe po fleksibilnosti ali pospešitvi kampanje cepljenja, potekajo pa še raziskave podatkov o varnosti, zlasti z vidika morebitnega povečanega tveganja za miokarditis.

Obraten vrstni red ima manj prednosti

Uporaba vektorskega cepiva kot drugega odmerka je prav tako mogoča, če obstajajo težave pri dostopnosti cepiv mRNK, a glede na omejene podatke, ki so na voljo, ima tovrstna kombinacija z imunološkega vidika manj prednosti kot obratno zaporedje, ugotavljata Ema in ECDC.

Glede poživitvenih odmerkov pa ob sklicevanju na doslej opravljene študije navajata, da je uporaba drugačnega tipa cepiva "glede imunskega odziva prav tako dobra ali boljša" kot cepljenje z isto vrsto cepiva. Dodajata pa, da poživitveni odmerek s cepivom mRNK po prvotnem cepljenju z vektorskimi cepivi poskrbi za boljši imunski odziv kot obratno.

Raziskave se nadaljujejo 

Kot organizaciji še navajata v sporočilu, objavljenem na svojih spletnih straneh, raziskave o dolgoročni varnosti, trajanju imunosti in učinkovitosti kombiniranja različnih vrst cepiv proti covid-19 resda še niso končane, a tovrstna uporaba cepiv omogoča prilagodljivosti zlasti v primerih, ko določeno cepivo ne bi bilo dostopno.

V EU so trenutno za uporabo odobrena štiri cepiva proti covid-19: cepivi tipa mRNK proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Janssen. Pri prvih treh cepivih sta v prvotni shemi cepljenja predvidena dva odmerka, pri zadnjem pa eden.

World health organization WHO logo stavba Novice Nove podrobnosti o omikronu znane že čez dva tedna Bolnišnica Boston Novice Brez oklevanja odpustili skoraj 200 zaposlenih, ker se niso cepili

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin