Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2021,
8.38

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,11

56

Natisni članek

COVID-19 testiranje covid-19 testiranje

Četrtek, 2. 12. 2021, 8.38

2 leti, 5 mesecev

Dobre novice: to so podatki o številu novookuženih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,11

56

V sredo so ob 6.226 PCR-testih potrdili 2.125 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov tako znaša 34,1 odstotka in je nekoliko višji kot dan pred tem, ko je ta znašal 32,4 odstotka. Za primerjavo: preteklo sredo so ob 7.194 opravljenih PCR-testih potrdili 2.668 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je takrat znašal 37,1 odstotka. Po podatkih vlade je včeraj umrlo 14 covidnih bolnikov. 

Hospitaliziranih je 1.087 covidnih bolnikov, 280 jih potrebuje intenzivno nego. V bolnišnicah danes zdravijo 14 bolnikov manj kot v sredo, medtem ko intenzivno nego potrebujejo trije bolniki več. Najmlajši covidni bolnik v bolnišnici je star 27 let, prav toliko je star najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno nego, še kažejo podatki vlade.

V državi je trenutno aktivnih 33.527 primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov znaša 1.986 (77 primeorv manj kot dan prej), 14-dnevno povprečje števila potrjenih okužb na sto tisoč prebivalcev pa je 1.591 (73 primerov manj kot dan prej), še kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

Poleg testiranj s PCR-testi so v ponedeljek opravili še 79.162 hitrih HAG-testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testiranjem.

Države uvajajo obvezno cepljenje. Kaj pa Slovenija?

Potem ko so obvezno cepljenje uvedli v Avstriji, o tem razmišljajo tudi v Nemčiji, kjer je polno cepljenih dobrih 68 odstotkov prebivalstva, enote intenzivne nege pa so polne. Uvedba obveznega cepljenja je torej nujna, meni bodoči nemški kancler Olaf Scholz. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen meni, da je napočil čas, da EU razmisli o obveznem cepljenju proti covid-19. Ob tem je poudarila, da je odločitev v rokah vlad držav članic povezave. 

V Sloveniji bi po besedah Bojane Beović, vodje svetovalne skupine za cepljenje, podoben ukrep, torej uvedba obveznega cepljenja, imel celo nasproten učinek. "Zaenkrat smo mnenja, da bi bilo obvezno cepljenje korak stran od tega, da bi ljudje končno razumeli, spoznali cepljenje, ne samo proti covid-19, ampak tudi proti drugim boleznim. Kot res zelo dober javnozdravstveni ukrep, kot mejnik sodobne medicine," je poudarila Beovićeva.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.232.174 ljudi, kar je 58 odstotkov prebivalstva. Delež cepljenih z enim odmerkom je med starejšimi od 18 let 69 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 79 odstotkov.

Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 1.151.722 ljudi oz. 55 odstotkov populacije. Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 65 odstotkov starejših od 18 let in 75 odstotkov starejših od 50 let.

S poživitvenim odmerkom je bilo doslej cepljenih 304.343 ljudi, kažejo podatki vlade.
Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova: Čas je za razmislek o obveznem cepljenju proti covid-19
Cepljenje. Covid-19. Metelkova. Vrste.
Novice Uvedba obveznega cepljenja #video
NIJZ
Novice NIJZ: toliko oseb se je s koronavirusom okužilo dvakrat #video
Intenzivna nega
Novice "Stojimo na robu prepada in vsak najmanjši sunek nas lahko pahne v globino" #video
Omikron različica koronavirus
Novice Vlada zaradi različice omikron uvaja nov ukrep
Cepljenje, cepivo, AstraZeneca
Novice Odkrili sprožilec redkih krvnih strdkov po cepljenju z AstraZeneco
Ne spreglejte