Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2021,
19.42

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,51

81

Natisni članek

Evropska unija COVID-19 cepljenje

Sreda, 1. 12. 2021, 19.42

2 leti, 4 mesece

Uvedba obveznega cepljenja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,51

81

Potem ko so obvezno cepljenje uvedli v Avstriji, o tem razmišljajo tudi v Nemčiji, kjer je polno cepljenih dobrih 68 odstotkov prebivalstva, enote intenzivne nege pa so polne. Uvedba obveznega cepljenja je torej nujna, meni bodoči nemški kancler Olaf Scholz. 

"V teh okoliščinah, ko imamo dovolj cepiva, je moralno upravičeno stališče, da rečemo, da bi za zaščito vseh nas morali biti cepljeni vsi. Če je to le mogoče," je še dejal Scholz. 

Necepljenim grozijo visoke kazni

Tako bo Nemčija sledila Avstriji, kjer bo od februarja cepljenje obvezno za vse, tisti, ki se ne bo cepil, pa mu grozi 3.600 evrov globe ali štiri tedne zapora. Če se posameznik tudi takrat ne bo želel cepiti, ga bo doletela globa v višini 7.200 evrov. Izjeme bodo zgolj tisti, ki jim bo cepljenje iz zdravstvenih razlogov odsvetovano, nosečnice in mladoletniki.

Bolj ostra cepilna strategija velja tudi v Grčiji, kjer bodo morali starejši od 60 let do 16. januarja prejeti vsaj en odmerek cepiva, v nasprotnem primeru jim grozi 100 evrov denarne kazni mesečno. Zbrane globe pa bodo namenjene bolnišnicam.

Nemčija covid koronavirus
Novice V Nemčiji vse bližje obveznemu cepljenju proti covid-19. Italija bo okrepila nadzor na meji.
Grčija zasebne zdravnike obvezala k delu v javnih bolnišnicah
Novice V Grčiji denarne kazni za necepljene nad 60 let

V Sloveniji bi po besedah Bojane Beović, vodje svetovalne skupine za cepljenje, podoben ukrep, torej uvedba obveznega cepljenja, imel celo nasproten učinek. "Zaenkrat smo mnenja, da bi bilo obvezno cepljenje korak stran od tega, da bi ljudje končno razumeli, spoznali cepljenje, ne samo proti covid-19, ampak tudi proti drugim boleznim. Kot res zelo dober javnozdravstveni ukrep, kot mejnik sodobne medicine," je poudarila Beovićeva.

Bojana Beović
Novice Beovićeva: Tveganje med cepljenjem in med posledicami je ogromno #video

Ursula Von der Leyen: V EU je premalo cepljenih

Da je cepljenih premalo Evropejcev, meni tudi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je dejala, da bi potrebovali razpravo o obveznem cepljenju znotraj Evropske unije. Kar tretjina prebivalcev 450-milijonske evropske unije namreč ni cepljena. Vsi se ne morejo cepiti, na primer majhni otroci ali ljudje s posebnimi zdravstvenimi težavami, a večina bi se lahko. Ob tem je Von der Leynova poudarila, da je ta odločitev v rokah vlad držav članic.

 

 

Ne spreglejte