SiolNET. Novice Slovenija
1,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

NIJZ: toliko oseb se je s koronavirusom okužilo dvakrat #video

1,03

termometer

NIJZ je do 28. novembra zaznal približno 3.600 oseb, za katere sumijo, da so se s koronavirusom okužile dvakrat. Mednje so uvrščene osebe, ki so bile v razmaku 90 dni ali več dvakrat pozitivne na PCR-testiranju. Ob tem opozarjajo, da podatkov o zaščiti po preboleli okužbi z različico delta še ni na voljo.

Nacionalni inštitut za nacionalno zdravje (NIJZ) pri omenjenih osebah sumi na reinfekcijo, kar pa ne pomeni, da so se osebe s koronavirusom dejansko okužile dvakrat. Pri nekaterih gre za dolgo izločanje oziroma prisotnost koronavirusa, ker ga zaradi slabe imunosti ne morejo obvladati. Med razlogi za slabo imunost na NIJZ navajajo zdravljenje s kemoterapijo, zdravljenje z biološkimi zdravili, stanja po presaditvi kostnega mozga ali čvrstih organov in vrojene ali pridobljene motnje imunosti.

Po teh podatkih ne moremo sklepati, kakšno zaščito nudi prebolela okužba

"Delež oseb, ki jih vodimo kot sum na reinfekcijo, je v celoti izjemno majhen, saj predstavlja manj kot en odstotek vseh pozitivnih," so poudarili na NIJZ. Po njihovih navedbah bi bilo na podlagi teh številk povsem napačno sklepati, kakšno zaščito nudi prebolela okužba. "Upoštevati je treba, da se ne ve, v kolikšni meri tiste, ki so že imeli potrjen koronavirus, ob pojavu respiratorne simptomatike ponovno testirajo v primerjavi s tistimi, pri katerih koronavirus ni bil potrjen s PCR-testom," so dodali na NIJZ.

V kolikšni meri prva okužba zaščiti pred ponovno okužbo? 

V obsežnih epidemioloških študijah so pred pojavom različice delta skušali izračunati zaščito, ki jo prva dokazana okužba s koronavirusom nudi pred ponovnimi okužbami. Razpon zaščite je bil v celotni populaciji od 80- do 90-odstoten. Po podatkih ene od danskih študij je zaščita pri starejši populaciji manjša od 50 odstotkov. "Študije, ki bi vključevale delto, še niso objavljene, bodo pa verjetno kmalu," so napovedali na NIJZ.

Intenzivna nega Novice "Stojimo na robu prepada in vsak najmanjši sunek nas lahko pahne v globino" #video Marko Pokorn Novice Šef ljubljanske pediatrije: Upam, da bomo že prihodnji teden cepili otroke #video Nemčija covid koronavirus Novice V Nemčiji vse bližje obveznemu cepljenju proti covid-19. Italija bo okrepila nadzor na meji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin