Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 3. 2023,
12.21

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,35

13

sindikat predsednica stražar vojska

Natisni članek

Sobota, 18. 3. 2023, 12.21

1 leto, 4 mesece

To o vojaških stražah odgovarjajo v uradu predsednice države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,35

13

Slovenska vojska | Po navedbah sindikatov so pripadniki SV na podlagi odločb evropskega in vrhovnega sodišča o pripravljenosti za delo v času straže v SV na sodišča vložili že več kot 1.700 tožb. Državno odvetništvo je v začetku februarja za STA potrdilo, da ima glede tega v delu 1.054 zadev. | Foto STA

Po navedbah sindikatov so pripadniki SV na podlagi odločb evropskega in vrhovnega sodišča o pripravljenosti za delo v času straže v SV na sodišča vložili že več kot 1.700 tožb. Državno odvetništvo je v začetku februarja za STA potrdilo, da ima glede tega v delu 1.054 zadev.

Foto: STA

Vojaška sindikata sta predsednico republike Natašo Pirc Musar javno pozvala, naj se opredeli do vprašanja pripravljenosti za delo v času straže v Slovenski vojski (SV). V uradu predsednice republike so odgovorili, da so s problematiko seznanjeni. Poudarjajo pomen spoštovanja sodb sodišč in krepitve socialnega dialoga, so dodali.

Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat ministrstva za obrambo sta v tem tednu pisala predsednici republike in vrhovni poveljnici obrambnih sil Nataši Pirc Musar z javnim pozivom, naj se opredeli do "razkroja pravne države v Slovenski vojski", ker ministrstvo za obrambo ni storilo ničesar za odpravo dveh neustavnih členov zakona o obrambi.

Pred letom dni je bila namreč objavljena sodba vrhovnega sodišča, še pred njo pa sodba evropskega sodišča, ki obe določata, da se pripravljenost za delo v času straže šteje v delovni čas, sta opozorila sindikata.

V uradu predsednice republike so na vprašanje STA odgovorili, da so se seznanili s problematiko glede urejanja plačila pripravljenosti za delo v času straže v SV, ki spada v pristojnost ministrstva za obrambo.

"Ob tem poudarjamo pomen spoštovanja sodb sodišč, krepitve socialnega dialoga, prizadevanj vseh strani za reševanje odprtih vprašanj glede delovnopravnih pravic in ustreznega sistemskega urejanja v zakonodaji," so navedli v uradu.

Slovenska vojska
Novice Odbor za obrambo podprl resolucijo o Slovenski vojski

Soglasja s sindikati ni 

Obrambno ministrstvo pa je za STA pojasnilo, da so želeli to vprašanje nasloviti v osnutku novele zakona o službi v SV, vendar so te člene iz novele umaknili: "Ker v prvi fazi nismo našli popolnega soglasja s sindikati, bomo zadevo reševali v ponovnem krogu usklajevanja."

Odbor DZ za obrambo je sicer prejšnji teden sprejel predlog novele zakona o službi v SV, ki med drugim predvideva znižanje zahtevane stopnje izobrazbe za zaposlitev v vojski na osnovnošolsko in nato šolanje vojakov ob delu.

Ministrstvo je dejalo, da implementacijo sodbe evropskega sodišča in vrhovnega sodišča o delovnem času na straži šteje med prednostne naloge in jih bo urejalo v sklopu celovite prenove omenjenega zakona. To pa je po navedbah ministrstva mogoče le ob soglasju s sindikati, zato je časovnica odvisna od njihove volje.

Ob tem so na ministrstvu zavrnili domneve, da je rešitev naletela na težave v medresorskem usklajevanju. So pa potrdili, da so ostala ministrstva podala "razmislek, da je vprašanje dodatkov, tudi dodatka za pripravljenost, smiselno reševati znotraj prenove plačnega sistema".

slovenska vojska
Novice Do zaposlitve v Slovenski vojski tudi z osnovnošolsko izobrazbo
Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec: Putin odkriva spomenike Stalinu in uporablja enake taktike kot Hitler
Slovenska vojska
Novice Na tem območju bo v prihodnjem tednu precej hrupno
Slovenska vojska
Novice Slovenska vojska bo izvedla Jadranski udar
Marjan Šarec, Pomoč Turčiji
Novice Šarec: Nabava streliva za Ukrajino mora biti hitra in učinkovita

 

Ne spreglejte