Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 3. 2023,
12.21

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

13

Natisni članek

sindikat predsednica stražar vojska

Sobota, 18. 3. 2023, 12.21

1 leto, 1 mesec

To o vojaških stražah odgovarjajo v uradu predsednice države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

13

Slovenska vojska | Po navedbah sindikatov so pripadniki SV na podlagi odločb evropskega in vrhovnega sodišča o pripravljenosti za delo v času straže v SV na sodišča vložili že več kot 1.700 tožb. Državno odvetništvo je v začetku februarja za STA potrdilo, da ima glede tega v delu 1.054 zadev. | Foto STA

Po navedbah sindikatov so pripadniki SV na podlagi odločb evropskega in vrhovnega sodišča o pripravljenosti za delo v času straže v SV na sodišča vložili že več kot 1.700 tožb. Državno odvetništvo je v začetku februarja za STA potrdilo, da ima glede tega v delu 1.054 zadev.

Foto: STA

Vojaška sindikata sta predsednico republike Natašo Pirc Musar javno pozvala, naj se opredeli do vprašanja pripravljenosti za delo v času straže v Slovenski vojski (SV). V uradu predsednice republike so odgovorili, da so s problematiko seznanjeni. Poudarjajo pomen spoštovanja sodb sodišč in krepitve socialnega dialoga, so dodali.

Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat ministrstva za obrambo sta v tem tednu pisala predsednici republike in vrhovni poveljnici obrambnih sil Nataši Pirc Musar z javnim pozivom, naj se opredeli do "razkroja pravne države v Slovenski vojski", ker ministrstvo za obrambo ni storilo ničesar za odpravo dveh neustavnih členov zakona o obrambi.

Pred letom dni je bila namreč objavljena sodba vrhovnega sodišča, še pred njo pa sodba evropskega sodišča, ki obe določata, da se pripravljenost za delo v času straže šteje v delovni čas, sta opozorila sindikata.

V uradu predsednice republike so na vprašanje STA odgovorili, da so se seznanili s problematiko glede urejanja plačila pripravljenosti za delo v času straže v SV, ki spada v pristojnost ministrstva za obrambo.

"Ob tem poudarjamo pomen spoštovanja sodb sodišč, krepitve socialnega dialoga, prizadevanj vseh strani za reševanje odprtih vprašanj glede delovnopravnih pravic in ustreznega sistemskega urejanja v zakonodaji," so navedli v uradu.

Slovenska vojska
Novice Odbor za obrambo podprl resolucijo o Slovenski vojski

Soglasja s sindikati ni 

Obrambno ministrstvo pa je za STA pojasnilo, da so želeli to vprašanje nasloviti v osnutku novele zakona o službi v SV, vendar so te člene iz novele umaknili: "Ker v prvi fazi nismo našli popolnega soglasja s sindikati, bomo zadevo reševali v ponovnem krogu usklajevanja."

Odbor DZ za obrambo je sicer prejšnji teden sprejel predlog novele zakona o službi v SV, ki med drugim predvideva znižanje zahtevane stopnje izobrazbe za zaposlitev v vojski na osnovnošolsko in nato šolanje vojakov ob delu.

Ministrstvo je dejalo, da implementacijo sodbe evropskega sodišča in vrhovnega sodišča o delovnem času na straži šteje med prednostne naloge in jih bo urejalo v sklopu celovite prenove omenjenega zakona. To pa je po navedbah ministrstva mogoče le ob soglasju s sindikati, zato je časovnica odvisna od njihove volje.

Ob tem so na ministrstvu zavrnili domneve, da je rešitev naletela na težave v medresorskem usklajevanju. So pa potrdili, da so ostala ministrstva podala "razmislek, da je vprašanje dodatkov, tudi dodatka za pripravljenost, smiselno reševati znotraj prenove plačnega sistema".

slovenska vojska
Novice Do zaposlitve v Slovenski vojski tudi z osnovnošolsko izobrazbo
Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec: Putin odkriva spomenike Stalinu in uporablja enake taktike kot Hitler
Slovenska vojska
Novice Na tem območju bo v prihodnjem tednu precej hrupno
Slovenska vojska
Novice Slovenska vojska bo izvedla Jadranski udar
Marjan Šarec, Pomoč Turčiji
Novice Šarec: Nabava streliva za Ukrajino mora biti hitra in učinkovita

 

Ne spreglejte